Vaření

Období višní je tady! Upečte si klasickou bublaninu, nebo se osvěžte lahodnou zmrzlinou

Višně obsahují spoustu minerálů a také kyselinu jablečnou a citronovou. Díky tomu mají pročišťující a protizánětlivé účinky. Připravte si s námi ty nejlepší recepty s višněmi.

Višně v bílé misce

Strouhaný koláč à la višně v čokoládě

Suroviny

  • 200 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 80 g cukru
  • 4 lžíce hořkého kakaa
  • ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 2 žloutky
  • rum
  • sklenice vypeckovaných višní
  • 1 tvaroh
  • 2 lžíce cukru
  • 2 bílky

Jako první si připravte višně v rumu. Den předem vypeckujte višně, dejte je do sklenice, zalijte rumem a nechte do druhého dne odležet v chladu.
Z mouky, cukru, másla, žloutků a kakaa vypracujte těsto. Přidejte do něj také rum, který máte z višní. Přibližně 10 ml rumu.
Těsto dejte na hodinu odležet do ledničky.
Ze dvou třetin těsta vyválejte mezi fóliemi nebo pečicími papíry plát. Přeneste ho do formy na koláč anebo dortové formy (záleží na vás, co použijete).
Tvaroh utřete s bílky a cukrem. Rozetřete ho na spodní díl těsta.
Zbylou třetinu těsta dejte krátce do mrazáku a pak nastrouhejte na tvaroh.

Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °c přibližně  půl hodiny.

Višňová zmrzlina s jogurtem

Višňová zmrzlina s jogurtem v bílé misce
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 450 g mražených višní
  • 150 g bílého jogurtu
  • cukr podle chuti (nebo jiné sladidlo, například agávový sirup…)
  • čokoláda

Mražené višně dejte do mixéru společně s bílým jogurtem a cukrem. Rozmixujte.
Zmrzlinu už nedávejte do mrazáku, je připravená rovnou k jídlu. Jen ji rozdělte do misek, ozdobte kousky čokoládou a podávejte.

Místo bílého jogurtu použijte vanilkový, borůvkový anebo jinak ochucený. Alergici pak mohou použít kokosový či jiný rostlinný jogurt.

Smoothie

Suroviny

  • 2 banány
  • ½ hrnku vypeckovaných višní
  • 1 nektarinky
  • hrst máty
  • maracuja

Všechny suroviny rozmixujte. Nalijte smoothie do sklenice a ozdobte mátou.

Višňová bublanina

Porce višňové bublaniny na bílém talířku
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 2 vajíčka
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 800 g višňového kompotu

Vajíčka vyšlehejte s cukrem. Přidejte mléko, olej a promíchejte.
Mouku smíchejte s kypřicím práškem, nasypte k tekutým surovinám a vypracujte těsto.
Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem.
Nakonec posypte višněmi a dejte péct na 180 stupňů cca 20 minut.

Autor: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.receptydetem.cz, www.rawmania.cz, www.dobrotynakazdyden.eu, www.varecha.pravda.sk