Ingredience na tradiční pivní guláš
- 500 g předního hovězího masa (nejlépe kližky)
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- kousek slaniny
- sůl
- mletý pepř
- mletá sladká paprika
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- česnek
- drcený kmín
- 1 dl světlého piva (nikoliv plzeňské)
- 1 krajíček chleba
- majoránka
Postup
- Hovězí maso naklepeme a nakrájíme na stejně velké kostky.
- Poté nakrájíme cibule na plátky, osmahneme do zlatova na sádle a na kostičkách slaniny, přidáme maso a za stálého míchání je opékáme, až se štáva vydusí.
- Posypeme mletou paprikou, necháme ji zpěnit, zalijeme je částí piva a trochou vody, osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak, rozetřený česnek, kmín a dusíme na malém plameni až maso téměř změkne.
- Chléb namočíme v troše vody, přidáme k masu a dusíme dále, až maso změkne.
- Guláš zalijeme zbylým pivem, okořeníme majoránkou a krátce převaříme.
Pokud jsme nepřidali protlak do základu, můžeme to ještě napravit. Stačí jednoduše na lžičce oleje restovat lžíci protlaku až zkaramelizuje a poté přidat do guláše.
Náš tip: Na mleté paprice nešetříme, důležitá je její kvalita i přiměřené množství. Pokud potřebujeme přidat papriku (i pálivou), rozpustíme ji v trošce horkého oleje a pak přidáme do pokrmu. Paprika vydá to nejlepší až ve spojení s horkým tukem.
Fotogalerie
Text: Monika Šestinová
Foto: iStock, Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů