Vaření

Připravte si pivní guláš podle osvědčeného receptu

Tradiční pivní guláš zahřeje nejen tělo, ale i duši. Tento recept vás krok za krokem provede přípravou této oblíbené české speciality, která kombinuje bohaté chutě hovězího masa, aromatického piva a tradičních koření. Ideální volba pro rodinný oběd nebo večeři s přáteli.

Guláš v talíři
Zdroj: Shutterstock

Ingredience na tradiční pivní guláš

  • 500 g předního hovězího masa (nejlépe kližky)
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • kousek slaniny
  • sůl
  • mletý pepř
  • mletá sladká paprika
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • česnek
  • drcený kmín
  • 1 dl světlého piva (nikoliv plzeňské)
  • 1 krajíček chleba
  • majoránka
Pivní guláš
Pozor, ať se paprika při přípravě nespálí. | Zdroj: iStock

Postup

  1. Hovězí maso naklepeme a nakrájíme na stejně velké kostky.
  2. Poté nakrájíme cibule na plátky, osmahneme do zlatova na sádle a na kostičkách slaniny, přidáme maso a za stálého míchání je opékáme, až se štáva vydusí.
  3. Posypeme mletou paprikou, necháme ji zpěnit, zalijeme je částí piva a trochou vody, osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak, rozetřený česnek, kmín a dusíme na malém plameni až maso téměř změkne.
  4. Chléb namočíme v troše vody, přidáme k masu a dusíme dále, až maso změkne.
  5. Guláš zalijeme zbylým pivem, okořeníme majoránkou a krátce převaříme.

Pokud jsme nepřidali protlak do základu, můžeme to ještě napravit. Stačí jednoduše na lžičce oleje restovat lžíci protlaku až zkaramelizuje a poté přidat do guláše.

Guláš
Orestovaný protlak dodá guláši barvu i chuť. | Zdroj: Shutterstock

Náš tip: Na mleté paprice nešetříme, důležitá je její kvalita i přiměřené množství. Pokud potřebujeme přidat papriku (i pálivou), rozpustíme ji v trošce horkého oleje a pak přidáme do pokrmu. Paprika vydá to nejlepší až ve spojení s horkým tukem.

Fotogalerie

Text: Monika Šestinová
Foto: iStock, Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů