Pivní tiramisu
Pivní tiramisu je lahodnou a originální alternativou tradiční verze. Buďte si jistí, že hosté budou doslova nadšení z této ojedinělé kombinace pivní a dezertní chuti!
Co budete potřebovat na pivní tiramisu:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany na šlehání
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 200 ml tmavého piva (např. stout)
- 1 lžíce instantní kávy
- 200 g dlouhých piškotů savoiardi
- kakao na posypání
Postup k přípravě pivního tiramisu
Ve velké míse rozmíchejte mascarpone, žloutky a cukr dohladka. V další míse ušlehejte smetanu na šlehání do tuhých špiček. Postupně přidejte ušlehanou smetanu k mascarponové směsi a jemně promíchejte, dokud nedostanete hladkou a krémovou konzistenci.
V menší míse smíchejte tmavé pivo a instantní kávu, dokud se káva úplně nerozpustí. Do nádoby vhodné pro vrstvení (např. zapékací mísy) rozložte první vrstvu savoiardi sušenek. Jemně je pokapejte směsí piva a kávy. Dbejte na to, aby sušenky nebyly příliš namočené.
Nanesete vrstvu mascarponové směsi, kterou rovnoměrně rozetřete přes sušenky. Pokračujte ve vrstvení sušenek a krému, dokud nedokončíte všechny suroviny. Ujistěte se, že poslední vrstva je krémová.
Pivní tiramisu nechte v lednici odpočívat minimálně 4 hodiny nebo přes noc, aby sušenky měly čas nasáknout směsí piva a kávy a chutě se propojily. Před servírováním posypte povrch tiramisu kakaem. Tiramisu s pivem můžete podávat jako samostatný dezert nebo jako součást osvěžujícího a lahodného večerního zážitku.
Těstoviny se sýrem a pivem
Těstoviny se sýrem a pivem jsou dokonalým jídlem pro milovníky sýrů a ty, kteří si rádi vychutnají neobvyklé kombinace chutí.
Co budete potřebovat na těstoviny se sýrem a pivem:
- 350 g těstovin (např. penne nebo fusilli)
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml piva (např. pilsner)
- 250 ml smetany na vaření
- 200 g nastrouhaného sýra (např. cheddar, gouda nebo ementál)
- sůl a pepř dle chuti
- nasekané čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel nebo pažitka)
Postup přípravy těstovin se sýrem a pivem
Připravte si těstoviny podle návodu na obalu a sceďte. Ve velké pánvi rozehřejte máslo na středním plameni a přidejte nasekaný česnek. Osmažte ho asi minutu, dokud nezačne vonět. Přidejte hladkou mouku a za stálého míchání ji orestujte asi minutu, aby ztratila moučnou chuť.
Postupně přilijte do pánve pivo a za stálého míchání nechte směs zhoustnout. Poté přilijte smetanu na vaření a znovu promíchejte, dokud se omáčka nezačne zahřívat.
Do omáčky přidejte nastrouhaný sýr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí a nevytvoří krémovou konzistenci. Omáčku ochutnejte a případně ji osolte a opepřete podle svého gusta.
Do omáčky přidejte scezené těstoviny a promíchejte, aby se všechny těstoviny rovnoměrně obalily omáčkou. Těstoviny se sýrem a pivem podávejte horké a dozdobte je nasekanou čerstvou petrželí či pažitkou apod.
Koláč s hovězím masem a pivem
Koláč s hovězím masem a pivem je výbornou volbou pro milovníky slaných a sytých chutí. Užijte si tento lahodný pokrm plný aromatického hovězího masa a bohaté omáčky s pivním nádechem.
Co budete na koláče s hovězím masem a pivem potřebovat:
Pro těsto:
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 200 g studeného másla (na kostičky)
- 1/2 šálku studené vody
Pro náplň:
- 500 g hovězího masa (nakrájeného na kostky)
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 lžičky kmínu
- 1/4 lžičky papriky
- 1/2 šálku tmavého piva
- 1/2 šálku hovězího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
Postup přípravy koláče s hovězím masem a pivem
Připravte těsto: Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte studené máslo a prsty jej vpracujte do mouky, dokud nevznikne drobivá konzistence. Postupně přidávejte studenou vodu a míchejte, dokud se těsto nespojí. Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte ho odpočívat v chladničce po dobu nejméně 30 minut.
Připravte náplň: V hluboké pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte cibuli do zlatova. Přidejte nakrájené hovězí maso a smažte ho, dokud není ze všech stran hnědé. Přidejte nasekaný česnek a smažte ho ještě asi 1 minutu, poté přidejte sušený tymián, rozmarýn, sůl, pepř, kmín a papriku.
Promíchejte a nechte koření uvolnit svou vůni. Přilijte pivo a hovězí vývar a směs přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit na mírném plameni asi 1 až 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
Ve skleničce smíchejte hladkou mouku s trochou vody, dokud nevznikne hladká pastovitá směs. Přidejte ji do pánve s masem a pivem a vařte ještě asi 5 minut, dokud se omáčka nezahustí. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na dvě části. První část vyválejte na válečku na velikost pekáčku. Vyložte jím spodek pekáčku.
Náplň s hovězím masem a pivem nalijte do pekáčku na těsto. Druhou část těsta vyválejte na velikost pekáčku a přikryjte jím náplň. Okraje dobře přitiskněte. Pečte koláč v předehřáté troubě asi 30–40 minut, dokud není těsto zlatavé a křehké. Před servírováním nechte koláč vychladnout alespoň 10 minut. Nakrájejte na porce a podávejte jako hlavní jídlo s přílohou nebo jako samostatný pokrm.
Treska v pivním těstíčku
Tento recept na tresku v pivním těstíčku vám přinese chutný a křupavý pokrm, který je skvělým způsobem, jak využít čerstvé rybí maso a zároveň přidat do jídla pivní nádech.
Co budete potřebovat na tresku v pivním těstíčku:
- 500 g filetů tresky (nakrájených na menší kousky)
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky sušeného oregana
- 1/4 lžičky sušeného tymiánu
- 1/4 lžičky sušeného majoránky
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 250 ml piva (např. světlý ležák)
- olej na smažení
Postup přípravy tresky v pivním těstíčku
Ve velké míse smíchejte mouku, sůl, mletou papriku, česnekový prášek, oregano, tymián, majoránku a černý pepř. Postupně přilijte pivo a míchejte, dokud nezískáte hladké a řídké těstíčko bez hrudek. Pokud je těstíčko příliš řídké, přidejte trochu mouky.
Pokud je příliš husté, přilijte trochu piva. V hlubokém hrnci zahřejte dostatek oleje na smažení. Ponořte kousky tresky do těstíčka, aby byly plně obaleny, a odkapejte přebytečné těsto.
Jeden po druhém vložte obalené kousky tresky do rozpáleného oleje a smažte je z obou stran, dokud nejsou zlatavé a křupavé. To by mělo trvat asi 3–4 minuty na každou stranu. Vyjměte smaženou tresku z oleje a nechte ji okapat na papírovém ubrousku, aby se zbavila přebytečného oleje.
Opakujte postup s ostatními kousky tresky, dokud nejsou všechny smažené. Tresku v pivním těstíčku podávejte teplou s citronovými plátky, tatarskou omáčkou a hranolky nebo čerstvým chlebem.
Pivní palačinky s javorovým sirupem
Pivní palačinky s javorovým sirupem jsou lahodným spojením klasických palačinek a osvěžujícího piva, které jim dodává unikátní chuťový rozměr.
Co budete potřebovat na pivní palačinky s javorovým sirupem:
- 1 šálek hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 vejce
- 3/4 šálku piva (např. světlý ležák)
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- máslo na pečení
- javorový sirup na podávání
Postup přípravy pivních palačinek s javorovým sirupem
Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a třtinový cukr. V jiné misce rozšlehejte vejce, přidejte pivo a rozpuštěné máslo. Důkladně promíchejte. Postupně přidejte mokré ingredience do suchých a promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto bez hrudek. Rozpalte pánvičku na středním plameni a potřete ji máslem.
Nalijte lžíci těsta na pánvičku a rozetřete ji do tenkého kruhu. Smažte palačinky z obou stran, dokud nejsou zlatavé a pevné. Opakujte postup s ostatním těstem. Podávejte palačinky s javorovým sirupem a případně s kousky ovoce nebo šlehačkou.
Dobrou chuť!
Text: Claudie Kornelová
Foto: iStock, Shutterstock
Zdroj: Cooking with Beer od Mark Dredge