Vaječný likér
Ingredience
- 250 ml tuzemáku
- 250 ml smetany (30% tuku)
- 200 g moučkového cukru
- 100 ml kondenzovaného mléka (neslazené)
- 6 žloutků
- 10 g vanilkového cukru
Do kastrolu se silným dnem dejte smetanu, kondenzované mléko, 100 gramů moučkového cukru a vanilkový cukr. Promíchejte. Přiveďte k mírnému varu a odstavte.
Do mísy dejte žloutky a zbylých 100 gramů moučkového cukru. Metličkou rozmíchejte, dokud žloutky nezesvětlají.
Horkou směs smetany vlijte za stálého míchání ke žloutkům a rozmíchejte. Poté nalijte zpět do rendlíku a postavte na mírný plamen.
Míchejte, dokud krém nezhoustne. Teplota má být okolo 75–80 stupňů. Zabere to 5–10 minut (záleží na typu nádoby).
Hned, jakmile krém zhoustne, sundejte ho z plamene a pokračujte v míchání. Ideální je nádoba s ledovou vodou, do které hrnec s krémem ponoříte. Nakonec přidejte rum podle chuti, nápoj nalijte do lahví a uložte do lednice.
Pokud jsou v likéru nějaké hrudky, přeceďte ho přes jemné síto. Je likér příliš hustý? Přidejte o něco více rumu.
Tip: Finální zahřívání na plameni můžete udělat ve vodní lázni. Do většího hrnce s troškou vody na dně dejte rendlík nebo mísu a míchejte krém do zhoustnutí.
Vanilkový likér bez vajec
Ingredience
- 1 litr plnotučného mléka
- 400–500 g krupicového cukru
- 300 g hnědého rumu
- 2 vanilkové pudingy
- 2 vanilkové cukry
Z mléka odlijte do misky asi 100 ml. Zbytek dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přidejte cukr (začněte 400 gramy, kdyžtak potom ještě přidáte).
K mléku v misce přidejte oba pudingy a metličkou rozmíchejte. Až se mléko začne vařit, přilijte puding a začněte míchat. Vařte na nízkou teplotu 2 minuty.
Odstavte, vlijte rum a opět promíchejte. Místo metličky můžete použít tyčový mixér, je to jistota, že likér bude bez hrudek.
Po vychladnutí přelijte likér do lahve. Skladujte v lednici.
Tip1: Pro lepší chuť použijte vanilkový puding s pravým vanilkovým luskem
Tip2: Nejlépe si likér vychutnáte teplý, ozdobený šlehačkou.
Bailey´s likér
Ingredience
- 700 ml slazeného salka
- 300 ml smetany ke šlehání (33%)
- 300 ml whisky (je možné použít i rum)
- 40 g rozpuštěné čokolády
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička instantní kávy a 1 lžíce vody na rozmíchání
Salko, whisky nebo rum, smetanu a vanilkový extrakt, rozpuštěnou čokoládu a kávu rozmíchanou ve vodě dejte do mixéru. Vše rozmixujte.
Přelijte do čistých lahví.
Trvanlivost: 2 měsíce
Tip: Pro karamelovou chuť použijte 650 ml salka a 50 ml karamelového salka.
Čokoládový likér
Ingredience
- 150 ml smetany
- 60 g cukru
- 50 ml hnědého rumu
- 40 g hořké nebo mléčné čokolády
- 25 ml vodky
- 1 lžíce čokoládového pudingu
- 2 lžičky hořkého kakaa
Ze smetany odeberte 50 ml. Zbytek dejte na sporák a společně s cukrem přiveďte k varu.
Do smetany v misce přidejte puding, rozmíchejte ho a poté vlijte do vroucí smetany. Za stálého míchání vařte 2 minuty na nízkou teplotu. Odstavte ze sporáku a nechte pár minut vychladnout.
Přidejte na kousky nakrájenou čokoládu, míchejte do rozpuštění a teprve poté vlijte vodku i rum. Alkohol vždy dávejte až jako poslední.
Po vychladnutí hotový likér přelijte do lahve. Skladuje v lednici.
Tip: Likér chutná dobře teplý i studený ozdobený šlehačkou.
Kávový likér
Ingredience
- 4 hrnky vařící vody
- 3 hrnky vodky
- 2 hrnky třtinového cukru
- 2 hrnky krupicového cukru
- ½ hrnku instantní kávy
- 1 vanilkový lusk
Do větší mísy dejte třtinový i krupicový cukr. Nalijte k nim vroucí vodu a míchejte do rozpuštění. Poté hned přidejte instantní kávu. Rozmíchejte ji a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Vanilkový lusk podélně rozřízněte nožem a vyškrábněte z něj semínka. Přidejte je ke kávové směsi.
Jako poslední přidejte vodku. Naposledy dobře promíchejte a rozlijte do lahví.
Karamelový likér
Ingredience
- 300 ml rumu
- 100 ml smetany (31%)
- 1 plechovka slazeného Salka
Salko z plechovky vložte do hrnce s vodou a vařte asi 1,5 hodiny. Že salko zkaramelizovalo, poznáte tak, že už v plechovce nic „nežbluňká“. Vyndejte ho a nechte vychladnout.
Do nádoby nalijte rum, smetanu, karamelové salko a vše prošlehejte. Nalijte do lahve a nechte pár dní uležet.
Tip: Abyste si ušetřili práci, můžete si zakoupit hotové karamelové Salko.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: recepty.cuketka.cz, zijemehomemade.cz, mamapecedoma.com, zrzkavkuchyni.cz, carujeme.cz