Vaření

Pět dobrot, které si připravíte na grilu

Posezení s přáteli a rodinou při grilu se neobejde bez dobrého jídla. Proto máme pro vás pár nápadů na vskutku výborné pokrmy.

grilovaná zelenina, grilovaná bageta, kukuřice, pečený losos a krevetový špíz
Zdroj: Shutterstoc, iStock

Grilovaná zelenina se sýrem halloumi

Grilovaná zelenina se sýrem halloumi
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 1 lilek
  • 2 středně velké cukety
  • 1 žlutou papriku
  • 1 červenou papriku
  • 250 g sýra halloumi (nebo jiný sýr na grilování)
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • olej s bazalkou

Na bazalkové pesto:

  • 100 g čerstvé bazalky
  • 60 g parmezánu
  • 30 g piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • 80 ml oleje s bazalkou
  • sůl

Zeleninu nakrájíme na stejně silná kolečka a grilujeme z každé strany. Sýr nakrájíme na plátky a též grilujeme z každé strany. V hmoždíři spolu rozdrtíme bazalku, piniové oříšky a česnek. Přidáme nastrouhaný parmezán a zalejeme olejem. Grilovanou zeleninu a sýr dáme na talíř, pokapeme pestem, ozdobíme čerstvou bazalkou a pokapeme olejem.

Grilovaná bageta s česnekovým máslem

Grilovaná bageta s česnekovým máslem
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • bagetu
  • máslo
  • česnek
  • olivový olej
  • mletý černý pepř

Polotuhé máslo rozmělníme v misce vidličkou. Přimícháme prolisovaný česnek, sůl a mletý černý pepř. Čerstvou bagetu podélně překrojíme na polovinu a opečeme na grilu. Opečenou bagetu potřeme česnekovým máslem a pokapeme olivovým olejem.

Dobře rozehřátý gril je polovina úspěchu! Správná teplota je důležitá, hlavně pokud používáte gril na dřevěné uhlí. Grilované dobroty mají rády sálavé teplo rozpálených uhlíků, ne šlehající plameny.

Kukuřice z grilu

Kukuřice z grilu
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 4 kukuřice
  • 1/2 hrnku kysané smetany
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce másla
  • 1 citron
  • 1/2 hrnku nastrouhaného sýra (eidam, parmezán)
  • 1 lžičku mletého chilli (nemusí být)
  • sůl

Kukuřičné klasy očistíme, dáme do mísy se studenou vodou a zatížíme, aby zůstaly namočené ve vodě. Necháme je tam hodinu. V misce rozmícháme smetanu s mlékem – tekutou směs odložíme na později. Kukuřici dáme na grilovací rošt tak, aby byla asi 4 cm nad uhlíky. Grilujeme 20 až 25 minut, pravidelně otáčíme. Vybereme a necháme mírně vychladnout.

Troubu předehřejeme na 150 °C. Klasy rovnoměrně potřeme rozpuštěným máslem, pokapeme citrónovou šťávou, dobře potřeme smetanovou směsí, posypeme sýrem, chilli a solí. Zapékáme ještě 5 minut.

Pečený losos s citronem

Pečený losos s citronem
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 1 kg filé z lososa v celku s kůží
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • máslo
  • svazek čerstvých bylinek
  • sůl, černý pepř

Na jogurtový dip:

  • 1 bílý smetanový jogurt
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl, černý pepř

Lososa umyjeme a osušíme kuchyňskou utěrkou. Z horní strany ostrým nožem uděláme čtyřcentimetrové zářezy. Do každého zářezu vložíme měsíček citronu a malý plátek másla. Filé osolíme a opepříme, posypeme čerstvě nakrájenými bylinkami. Z alobalu připravíme dvě vrstvy a kraje zahneme směrem dovnitř tak, abychom vytvořili vaničku s výškou okrajů asi 2 cm. Do připravené vaničky vložíme filé a dáme péci na mřížku nad uhlíky. Lososa ještě přikryjeme jednou vrstvou alobalu. Zatímco se losos peče, připravíme dip smícháním všech ingrediencí.

Z exotických pochoutek jsou nejlepší na gril ananas a citrony. Ale vyzkoušejte grilovat například avokádo. Rozřežte ho na polovinu, vyberte pecku a řeznou stranou položte na gril. Nechte pár minut opékat, potom vydlábněte dužinu a s trochou černého pepře a soli (případně i česneku) získáte úžasný dip k masu.

Krevetový špíz v kokosové marinádě

Krevetový špíz v kokosové marinádě
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

Na marinádu:

  • 100 ml kokosového mléka
  • 80 g strouhaného kokosu
  • 1 lžíci rybí omáčky
  • 1 až 2 lžičky červené karí pasty

V misce smícháme kokosové mléko, strouhaný kokos, rybí omáčku a karí pastu. Do směsi vložíme krevety a v lednici je marinujeme asi hodinu. Rozehřejeme gril. Krevety navlečeme na grilovací jehly nebo špejle a z každé strany grilujeme přibližně 2 minuty. Podáváme se sladkou nebo pálivou asijskou chilli omáčkou a rýží.

Chcete překvapit své hosty výborným grilovaným dezertem? Vezměte plátky jakéhokoliv koláče z piškotového těsta, po obou stranách ho zlehka potřete máslem a dejte grilovat. Opékejte z obou stran asi dvě minuty tak, aby byly kousky zlatavé a křupavé. Servírujte například se zmrzlinou nebo se zmraženým rozmixovaným ovocem.

Text: redakce
Foto: iStock, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů