Vaření

Poctivé recepty na 5 retro zákusků, které jsme milovali již v dobách socialismu

Nevoní vám současné moderní dezerty, jejichž názvy ani nevíte, jak se vyslovují? Stará dobrá klasika, že? Tak si společně připomeňme chuť poctivých zákusků, jako jsou punčák, větrník či laskonky. My už máme suroviny nakoupené a jdeme péct… Přidáte se?

Větrníky
Zdroj: Shutterstock

Karamelové laskonky

Karamelové laskonky
Zdroj: Shutterstock

Na kokosové nebo oříškové těsto:

  • 3 bílky z vajec vel. M, pokojové teploty
  • 150 g krupicového cukru
  • 100 g prosátého moučkového cukru
  • 50 g strouhaného kokosu nebo jemně mletých lískových oříšků

Na karamelový krém:

  • 1 plechovka Salko karamelu
  • 250 g másla pokojové teploty
  • 50 g jemně mletých lískových oříšků

Z této várky uděláte 30 kusů – po slepení tedy budete mít 15 laskonek.

Postup

  1. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem nad párou po dobu přesně 6 minut. Nejdříve pomaleji a pak nastavte nejvyšší otáčky. Výsledkem bude lesklý, velice hustý sníh.
  2. Do sněhu prosejte moučkový cukr. Šlehejte na vysoké otáčky dalších 6 minut. Nakonec vmíchejte kokos nebo mleté oříšky podle toho, jestli chcete kokosové anebo oříškové těsto.
  3. Cukrářský sáček naplňte sněhem. Na sáček použijte rovně řezanou širokou špičku.
  4. Připravte si plech vyložený pečicím papírem a nastříkejte na něj stejně velké tvary. Těsto vám vyjde přibližně na 2 plechy.
  5. Vložte je do trouby vyhřáté na 150 stupňů, ale teplotu ihned ztlumte na 120 stupňů. Laskonky sušte 50 minut.
  6. Po upečení nechte korpusy zcela vychladnout.
  7. Z karamelového Salka a změklého másla vyšlehejte na vysokých otáčkách nadýchaný krém. Nakonec přimíchejte mleté oříšky.
  8. Pomocí zdobicího sáčku naneste krém na spodní korpus laskonek. Přiklopte druhým korpusem a lehce zmáčkněte.
  9. Po naplnění uložte laskonky do chladu.

Tip: Laskonky nejlépe chutnají třetí den. Stále budou křupavé, ale krém už bude pěkně uleželý. Kdyby vám ale laskonky moc ztuhly, stačí je před servírováním nechat povolit při pokojové teplotě.

Pražský koláč s koňakovým krémem

Tento nadýchaný koláč byl populární v 70. a 80. letech. Toto je jeho domácí, lehce vylepšená verze. Těsto vám vystačí na 2 koláče anebo můžete upéct 4 menší. Do krému je přidaný vaječný koňak, pokud ale dáváte přednost klasice anebo koláč budou jíst i děti, můžete ho vynechat.

Pražský koláč s koňakovým krémem
Zdroj: Shutterstock

Těsto na 2 koláče:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g majonézy
  • 150 ml vlažného mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 30 g droždí
  • 1 vejce vel. M + 1 žloutek
  • ½ lžičky vanilkové pasty
  • špetka soli
  • olej na vytření mísy
  • vejce na potření, prošlehané

Drobenka:

  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g hrubé mouky
  • 30 g másla
  • ½ lžičky mleté skořice

Vanilkový krém:

  • 500 ml mléka (350 + 150 ml)
  • 200 ml smetany, 33 %
  • 130 g změklého másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 80 g pudinkového prášku s pravou vanilkou (2 balíčky)
  • 50 ml vaječného koňaku 

Postup

  1. Prosejte hladkou i polohrubou mouku. Uprostřed udělejte důlek, do kterého rozdrobíte droždí. Přidejte také polovinu cukru a polovinu vlažného mléka. Vidličkou promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte 15 minut vykynout.
  2. Přidejte zbytek cukru a mléka, vajíčka se žloutkem a sůl. Šlehejte a po chvilce přidejte majonézu a vanilkovou pastu. Těsto hněťte 10 minut – získáte tak hladké, nelepivé těsto.
  3. Pomoučněte si ruce a z těsta vytvořte bochánek. Přesuňte ho do větší mísy vymazané olejem a otáčejte jím tak, aby se bochánek ze všech stran obalil olejem.
  4. Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout 45 minut, nebo dokud těsto 2x nezvětší svůj objem. Poté ho vyklopte na vál, krátce propracujte a rozdělte na 2 bochánky (cca 20 centimetrů průměr). Ty položte úhlopříčně na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky zploštěte dlaní a nechte pod utěrkou kynout 30 minut.
  5. Mezitím si smíchejte vše na drobenku.
  6. Troubu vyhřejte na 180 stupňů. Bochánky potřete rozšlehaným vejcem, posypte pořádnou porcí drobenky a dejte péct na 25–30 minut, dokud povrch nezezlátne.
  7. Než koláče vychladnou, je ideální čas na přípravu krému. 350 ml mléka nalijte do kastrůlku, přidejte cukr a přiveďte k varu. Ve zbylých 150 ml rozmíchejte pudinkové prášky. Až se mléko začne vařit, vlijte směs do mléka a za stálého míchání vařte 1 minutu.
  8. Po uvaření můžete do pudingu přidat i koňak.
  9. Pudink přelijte do větší mísy, zakryjte fólií (nevytvoří se škraloup) a nechte zchladnout.
  10. Do pudinku pak přidejte máslo nakrájené na kostičky a šlehejte, dokud nevznikne hladký krém. Poté ho dejte na chvilku do lednice.
  11. Vychlazenou smetanu vyšlehejte a po kouskách do ní zašlehejte vanilkový krém.
  12. Koláče rozkrojte a oba spodní díly potřete krémem. Na jeden spodní díl tedy použijete polovinu vanilkového krému. Přiklopte horní částí koláče a dejte vychladit.

Pravé žloutkové řezy

Vyskočily na vás na internetu recepty na žloutkové řezy bez vajec/žloutků? Pokud chcete upéct opravdu tradiční řezy, bez vajec se neobejdete. Právě žloutky krému dodávají jeho typickou chuť. Ano, budete potřebovat hodně vajec, ale věřte, že se to vyplatí. U nás doma celý plech zmizel rychlostí blesku.

Tip: Zbylé bílky pak můžete použít na sněhové pusinky či makronky.

Žloutkové řezy
Zdroj: Shutterstock

Z tohoto receptu připravíte řezy o velikosti cca 25 x 33 cm.

Příprava žloutkového krému:

  • 500 ml mléka (polotučné nebo plnotučné)
  • 160–170 g žloutků (asi z 8-9 vajec)
  • 150 g krupicového cukru
  • 50 g hladké mouky
  • citronová kůra
  • vanilkový lusk + 130 g másla k našlehání
  1. Do kastrůlku dejte vařit mléko, citronovou kůru a semínka z vanilkového lusku.
  2. Žloutky vyšlehejte s cukrem a přidejte do nich mouku. Poté pomalu přilijte asi čtvrtinu horké mléčné směsi a dobře promíchejte.
  3. Žloutkovou směs pak nalijte zpět do kastrůlku ke zbytku mléka. Dobře promíchejte a na mírném ohni přiveďte k varu. Od doby, kdy krém začne bublat, vařte 10 minut. Přelijte ho do mísy, zakryjte fólií a nechte vychladnout.
  4. Do zchladlého krému pak postupně přidejte změklé máslo a vyšlehejte do hladkého krému.

Tip: Pokud máte možnost, použijte do receptu vejce z domácího chovu. Ty dodají žloutkovým řezům úžasnou barvu.

Příprava koláče:

  • 500 g listového těsta
  • cca 120 g kyselejší marmelády (například rybíz nebo višeň)
  • cca 120 g fondánové polevy (pozor, není to to samé, co fondán na potahování) anebo lze použít cukrovou polevu
  • 3–4 lžíce citronové šťávy
  1. Troubu vyhřejte na 190 stupňů. Připravte si 1 plech vyložený pečicím papírem a pak ještě jeden plech a k tomu 1 pečicí papír.
  2. Listové těsto rozdělte na 2 díly, každý vyválejte na obdélník o velikosti 25 x 33cm. Jeden díl přeneste na plech vyložený pečicím papírem, propíchejte ho po celé ploše vidličkou a lehce posypte moučkovým cukrem. Těsto zakryjte dalším pečicím papírem a na něj položte druhý plech. Díky tomu bude těsto rovné, neudělají se na něm boule.
  3. Pečte ve vyhřáté troubě 10 minut. Pak plech i papír sundejte a pečte dalších 10 minut dozlatova.
  4. Druhý díl listového těsta upečte stejným způsobem. Po upečení nechte oba díly zcela vychladnout.
  5. Krém rozetřete po celé délce jednoho plátu, přikryjte druhým plátem a lehce přimáčkněte.
  6. Na řezy položte pečicí papír, na něj dejte velké prkénko a ještě zatižte 2 kily mouky nebo cukru. Takto připravené řezy dejte na 2–3 hodiny ztuhnout do lednice.
  7. Nakonec lehce zahřejte marmeládu v mikrovlnce a rozetřete po celé délce řezů. Než si připravíte polevu, dejte řezy do lednice.
  8. Fondán nebo cukrovou polevu rozpusťte ve vodní lázni s citronovou šťávou a vymíchejte do hladka. Nechte zchladnout na takových 30–35 stupňů a poté rozetřete po celých řezech.
  9. Řezy dejte do lednice na minimálně 24 hodin. Podávejte nakrájené vroubkovaným nožem.
  10. Před servírováním nechte chvilku vyndané z ledničky, chutnají pak ještě lépe.

Punčové řezy

Punčové řezy
Zdroj: Shutterstock

Těsto na 2 světlé korpusy:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 50 g másla nebo máslové Hery
  • 8 vajec
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • marmeláda na potření: jahodová/malinová/rybízová

Těsto na 1 růžový korpus:

  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 30 g másla nebo máslové Hery
  • 6 vajec
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • červené barvivo (nebo sirup růžové barvy)

Na promáčení korpusu:

  • 300 g krupicového cukru
  • 300 ml vody
  • 70 ml rumu
  • 1 lžíce punčového aroma

Citronová poleva:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 50 g čokolády

Postup

  1. Jako první si připravte světlé těsto. Vejce a cukr vyšlehejte do pěny a poté do nich zašlehejte rozpuštěné máslo nebo tuk. Nakonec pomalu vmíchejte stěrkou prosátou polohrubou mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  2. Stejný postup opakujte i při přípravě růžového těsta, akorát do něj ještě přidejte červené potravinářské barvivo.
  3. Světlé těsto rozdělte na 2 stejné díly (celkem budete mít 3 těsta). Připravte si tedy 3 plechy vyložené pečicím papírem a na každý rozetřete jedno těsto. Pečte na 200 stupňů 10 minut.
  4. Rozvar: Vodu přiveďte k varu, přidejte cukr a krátce povařte. Odstavte a dochuťte rumem a punčovým aromatem.
  5. Světlý plát potřete marmeládou, na něj položte růžový a ten polijte připraveným cukrovým rozvarem. Dále přiložte světlý plát, který ale nejdříve zespod potřete marmeládou.
  6. Řez zakryjte pečicím papírem, něčím zatižte a nechte v lednici uležet alespoň do druhého dne.
  7. Na polevu smíchejte vodu s citronovou šťávou, do které postupně vmícháte prosátý moučkový cukr. Vychladlý řez potřete citronovou polevou. Na ještě nezaschlou polevu naneste rozpuštěnou čokoládu v čárách a pomocí párátka vytvořte vzor.

Větrníky

Příprava větrníků sice nějakou tu chvilku trvá, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Větrníky
Zdroj: Shutterstock

Těsto na 8 menších větrníků:

  • 125 g vajec (2 velká)
  • 100 ml vody
  • 80 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 10 g cukru
  • 1 g soli

Vanilkový krém:

  • 250 ml mléka
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 20 g studeného másla
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1–2 žloutky
  • špetka soli

Karamelová šlehačka:

  • 200 ml smetany
  • 100 g cukru
  • 1–2 lžíce vody
  • 250 ml smetany ke šlehaní (40procentní) anebo mascarpone
  • pro slaný karamel přidejte 2 špetky vločkové soli

Postup

  1. Vajíčka si připravte do misky a dobře je promíchejte.
  2. Vodu zahřejte na mírném plameni společně s nakrájeným máslem a solí. Po rozpuštění másla přidejte mouku s cukrem a rychle míchejte, aby se těsto nepřipálilo. Během 1–3 minut získáte hezky pružnou, lesklou hmotu.
  3. Těsto přeneste do mísy od robota a začněte míchat, aby trochu vychladlo. Když stěny přestanou být na dotek horké, začněte po troškách vmíchávat vajíčka. Přidejte část vajec a míchejte, dokud nevznikne hladký krém, a pak teprve přilijte další vejce. Celkem opakujte asi 4x, než všechna vajíčka spotřebujete.
  4. Nyní těsto přendejte do zdobicího sáčku se širší špičkou; případně stačí i zip sáček s ustřiženým rohem anebo hromádky vytvořte pomocí lžíce.
  5. Troubu dejte vyhřát na 200 stupňů.
  6. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte 8 hromádek. Aby byla velikost stejná, můžete si na druhou stranu papíru  obkreslit malou sklenici.
  7. Po vložení plechu do trouby ztlumte teplotu na 175 stupňů. Pečte asi 40 minut. Troubu během pečení zbytečně neotvírejte.
    Tip: Pro extra křupavost zapněte v druhé polovině času horkovzduch.
  8. Upečené větrníky vyndejte z trouby a přendejte na mřížku. Nechte je zcela vychladnout. Poté je můžete naplnit krémem.
  9. Krém: Do kastrůlku nalijte 220 ml mléka a zahřejte. V misce smíchejte zbytek mléka s vanilkovým cukrem, škrobem, žloutkem a solí (dobře rozmíchejte). Přilijte k mléku a metličkou míchejte do zhoustnutí.
  10. Odstavte, vmíchejte studené máslo a celý krém ještě přepasírujte přes sítko, aby v něm nebyly hrudky.
  11. Hotový krém zakryjte potravinářskou fólií. Dejte ji přímo na krém, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout.
  12. Karamelová šlehačka: Cukr upalte  suchou cestou – bez vody rozpusťte na mírném plamenu anebo po dobu asi 15 minut zahřívejte vodu s cukrem, dokud nevznikne karamel. V této fázi ho  nemíchejte.
  13. V jiném rendlíku zahřejte smetanu.
  14. Když je cukrová hmota jantarově průsvitná, vlijte do ní zahřátou smetanu. Nalévejte ji ale opatrně, protože může prskat. Po nalití karamel trochu ztuhne, proto je třeba ho ještě zahřát.
  15. Nezapomeňte si trochu karamelu odlít na polití větrníků.
  16. Takto připravenou karamelovou šlehačku vychlaďte a poté vyšlehejte s vychlazenou šlehačkou nebo mascarpone. Začněte šlehat na nízké otáčky a postupně zvyšujte.
  17. Když máte krém i šlehačku hotové, je na čase větrníky naplnit.
  18. Kompletace větrníků: Korpusy rozkrojte. Vrchní část potřete karamelovou polevou nebo pocákejte čistým karamelem. Do spodní části naneste vanilkový krém. Pomocí sáčku pak na krém nastříkejte karamelovou šlehačku. Není třeba šetřit, vejde se jí tam více, než myslíte.

Poznámka: Větrníky jsou nejlepší v ten samý den, co jste je naplnili. Pokud je chcete jíst jindy, dejte nenaplněné korpusy do uzavřené nádoby (vydrží 1–2 dny v lednici) anebo je zamrazte.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: blog.decodoma.cz , vikendovepeceni.cz, pecenijeradost.cz, maskrtnica.cz