Italské tiramisu
Ačkoli tiramisu není úplně nejlevnější záležitost, doporučujeme v tomto případě nešetřit a nehledat lacinější náhrady za suroviny.
Ingredience
- 500 g mascarpone
- 5 lžic krupicového cukru
- 5 ks čerstvých vajec
- 2 malé panáky Amaretto/Barbero
- 1 šálek silné kávy
- 2 ks balení Savoiardi nebo cukrářských piškotů (24 kusů)
- kakao na posypání
Postup
- Připravte silnou kávu a nalijte jí do hlubší misky. Po vychladnutí do ní přidejte likér.
- Žloutky oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte do tuha, žloutky vyšlehejte s cukrem a mascarpone do krému. Pak velice jemně vmíchejte do krému sníh z bílků.
- Piškoty postupně namáčejte v kávě a vyložte s nimi dno skleněné nebo keramické nádoby.Na ně rozetřete polovinu krému, dále opět piškoty a nakonec krém.
- Tiramisu bohatě posypte kakaem a dejte minimálně na 2 hodiny ztuhnout do lednice.
Na co si dát pozor: Piškoty namáčejte krátce, aby se nerozmočily. Také je třeba dobře vyšlehat krém, aby byl lehký.
Tip: K vytvoření rovnoměrné vrstvy kakaa se skvěle hodí malé sítko. Kakao přes něj v podstatě prosejete, díky čemuž nebudou na tiramisu zbytečně velké hrudky.
Tiramisu ve skleničce
Tenhle dezert krásně vypadá, a navíc je ideální na různé oslavy a jiné události. Tiramisu se podává ve skleničkách, takže si nemusíte lámat hlavu s jeho krájením.
Ingredience – 4 sklenice
- 250 g mascarpone
- 120 ml vychlazené smetany ke šlehání
- 30 g moučkového cukru
- 3–5 lžic vaječného likéru
- 15 ks dlouhých cukrářských piškotů
- 90 ml vroucí vody
- 1 a ½ lžíce instantní kávy
- 1 lžíce cukru (volitelné)
- hořké kakao na posypání
Postup
- Mascarpone promíchejte s cukrem a vaječným likérem (množství si upravte podle chuti).
- Vychlazenou smetanu vyšlehejte skoro do tuha. Přidejte mascarpone směs a ještě 30–60 sekund šlehejte.
- Instantní kávu zalijte vroucí vodou. Kdo chce sladší chuť, přidá ještě cukr.
- Piškoty namočte z obou stran v připravené kávě. Nenechávejte je ale v kávě dlouho, jen je ponořte a hned vyndejte.
- Do každé sklenice dejte dva piškoty, na to nastříkejte krém, opět dva piškoty a nakonec zbytek krému. Vrch posypte hořkým kakaem a dejte na pár hodin vychladit do chladničky.
Tip: Na poslední vrstvu krému můžete ještě nastříkat šlehačku vyšlehanou do tuha a pak teprve posypat kakaem.
Tiramisu kuličky
Ingredience
- 180 g dlouhých cukrářských piškotů
- 150 g mascarpone
- 50 g moučkového cukru
- 2 lžíce vody
- lžička instantní kávy
- hořkou nebo mléčnou čokoládu na polití (cca 100 gramů)
Postup
- Cukrářské piškoty rozmixujte na prášek. Můžete je také rozválet válečkem.
- Namleté piškoty, mascarpone a prosátý moučkový cukr spolu promíchejte.
- Instantní kávu smíchejte s vroucí vodou. Kávu postupně přimíchejte ke zbytku surovin. Nemusíte jí spotřebovat všechnu, záleží na vás, jak moc kávovou chuť chcete. Standardně se přidává 1,5 lžíce.
- Ze vzniklé hmoty vytvořte kuličky. Ty dejte na 15 minut do chladničky a poté namočte do rozpuštěné čokolády.
- Kuličky dejte po namočení do čokolády na tác s pečicím papírem a nechte ztuhnout v chladničce.
Trvanlivost: 3–4 dny v chladničce
Falešné tiramisu
Ingredience
- 500 ml smetany ke šlehání
- 500 g zakysané smetany
- 80 g moučkového cukru
- vanilkový cukr nebo extrakt
- 24 ks dlouhých cukrářských piškotů
- 100 ml vroucí vody
- 2 lžíce cukru
- 3–4 lžičky instantní kávy
- hořké kakao na posypání
Postup
- Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuha. Pomalu vmíchejte zakysanou smetanu a také prosátý moučkový cukr. Lehce promíchejte pomocí lžíce. Kdo chce, může ještě přidat vanilkový cukr nebo extrakt.
- Dále si připravte kávu na namáčení piškotů: Instantní kávu zalijte vroucí vodou, oslaďte a promíchejte. Nalijte jí do hlubokého talíře a postupně v ní namočte piškoty. Jen je v kávě nenechávejte ležet, stačí namočit, otočit a ihned vyndat.
- Vezměte si dortovou formu se sundavacím dnem. Celé dno vyplňte piškoty. Možná budete muset některé rozpůlit, abyste se zaplnily vzniklé mezery.
- Na piškotovou vrstvu rozetřete polovinu šlehačkového krému, na něj pokládejte opět piškoty a zase krém.
- Dort vydatně posypte hořkým kakaem a dejte na noc ztuhnout do chladničky.
- Druhý den oddělte nožem okraj tiramisu od formy, obruč z formy sundejte a můžete podávat.
Tip: Kdo nechce čekat, až dort ztuhne, může místo dortové formy použít potravinovou nebo skleněnou dózu a sníst ho lžičkou.
Jahodové tiramisu
Ingredience
- 250 g mascarpone
- 110 ml smetany ke šlehání
- 25 g moučkového cukru
- čajová lžička vanilkového extraktu
- 300–400 g čerstvých jahod
- 150 ml pekanového mléka
- 50 ml bílé čokolády
- 20 ks dlouhých cukrářských piškotů
- jahody a mátu (na ozdobu)
Postup
- Na tento dezert použijte větší plastovou či skleněnou dózu.
- Pekanové mléko zahřejte, ale nevařte. Přidejte bílou čokoládu nakrájenou na kousky a míchejte do rozpuštění. Nechte zcela vychladnout.
- Náplň: Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuha. Pomalu vmíchejte mascarpone, vanilkový extrakt a prosátý cukr. Pekanové mléko nalijte do hlubokého talíře a postupně v něm namočte piškoty (z obou stran). Ty vyskládejte do dózy v jedné vrstvě.
- Piškoty potřete polovinou náplně, na ně rozložte 150–200 gramů jahod nakrájených na silnější plátky. Dále opět piškoty, náplň a zase jahody.
- Ozdobte mátou, dejte na pár hodin vychladit a je to.
Tip: Pekanové mléko vyrobíte rozmixováním 50 gramů pekanových ořechů s 500 ml vody. Přeceďte a rostlinné mléko je hotové.
Snídaňové tiramisu z ovesné kaše
Ingredience – 3 porce do skleniček o velikosti 300ml
- cca 300 ml mléka/vody/rostlinného mléka
- 100 g jemných ovesných vloček
- 1 shot espressa (odeberte 3 lžíce kávy do krému)
- 1 ks banánu
- čajová lžička mandlového másla
- skořici podle chuti
Ingredience – krém
- 420 g řeckého jogurtu/nízkotučného/ měkkého či odtučněného tvarohu
- 20 g syrovátkového proteinu s příchutí vanilky
- čajová lžička mandlového másla
- 3 lžíce espressa
- 1 lžíce hořkého kakaa (na ozdobu)
Postup
- Ovesné vločky krátce opražte na suché pánvi.
- Přidejte mléko nebo vodu, skořici a vařte 4–5 minut do zhoustnutí.
- Z připravené kávy odeberte 3 lžíce a zbytek nalijte do kaše.
- Dále přidejte mandlové máslo, rozmačkaný banán a dobře promíchejte.
- Krém: Smíchejte jogurt, protein, mandlové máslo a 3 lžíce espressa.
- Do sklenic dejte ovesnou kaši, krém a poté opět kaši a krém. Posypte hořkým kakaem.
- Kaše chutná nejlépe, když ji necháte přes noc uležet.
Autor textu: Veronika Poláčková
Zdroj: zijemehomemade.cz, mojebarevnakuchyne.blogspot.com, tomichutna.cz
Zdroj foto: Shutterstock