Španělské gazpacho
Doba potřebná na přípravu: 20 minut
- starší chléb (např. špaldový), 90 g
- rajčata, 6 ks
- papriky, 3 ks
- cibule, ½ ks
- česnek, 1 stroužek
- balzamikový ocet, 3 lžíc
- okurka, podle chuti
- olivový olej, podle potřeby
- voda, podle potřeby
- sůl
- pepř
- bazalka
Z chleba odstraníme kůrku a střídku nakrájíme na menší kostky. Uvedená gramáž je už bez kůrky. Chléb dáme do misky, vydatně ho pokropíme olivovým olejem, promícháme a necháme chvíli odstát, aby nasákl.
Zatím si připravíme zeleninu, kterou nejprve umyjeme: rajčata rozčtvrtíme, okurku nakrájíme a papriku očistíme od semínek a žilek. Česnek s cibulí očistíme a nakrájíme. Všechno smícháme, přidáme balzamikový ocet, sůl, pepř, bazalku a chléb. Přilejeme vodu a dobře rozmixujeme.
Zbylý chléb opečeme na pánvi s kapkou olivového oleje a podáváme s polévkou. Ozdobíme balzamikovou redukcí a čerstvou zeleninou.
Salát z grilované cukety
Ingredience (4 porce)
- cuketa, 3 středně velké
- sýr feta, 300 g
- sůl
- mletý černý pepř
- olivový olej
- máta
- šťáva ze dvou citronů
Předem rozehřejeme gril nebo grilovací pánev. Cukety umyjeme, podélně nakrájíme na tenké plátky a z obou stran je krátce ogrilujeme, hotové přeložíme do mísy. Pokapeme je olejem, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Sýr feta nakrájíme na kostky.
Lístky máty otrháme, umyjeme, osušíme, podle potřeby nasekáme nadrobno a v misce je smícháme s citronovou šťávou, olejem a solí.
Před podáváním cuketu promícháme se sýrem, rozdělíme na talíře a pokapeme mátovou zálivkou.
Tip: Určitě nic nepokazíte, když do mátové zálivky přidáte i pár kapek balzamikového octa.
Zapékané plněné papriky
Doba potřebná na přípravu: 30 minut
- paprika (červená, žlutá, zelená)
- brynza
- sýr pecorino
- vajíčka
- červená cibule
- rajčata cherry
- pár plátků slaniny
- olivy
- sůl
- mletý černý pepř
- bylinky
Papriky podélně nakrájíme (i se stopkami), opatrně vybereme semeník a žilky a poskládáme do pekáče.
Papriky naplníme ve třech různých kombinacích. Žlutou brynzou, olivami, cherry rajčaty, slaninou a nasekanou čerstvou dobromyslí. Zelenou sýrem pecorino, červenou cibulkou a slaninou a vajíčkem.
Na závěr papriky posolíme, opepříme a dáme péci do trouby na 20 minut (resp. dokud nejsou upečené) při 180 °C.
Tip na článek: Proč se pustit do pěstování Bio zeleniny
Připravila: redakce
Foto: isifa/Shutterstock, iStock.com
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů