Vaření Zdraví

Připravte si gazpacho, salát z cukety nebo zapékané plněné papriky

Rajčata, papriky i cukety jsou tradiční chutnou zeleninou. Když se spojí, mohou vzniknout i vskutku netradiční pochoutky.

recept na španělské gazpacho, salát z grilované cukety a zapékanou plněnou papriku

Španělské gazpacho

Doba potřebná na přípravu: 20 minut

španělské gazpacho

  • starší chléb (např. špaldový), 90 g
  • rajčata, 6 ks
  • papriky, 3 ks
  • cibule, ½ ks
  • česnek, 1 stroužek
  • balzamikový ocet, 3 lžíc
  • okurka, podle chuti
  • olivový olej, podle potřeby
  • voda, podle potřeby
  • sůl
  • pepř
  • bazalka

Z chleba odstraníme kůrku a střídku nakrájíme na menší kostky. Uvedená gramáž je už bez kůrky. Chléb dáme do misky, vydatně ho pokropíme olivovým olejem, promícháme a necháme chvíli odstát, aby nasákl.
Zatím si připravíme zeleninu, kterou nejprve umyjeme: rajčata rozčtvrtíme, okurku nakrájíme a papriku očistíme od semínek a žilek. Česnek s cibulí očistíme a nakrájíme. Všechno smícháme, přidáme balzamikový ocet, sůl, pepř, bazalku a chléb. Přilejeme vodu a dobře rozmixujeme.
Zbylý chléb opečeme na pánvi s kapkou olivového oleje a podáváme s polévkou. Ozdobíme balzamikovou redukcí a čerstvou zeleninou.

Salát z grilované cukety

salát z grilované cukety

Ingredience (4 porce)

  • cuketa, 3 středně velké
  • sýr feta, 300 g
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • olivový olej
  • máta
  • šťáva ze dvou citronů

Předem rozehřejeme gril nebo grilovací pánev. Cukety umyjeme, podélně nakrájíme na tenké plátky a z obou stran je krátce ogrilujeme, hotové přeložíme do mísy. Pokapeme je olejem, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Sýr feta nakrájíme na kostky.
Lístky máty otrháme, umyjeme, osušíme, podle potřeby nasekáme nadrobno a v misce je smícháme s citronovou šťávou, olejem a solí.
Před podáváním cuketu promícháme se sýrem, rozdělíme na talíře a pokapeme mátovou zálivkou.

Tip: Určitě nic nepokazíte, když do mátové zálivky přidáte i pár kapek balzamikového octa.

Zapékané plněné papriky

Doba potřebná na přípravu: 30 minut

zapékané plněné papriky

  • paprika (červená, žlutá, zelená)
  • brynza
  • sýr pecorino
  • vajíčka
  • červená cibule
  • rajčata cherry
  • pár plátků slaniny
  • olivy
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • bylinky

Papriky podélně nakrájíme (i se stopkami), opatrně vybereme semeník a žilky a poskládáme do pekáče.
Papriky naplníme ve třech různých kombinacích. Žlutou brynzou, olivami, cherry rajčaty, slaninou a nasekanou čerstvou dobromyslí. Zelenou sýrem pecorino, červenou cibulkou a slaninou a vajíčkem.
Na závěr papriky posolíme, opepříme a dáme péci do trouby na 20 minut (resp. dokud nejsou upečené) při 180 °C.

Tip na článek: Proč se pustit do pěstování Bio zeleniny


Připravila: redakce
Foto: isifa/Shutterstock, iStock.com
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů