Rostlinná mléka
Vyměňte klasické mléko za rostlinné. Na výběr máte desítky druhů a většinu z nich si dokážete vyrobit i doma.
Mandlové mléko
- 1 litr vody
- 100–150 g mandlí*
* Mandle doporučuji neloupané, mléko z loupaných mandlí má méně výraznou chuť.
Mandle zalijte vodou a dejte na 8 hodin do lednice. Ořechy budou stravitelnější a také je snadněji rozmixujete. Vodu poté vylijte, dejte je do mixéru a zalijte novou vodou. Mixujte 2–3 minuty. Mléko přeceďte, nejlépe přes látkové sáčky určené přímo na výrobu rostlinných mlék
Mléko používám do smoothie, na pečení i jen tak na samotné pití.
Kešu mléko
- 150 g kešu ořechů
- 850 ml vody
Kešu ořechy namočte do vody alespoň na 3 hodiny. Rozmixujte a sceďte.
Bezlepkové recepty
Bezlepkové cookies
- 70 g arašídového másla
- 50 g třtinového cukru
- 30 g kokosové mouky
- 20 g hořké čokolády
- 1 lžíce změklého kokosového oleje (17 g)
- 1 vejce vel. M
- 1/4 lžičky jedlé sody
Vše kromě čokolády dejte do mísy a dobře promíchejte. Teprve poté přidejte čokoládu nakrájenou na kostičky.
Z těsta vyválejte 15 kuliček. Je třeba pracovat rychle, protože kokosový olej taje. Dejte je na plech a pak do předehřáté trouby. Pečte na 175° 10–15 minut. Nechte vychladnout, poté sundejte z plechu.
Bezlepkové muffiny
Suroviny na 10 muffinů:
- 220 g acidofilního mléka (lze nahradit kysaným podmáslím nebo kefírem)
- 135 g pohankové mouky nebo pohanky lámanky
- 100 g slunečnicového oleje
- 85 g třtinového cukru
- 1 lžíce hořkého kakaa
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
Všechny suroviny smíchejte a těstem naplňte košíčky přibližně do 3/4, při pečení ještě nabyde.
Pečte na 180° 15–25 minut. Zkuste test špejlí – až bude čistá, vytáhněte plech z trouby.
Podávejte s rybízovým džemem, horkým přelivem z lesního ovoce, nebo polité čokoládou.
Lívance ze dvou surovin
- 1 zralý banán
- 2 vajíčka
Banán i vajíčka rozmixujte. Z této dávky uděláte asi 10 menších lívanečků. Na pečení používám palačinkovač anebo pánev s nepřilnavým dnem, abych se vyhnula zbytečnému tuku. Opečte z obou stran a podávejte s moučkovým cukrem, přelité javorovým sirupem, čokoládou nebo s ovocem…
Do těsta můžete také přidat strouhaný kokos, pokud chcete „exotičtější“ verzi.
A čím obalit řízky?
Použijte rýžovou mouku a místo klasické strouhanky zvolte kukuřičnou.
Bez vajec
Míchaná tofu „vajíčka“
- 180 g tofu natural (1 kostka)
- 125 g hedvábného tofu
- 150 ml vody
- 1 lžíce rostlinného nebo klasického másla
- 1/2 lžičky třtinového cukru (volitelné)
- 1/2–1 lžička himalájské černé soli
- 1/4 lžičky mleté kurkumy
Tofu v kostce vyndejte z obalu a slijte z něj přebytečnou vodu. Natrhejte ho na kousky.
Zahřejte máslo, přidejte na kousky natrhané tofu. Míchejte, přidejte vodu a kurkumu. Vařte 5 minut, stále míchejte. Voda se má skoro celá vyvařit.
Přidejte hedvábné tofu a cukr. Vařte další 2–3 minuty. Dobu vaření upravte podle toho, jestli chcete vajíčka tekutější nebo ne.
Sundejte ze sporáku a vmíchejte černou sůl podle chuti.
Perník bez vajec a laktózy
- 300 g hladké mouky
- 350 ml mandlového mléka
- 150 g třtinového cukru
- 60 g slunečnicový olej (nebo kokosový)
- 15 g hořkého kakaa (2 lžíce)
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 2 lžičky perníkového koření
Všechny suroviny dejte do mísy a promíchejte. Nalijte do vysokého plechu a vložte do trouby. Pečte na 175° asi 15 minut.
Perník podávejte posypaný moučkovým cukrem nebo politý čokoládovou polevou.
Čím nahradit vajíčko při pečení
Místo 1 vajíčka použijte:
- Arašídové máslo – 3 lžíce hladkého arašídového másla.
- Banán – použijte 1 menší banán nebo půlku velkého.
- Lněné semínko – smíchejte 1 polévkovou lžíci mletého lněného semínka a 3 polévkové lžíce vody. Nechte pár minut stát, poté přidejte do těsta.
- Chia semínka – smíchejte 1 polévkovou lžíci chia semínek se 3 lžícemi vody. Nechte 15 minut odstát.
- Ovesné vločky – do těsta přidejte 2–3 lžíce ovesných vloček.
Tofu puding
Tento puding není jen velice chutný, ale má také vysoký obsah bílkovin.
- 125 g hedvábného tofu (1 vanička)
- 25 g hořké čokolády
- 20 g agáve sirupu
- 15 g hořkého kakaa
Tofu, kakao i agáve sirup rozmixujte na hladký krém. Přendejte do misky, vmíchejte rozpuštěnou hořkou čokoládu a je to.
Avokádový puding
- 1 zralé avokádo
- 2 zralé banány
- 4 lžíce kakaa
- med nebo javorový sirup na dochucení
- ovoce, ořechy na dozdobení
Avokádo zbavíme slupky a pecky a rozmixujeme spolu s banány a kakaem, nakonec dochutíme medem, nebo javorovým sirupem. Rozdělíme do misek a na závěr můžeme posypat drobným ovocem nebo drcenými kousky ořechů.
Sezamová pomazánka á la nutela
- 100 g tahini pasty*
- 30–40 g javorového sirupu
- 15 g přírodního hořkého kakaa
* Snadno se dá vyrobit i doma. Stačí sezam rozmixovat na pastu.
Vše smíchejte dohromady a je to. Skvělá je na pečivu, sušenkách, jen tak na lžičku anebo ji můžete dát na kaši.
Text: Veronika Poláčková, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů