Tatarák z červené řepy s vejcem
Ingredience na tatarák z červené řepy
- 600 g předpečené červené řepy
- 4 lžičky sherry nebo balzamikového octa
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky kaparů (v soli)
- 1 svazek tenké jarní cibulky
- 4 lžičky olivového oleje
- 4 žloutky
- sůl
- černý pepř
Postup
- Pečenou červenou řepu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Tahy děláme krátké, delší nudličky případně přeřízneme.
- Nastrouhanou řepu důkladně vymačkáme pomocí několika vrstev kuchyňského papíru, prokypříme vidličkou, osolíme a opepříme, pokapeme octem a smícháme s hořčicí. Nasekáme kapary.
- Cibulku očistíme a omyjeme, rozdělíme ji na bílou a zelenou část. Bílou část nasekáme, zelenou nakrájíme na tenké kroužky.
- Kapary, bílou část jarní cibulky a polovinu zelené části smícháme s nastrouhanou řepou. Důkladně promícháme s olivovým olejem a znovu ochutíme solí a pepřem.
- Pomocí kroužku na předkrmy (cca 7 cm v průměru) rozdělíme tatarák na talíře a lžící vytvoříme uprostřed důlek, aniž bychom kroužek sejmuli. Až po vytvoření prohlubně jej opatrně odstraníme směrem nahoru.
- Do důlku necháme opatrně sklouznout žloutek, osolíme a opepříme. Okolo tataráku talíř posypeme zbylou cibulkou. Pokrm podáváme s opečeným toustem nebo kousky chleba.
Tipy
Výrazně aromatická je řepa pečená v troubě. Hlízy nejprve důkladně umyjeme, poté po jedné zabalíme do alobalu nebo pečicího papíru a pečeme v troubě 70–80 minut při teplotě 180 °C.
Pro změnu můžeme řepu uvařit v osolené vodě ve slupce jako brambory. Vyplatí se použít tlakový hrnec.
Fotogalerie
Text: Monika Šestinová
Foto: Shutterstock, Lamart
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů