Kroupová polévka s houbami
Na dobré trávení
Pro 6 až 8 osob
- 750 g uzeného masa (mohou být i žebra)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček pepře
- 2 kuličky nového koření
- 250 g ječných krup
- 125 g hub (mohou být i žampiony nebo sušené houby)
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule nakrájená najemno
- 2 brambory, nakrájené na kostičky
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 petržel, nakrájená na kostičky
- 1 lžička majoránky
- sůl
- petrželová nať, nasekaná
Uzené maso vložíme do hrnce, zalijeme 2 l vody, přidáme bobkový list, pepř a nové koření a vaříme asi hodinu.
Kroupy zalijeme dvojnásobkem studené vody a necháme je alespoň 45 minut stát. Potom je uvaříme podle návodu na obalu a propláchneme studenou vodou.
V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přes sítko přelijeme vývar z uzeného masa, přidáme brambory a vaříme 10 minut. Potom přidáme kroupy, zeleninu a houby a vaříme dalších 15 minut.
Nakonec polévku podle chuti osolíme, okořeníme, přisypeme majoránku a navrch ozdobíme petrželovou natí.
Falešná gulášová polévka
Zdravá alternativa
Pro 4 osoby
- 4 větší brambory
- 1 cibule
- 20 g droždí
- 1 kostka masového bujonu
- 1 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku
- mletá sladká paprika
- kmín, majoránka, sůl, mletý pepř
Očištěné brambory umyjeme a nakrájíme na kostky a necháme je ve studené vodě.
Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobené droždí, kmín, necháme zpěnit, poprášíme červenou paprikou a zalijeme přibližně 700 ml vody.
Necháme přijít k varu, přidáme brambory a bujonovou kostku. Povaříme přibližně 15 minut (nebo dokud brambory nezměknou), dochutíme solí, kořením, majoránkou a prolisovaným česnekem.
Tip: Droždí dodá polévce masový nádech a zároveň ji trošku zahustí. Pro zlepšení chuti můžete do polévky přidat 1 nebo 2 lžíce rajského protlaku.
Česneková polévka s vejcem
Jednoduché a rychlé
Pro 4 osoby
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce vepřového sádla
- mletá sladká paprika
- kmín
- 3 vejce
- sůl, mletý pepř
Na rozpuštěném sádle krátce opražíme kmín, mouku a mletou papriku. Odstavíme, dolijeme trochou vody a důkladně rozmícháme. Přidáme prolisovaný česnek, zalijeme přibližně 1 l vody a přivedeme k varu.
Vejce rozšleháme vidličkou a za stálého míchání přiléváme do polévky. Povaříme asi minutu, dochutíme solí a kořením. Servírujeme horké.
Polévku můžete obohatit o opražené kousky pečiva.
Tip: Polévka bude mít lepší a silnější chuť, pokud namísto čisté vody použijete masový vývar.
Čočková polévka s chorizem
Na 4 porce
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájené nadrobno
- 1 čerstvá chilli paprička
- 2–3 prolisované stroužky česneku
- 300 g klobásy chorizo, nakrájené na kolečka
- uzená mletá paprika
- 400 g (1 plechovka) krájených rajčat
- 1 l kuřecího vývaru nebo vody
- 800 g (2 plechovky) předvařené nebo sterilizované čočky
- na kostičky nakrájená kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel, malý kousek celeru)
- sůl, čerstvě mletý pepř
- nasekaná čerstvá petrželka
V hrnci rozplálíme olivový olej a orestujeme na něm cibuli, najemno nakrájenou čili papričku a chorizo klobásku. Přidáme mletou papriku, rajčata, chvíli povaříme.
Potom zalijeme studeným vývarem nebo vodou, vysypeme čočku a vaříme 15 minut. Nakonec přidáme kořenovou zeleninu a prolisovaný česnek, a ještě 10 minut povaříme. Podávame posypané nasekanou petrželkou.
Tipy k vaření
Kdy dochucovat polévku
Polévku se snažte dochucovat a dosolit vždy až ke konci vaření. Odpařující se tekutina chutě zvýrazňuje, o to víc, pokud se v polévce vyvařuje i nějaká ochucená uzenina či pikantní klobása.
Co s přesolenou polévkou
Pokud se vám nechtěně podařilo polévku přesolit, pokuste se ji zředit, nebo v ní vyvařte syrové brambory, které můžete použít na přípravu jiných jídel nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu. Namísto brambor můžete v polévce povařit i kousky jablka, které přebytečnou sůl navážou do své dužiny.
Mletá paprika
Pokud nechcete, aby červené polévky chutnaly hořce až nakysle, mletou papriku pražte opravdu jen krátce. Do jíšky ji přidávejte nakonec a hned ji zchlaďte studenou vodou.
Jak docílit čirý vývar
Pravý vývar by se neměl stát hustou zeleninovou polévkou. Proto je důležité vařit ho z kvalitního masa a kostí, s kousky kořenové zeleniny, cibule a nati. Vývar se připravuje vždy ze studené vody a při nízké teplotě, pouze tak docílíte jeho čirosti. Naopak vaření jiných polévek je lepší urychlit a po osmažení zeleniny ji můžete zalít horkou vodou.
Co se zakaleným vývarem
Pokud se vám vývar z nějakého důvodu přece jen zakalil, pokuste se ho zachránit. Vyšlehejte dva bílky do polotuha, vlijte je do vlažného vývaru a mírně zahřívejte na přibližně 80 °C. Následně vývar přeceďte přes jemnou kuchyňskou utěrku.
Zvýraznění barvy
Pokud chcete mít polévku krásné nazlátlé barvy, nechte v ní vyvařit cibuli i se slupkou.
Zýraznění chuti
Polévky si můžete naplánovat a připravit i den či dva předem. Chuť některých polévek se po takzvaném „odležení“ znásobí a vynikne.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů