Jako první si vždycky udělám koprovku (myslím polévku), to je klasika a doma ji milujeme. Část kopru uložím do mrazáku, používám ho pak do různých omáček, marinád a dresinků. Dále nesmí chybět naložený kopr, který používám do koprové polévky a kulajdy. Výhoda je, že je kopr naložený v octovém nálevu, takže namísto klasického octa přidám tento nálev a spotřebuju tak celou sklenici.
Koprová polévka
Taky u vás nesmí koprová polévka chybět? Tak to máme stejně. Koprovou omáčku mám také ráda, ale každý týden ji mít nemusím. Zato koprovou polévku, tu bych mohla jíst každý den.
Do polévky můžete použít čerstvě posekaný anebo naložený kopr (recept na něj najdete níže). Já nejradši používám právě ten naložený. Přidám ho do polévky i s nálevem a pak už nemusím dávat ocet.
Budete potřebovat
- 500ml vody
- 350g brambor (typu A nebo B)
- 250g zakysané smetany
- 250ml smetany 10%
- 250ml plnotučného mléka
- 25g nakládaného kopru – bez nálevu (nebo hrst čerstvě posekaného kopru)
- 35g hladké mouky
- 30g krupicového cukru
- 3 lžičky soli
- 1 lžička másla
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- nakonec + 4 lžíce nálevu z nakládaného kopru pro dochucení (lze vynechat a místo toho přidat trochu octa)
Mléko, smetanu i zakysanou smetanu vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu, ať se vám v polévce nesrazí. Brambory oloupejte a nakrájejte na větší kostky.
Máslo dejte rozpustit do hrnce a poté na něm krátce osmahněte brambory s kmínem. Zalijte vroucí vodou a vařte do změknutí brambor.
Když brambory změknou, přidejte mléko, cukr, sůl a naložený kopr (zatím bez nálevu). Kopr ještě můžete pokrájet, jestli jsou moc velké kusy.
Hladkou mouku rozmíchejte metličkou ve smetaně a vlijte do polévky. Za stálého míchání vařte dalších 5 minut.
Odstavte ze sporáku a vmíchejte zakysanou smetanu. Jako poslední přidejte do polévky nálev z kopru – já dávám 4 lžíce. Místo nálevu lze použít i ocet podle chuti.
Jak si připravit ztracené vejce
Koprovku si bez ztraceného vejce nedovedu představit. Podle tohoto návodu ho připravíte snadno a pokaždé se vám povede.
Budete potřebovat
- vajíčka – čím budou čerstvější, tím lepší bude výsledek
- 2 litry vody
- 2 lžičky soli
- ocet (kvasný lihový)
Vodu dejte vařit ve velkém hrnci. Zahřejte ji na přibližně 80 stupňů, tedy aby byla vařící, ale nebublala. Do vody přidejte 2 lžičky soli.
Vezměte si misku a do ní nalijte 50ml octa. Vajíčko opatrně klepněte do octa. Nemíchejte, jen ho chvilku nechte, ocet ho pěkně zatáhne. Na každé vajíčko budete potřebovat 1 misku s 50ml octa, protože se budou připravovat jedno po druhém a ne najednou.
Pomocí vařečky nebo velké lžíce udělejte ve vodě vír, a až se nebude voda tak rychle točit, přiložte misku těsně nad hladinu a celý obsah vlijte doprostřed hrnce.
Po 3 minutách vejce podeberte děrovanou lžící, vajíčko vytáhněte a dejte ho do misky se studenou vodou, aby se vaření okamžitě zastavilo. Pokračujte s dalším vajíčkem, dokud jich neuděláte tolik, kolik potřebujete.
Vajíčka dejte do talířů s polévkou, rozřízněte a můžete podávat.
Nakládaný kopr
Nakládaný kopr je ideální do koprové omáčky, polévky i kulajdy. Tyto polévky děláme doma hodně často, takže vždy zavařuji minimálně 10 sklenic a beztak je to pokaždé málo.
Budete potřebovat
- 850ml vody
- 20ml octa
- 250g krupicového cukru
- 100g čerstvě natrhaného kopru
- 35g soli
Kopr dobře umyjte. Dejte na sporák vařit vodu, ocet a cukr. Až se cukr rozpustí, můžete nálev odstavit.
Kopru odřízněte tvrdý sponek ve spodní části a zbytek nakrájejte nadrobno. Rozdělte ho do čistých sklenic a zalijte ještě horkým nálevem.
Sklenice s koprem sterilujte při 85 stupních po dobu 15 minut.
Jak zamrazit kopr
Pokud si donesete kopr přímo ze zahrádky, pořádně ho umyjte, aby v něm nezůstala hlína. Pak umytý kopr rozložte na utěrku a nechte uschnout. Žluté části odřízněte a vyhoďte.
Teď už jen stačí kopr nakrájet nadrobno, nasypat do sáčku nebo dózy a dát do mrazáku. Když bude kopr dobře proschnutý, nebudou se k sobě stonky lepit a díky tomu půjde snadno odebrat potřebné množství.
Chcete mít jistotu, že se kopr neslepí dohromady? Rozsypte ho v tenké vrstvě na plech nebo tác vyložený pečicím papírem, dejte do mrazáku a po pár hodinách přesypte do sáčku nebo dózy.
Mražený kopr v oleji
Chcete si kopr uchovat čerstvý do různých omáček a polévek? Zamrazte ho v oleji! Kopr vám takto vydrží bez problému až do další sezony. Olej zachová jeho chuť i aroma a díky tomu bude chutnat, jako kdybyste ho právě utrhli. Výhoda je, že je zamrazený po malých kostkách, takže si snadno odeberete potřebné množství.
Budete potřebovat
- 100 g čerstvého kopru
- 200ml olivového oleje
- formu na ledové kostky
Kopr očistěte, důkladně promyjte a nechte okapat na utěrce. Když je suchý, nakrájejte ho nadrobno a rozdělte do formy na led. Lepší je formičky naplnit koprem až po okraj, aby to nebyl jen samý olej.
Kopr zalijte olejem a dejte do mrazáku. Můžete ho nechat ve formě anebo po zmrznutí vyklopit a přendat do sáčku nebo dózy.
Poznámka: Místo olivového oleje se dá použít i máslo, pokud mu dáváte přednost.
Použití: Odeberte si potřebné množství a vhoďte do omáčky, polévky nebo dejte rozpustit na pánvičce a přidejte do vašeho receptu.
Uchovejte si semínka na další roky
Jestli si kopr pěstujete na zahradě, můžete si schovat semínka, abyste je nemuseli každý rok kupovat. Na to vám postačí, pokud necháte vykvést alespoň jeden stonek kopru.
Počkejte, až se na květu kopru vytvoří hnědá semínka a květ trochu seschne. Poté ho i se semínky odřízněte a nechte zcela uschnout na slunném místě.
Když květ uschne, vezměte si bílý papír a vydrolte z něj semínka. Vysbírejte je a dejte do sáčku. Nezapomeňte je popsat názvem a datem sušení. Takto uschovaná semínka vám vydrží několik let.
Text: Veronika Poláčková
Foto: autorka, iStock, isifa/Shutterstock