Podzim je často doprovázen sychravým počasím, které může způsobovat ponurou náladu. I proto se tomto období obzvlášť hodí něčím potěšit. Teplý salát z čerstvých surovin může být pravou volbou.
Teplý batátový salát
Batáty patří mezi jedny z nejvýživnějších zelenin. Ve spojení s luštěninami dokáží nejen dodat tělu mnoho potřebných látek, ale také na dlouhou dobu zasytit.
Ingredience
- 500 g batát (sladkých brambor)
- 150 g mražené kukuřice
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 velká cibule
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého kmínu
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- jarní cibulka na ozdobu
- 4 vejce
- zakysaná smetana
Postup
- Oloupané batáty nakrájejte na kostky. Fazole slijte a propláchněte vodou.
- Do mísy dejte cibuli nakrájenou na kostičky, batáty, mletou papriku, sůl, kmín, pepř a kukuřici povolenou na pokojovou teplotu. Promíchejte.
- Směs nasypte na velký plech vyložený pečícím papírem a dejte péct na 200 stupňů. Zhruba za 30 minut by měly být batáty upečeny doměkka.
- Nyní přisypte fazole a ještě na pár minut vraťte do trouby.
- Salát podávejte teplý s volským okem a zakysanou smetanou.
Teplý salát s vejci a slaninou
Když se řekne vejce a slanina, mnoho lidí si představí ideální snídani. Tyto dvě suroviny se přitom skvěle hodí i do salátu, kde dokáží vytvořit společně s dýni chutnou kombinaci.
Ingredience
- 500 g dýně hokaido
- 100 g baby špenátu, polníčku anebo rukoly
- 100 g slaniny
- 5 vajec
- 2 lžičky olivového oleje
- sůl, pepř
Postup
- Dýni omyjte, ale neloupejte. Jen jí rozkrojte, vyndejte semínka a nakrájejte na menší kostky.
- Promíchejte s olivovým olejem a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 200 stupňů cca 15 minut, dokud dýně trochu nezezlátne.
- Slaninu upečte dokřupava na pánvi, případně dejte na druhý plech a upečte spolu s dýní.
- K salátu si také uvařte vajíčko. Ideální je naměkko či nahniličko, protože tekutý žloutek spolu s vypečeným tukem ze slaniny vytvoří skvělou zálivku.
- Upečenou dýni i slaninu promíchejte se špenátem, polníčkem nebo rukolou a navrch položte vejce.
- Osolte, opepřete a můžete podávat.
Teplý čočkový salát
Čočka je do podzimního salátu ideální surovinou. Zasytí, dodá svou typickou chuť a hodí se do různých kombinací. V tomto případě skvěle zafunguje s dýní a rajčaty.
Ingredience
- 150 g zelené drobnozrnné francouzské čočky
- 2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného
- 1 máslová dýně
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml rajčatového pyré (passata)
- 2 až 3 rajčata
- 100 sýra feta
- 2 jarní cibulky
- 1 lžička soli
Postup
- Čočku letmo přeberte a propláchněte na cedníku. Nasypte jí do kastrůlku, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Přidejte tymián a vařte 25 minut.
- Dýni oloupejte, rozkrojte napůl a pomocí lžíce vyndejte semínka. Poté jí nakrájejte na 4 až 5 cm dlouhé hranolky. Přidejte 2 lžíce olivového oleje a špetku soli. Promíchejte.
- Hranolky rozložte na pečící papír a pečte ve vyhřáté troubě 200-220 stupňů.
- Mezitím si oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte nadrobno. Obojí dejte na pánev a na trošce oleje míchejte do změknutí cibule. Přidejte špetku soli, zalijte rajčatovou passatou, 2 lžícemi vody a nechte pomalu probublávat.
- Po 25 minutách čočku slijte a vsypte do rajčatové omáčky. Dobře promíchejte a nechte ještě 5 minut odpočinout. Přidejte nakrájená rajčata a můžete nandávat na talíře.
- Podávejte s kousky pečené dýně, rozdrobenou fetou a jarní cibulkou.
Dýňový salát
Máslovou dýni poznáte tak, že má tvar hrušky. Oproti dýni hokaido není tak známá. Přitom má velice lahodnou chuť a dá se z ní připravit mnoho skvělých receptů.
Ingredience
Na salát:
- máslová dýně
- 60 g rukoly
- 60 g ledového salátu (případně jiný salát či špenátové listy)
- 70 g čerstvého kozího sýru
- olivový olej
- semínka fenyklu
- sezamové gomassio (pokud nemáte, vynechte)
- 1 hrst lískových oříšků
Na zálivku:
- 1 lžíce citronové štáby
- 4 lžíce oleje (například 3 lžíce olivového a 1 lžíci dýňového)
- 1 lžíce mletých vlašských ořechů
- 4 lžíce balzamikového octa
- dýňový olej dle chuti
- třtinový cukr
- sůl
Postup
- Dýni nakrájejte na měsíčky. Lehce jí osolte, pokapejte olivovým olejem, posypte fenyklovými semínky a zakápněte sezamovým gomassiem (slaná, opražená a rozdrcená sezamová semínka).
- Dýni dejte péct do trouby na 180 stupňů asi 30 minut anebo upečte na pánvi s nepřilnavým povrchem do lehkého zhnědnutí (asi 15 minut).
- Salát omyjte a natrhejte na menší kousky. Smíchejte s rukolou a nandejte na talíř.
- Hrstku lístkových ořechů nakrájejte napůl, orestujte na pánvi bez tuku do lehkého zhnědnutí. Ořechy se se krásně rozvoní a uvolní se slupka.
- Smíchejte olej, mleté vlašské ořechy, balsamikový ocet a citronovou šťávu. Podle chuti přidejte také sůl a třtinový cukr.
- Na salát položte sýr, který nakrájíte, případně jen rozdrobíte. Na něj dejte kousky opečené dýně a pražené lískové oříšky.
- Pokapejte zálivkou a také dýňovým olejem.
Salát s mladým špenátem, hruškami, slaninou a sýrem feta
Jablečný cider a hrušky. I to je může být typický podzimní salát, který zpestří sychravé dny.
Ingredience
Na salát:
- 200 ml jablečného cideru nebo moštu
- 2 menší zralé, ale tvrdší hrušky
- 4 plátky slaniny
- 2 hrsti listů mladého špenátu
- 50 g feta sýru
Na marinádu:
- 1 šalotka
- šťáva z ½ citronu
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 lžička třtinového cukru
- sůl, pepř
Postup
- Do rendlíku nalijte jablečný cider nebo mošt. Nechte zhruba 30 minut mírně vařit, aby vznikl hustý sirup. Stáhněte z plotny.
- Hrušky oloupejte, rozkrojte napůl a odstraňte jádřinec.
- Marinádu připravíte smícháním najemno nakrájené šalotky, citronové šťávy, másla, cukru, soli a pepře. Nalijte k hruškám a promíchejte.
- Hrušky obalené v marinádě dejte do rozpálené pánve řeznou stranou dolů. Zalijte marinádou a pečte, dokud nezměknou. Pak ještě opečte plátky slaniny.
- Talíř vyložte špenátem, na něj položte upečené hrušky, slaninu a posypte sýrem. Zakápněte sirupem z moštu (ten vám zbyde ještě na další salát). Podávejte s křupavým toustem.
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.zijemehomemade.cz, www.paleosnadno.cz, www.veronikahanzlikova.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.culinabotanica.cz