Vaření

Když se podzim stane lahodným: Teplé saláty pro chladné dny

Saláty z čerstvé zeleniny se hodí spíše na léto, protože čerstvá zelenina ochlazuje. Na podzim je lepší volbou vše tepelně upravit. Teplé saláty jsou velice chutné a navíc zahřejí.

Podzimní salát
Zdroj: Shutterstock

Podzim je často doprovázen sychravým počasím, které může způsobovat ponurou náladu. I proto se tomto období obzvlášť hodí něčím potěšit. Teplý salát z čerstvých surovin může být pravou volbou.

Teplý batátový salát

Batáty patří mezi jedny z nejvýživnějších zelenin. Ve spojení s luštěninami dokáží nejen dodat tělu mnoho potřebných látek, ale také na dlouhou dobu zasytit.

Salát s luštěninami
Místo fazolí skvěle v salátech poslouží i cizrna. | Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 500 g batát (sladkých brambor)
  • 150 g mražené kukuřice
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 velká cibule
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • jarní cibulka na ozdobu
  • 4 vejce
  • zakysaná smetana

Postup

  1. Oloupané batáty nakrájejte na kostky. Fazole slijte a propláchněte vodou.
  2. Do mísy dejte cibuli nakrájenou na kostičky, batáty, mletou papriku, sůl, kmín, pepř a kukuřici povolenou na pokojovou teplotu. Promíchejte.
  3. Směs nasypte na velký plech vyložený pečícím papírem a dejte péct na 200 stupňů. Zhruba za 30 minut by měly být batáty upečeny doměkka.
  4. Nyní přisypte fazole a ještě na pár minut vraťte do trouby.
  5. Salát podávejte teplý s volským okem a zakysanou smetanou.

Teplý salát s vejci a slaninou

Když se řekne vejce a slanina, mnoho lidí si představí ideální snídani. Tyto dvě suroviny se přitom skvěle hodí i do salátu, kde dokáží vytvořit společně s dýni chutnou kombinaci.

Salát s vajíčkem
Vajíčka jsou oblíbená i u dětí, a proto díky nim potěší salát s nimi i ty nejmenší. | Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 500 g dýně hokaido
  • 100 g baby špenátu, polníčku anebo rukoly
  • 100 g slaniny
  • 5 vajec
  • 2 lžičky olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. Dýni omyjte, ale neloupejte. Jen jí rozkrojte, vyndejte semínka a nakrájejte na menší kostky.
  2. Promíchejte s olivovým olejem a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 200 stupňů cca 15 minut, dokud dýně trochu nezezlátne.
  3. Slaninu upečte dokřupava na pánvi, případně dejte na druhý plech a upečte spolu s dýní.
  4. K salátu si také uvařte vajíčko. Ideální je naměkko či nahniličko, protože tekutý žloutek spolu s vypečeným tukem ze slaniny vytvoří skvělou zálivku.
  5. Upečenou dýni i slaninu promíchejte se špenátem, polníčkem nebo rukolou a navrch položte vejce.
  6. Osolte, opepřete a můžete podávat.

Teplý čočkový salát

Čočka je do podzimního salátu ideální surovinou. Zasytí, dodá svou typickou chuť a hodí se do různých kombinací. V tomto případě skvěle zafunguje s dýní a rajčaty.

Čočkový salát
Čočka dokáže skvěle zasytit, a proto se tento salát hodí i jako oběd. | Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 150 g zelené drobnozrnné francouzské čočky
  • 2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného
  • 1 máslová dýně
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml rajčatového pyré (passata)
  • 2 až 3 rajčata
  • 100 sýra feta
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžička soli

Postup

  1. Čočku letmo přeberte a propláchněte na cedníku. Nasypte jí do kastrůlku, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Přidejte tymián a vařte 25 minut.
  2. Dýni oloupejte, rozkrojte napůl a pomocí lžíce vyndejte semínka. Poté jí nakrájejte na 4 až 5 cm dlouhé hranolky. Přidejte 2 lžíce olivového oleje a špetku soli. Promíchejte.
  3. Hranolky rozložte na pečící papír a pečte ve vyhřáté troubě 200-220 stupňů.
  4. Mezitím si oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte nadrobno. Obojí dejte na pánev a na trošce oleje míchejte do změknutí cibule. Přidejte špetku soli, zalijte rajčatovou passatou, 2 lžícemi vody a nechte pomalu probublávat.
  5. Po 25 minutách čočku slijte a vsypte do rajčatové omáčky. Dobře promíchejte a nechte ještě 5 minut odpočinout. Přidejte nakrájená rajčata a můžete nandávat na talíře.
  6. Podávejte s kousky pečené dýně, rozdrobenou fetou a jarní cibulkou.

Dýňový salát

Máslovou dýni poznáte tak, že má tvar hrušky. Oproti dýni hokaido není tak známá. Přitom má velice lahodnou chuť a dá se z ní připravit mnoho skvělých receptů.

Dýňový salát
Dýní je na podzim všude dostatek, a proto nesmí v salátu chybět. | Zdroj: Shutterstock

Ingredience

Na salát:

  • máslová dýně
  • 60 g rukoly
  • 60 g ledového salátu (případně jiný salát či špenátové listy)
  • 70 g čerstvého kozího sýru
  • olivový olej
  • semínka fenyklu
  • sezamové gomassio (pokud nemáte, vynechte)
  • 1 hrst lískových oříšků

Na zálivku:

  • 1 lžíce citronové štáby
  • 4 lžíce oleje (například 3 lžíce olivového a 1 lžíci dýňového)
  • 1 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • dýňový olej dle chuti
  • třtinový cukr
  • sůl

Postup

  1. Dýni nakrájejte na měsíčky. Lehce jí osolte, pokapejte olivovým olejem, posypte fenyklovými semínky a zakápněte sezamovým gomassiem (slaná, opražená a rozdrcená sezamová semínka).
  2. Dýni dejte péct do trouby na 180 stupňů asi 30 minut anebo upečte na pánvi s nepřilnavým povrchem do lehkého zhnědnutí (asi 15 minut).
  3. Salát omyjte a natrhejte na menší kousky. Smíchejte s rukolou a nandejte na talíř.
  4. Hrstku lístkových ořechů nakrájejte napůl, orestujte na pánvi bez tuku do lehkého zhnědnutí. Ořechy se se krásně rozvoní a uvolní se slupka.
  5. Smíchejte olej, mleté vlašské ořechy, balsamikový ocet a citronovou šťávu. Podle chuti přidejte také sůl a třtinový cukr.
  6. Na salát položte sýr, který nakrájíte, případně jen rozdrobíte. Na něj dejte kousky opečené dýně a pražené lískové oříšky.
  7. Pokapejte zálivkou a také dýňovým olejem.

Salát s mladým špenátem, hruškami, slaninou a sýrem feta 

Jablečný cider a hrušky. I to je může být typický podzimní salát, který zpestří sychravé dny.

Salát s hruškou
Tepelně zpracované hrušky chutnají skvěle hlavně v kombinaci s různými druhy sýru. | Zdroj: Shutterstock

Ingredience

Na salát:

  • 200 ml jablečného cideru nebo moštu
  • 2 menší zralé, ale tvrdší hrušky
  • 4 plátky slaniny
  • 2 hrsti listů mladého špenátu
  • 50 g feta sýru

Na marinádu:

  • 1 šalotka
  • šťáva z ½ citronu
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 lžička třtinového cukru
  • sůl, pepř

Postup

  1. Do rendlíku nalijte jablečný cider nebo mošt. Nechte zhruba 30 minut mírně vařit, aby vznikl hustý sirup. Stáhněte z plotny.
  2. Hrušky oloupejte, rozkrojte napůl a odstraňte jádřinec.
  3. Marinádu připravíte smícháním najemno nakrájené šalotky, citronové šťávy, másla, cukru, soli a pepře. Nalijte k hruškám a promíchejte.
  4. Hrušky obalené v marinádě dejte do rozpálené pánve řeznou stranou dolů. Zalijte marinádou a pečte, dokud nezměknou. Pak ještě opečte plátky slaniny.
  5. Talíř vyložte špenátem, na něj položte upečené hrušky, slaninu a posypte sýrem. Zakápněte sirupem z moštu (ten vám zbyde ještě na další salát). Podávejte s křupavým toustem.

Fotogalerie

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.zijemehomemade.cz, www.paleosnadno.cz, www.veronikahanzlikova.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.culinabotanica.cz