Tradiční třešňová marmeláda bez pektinu
Budete potřebovat
- 1 kg vypeckovaných a odstopkovaných třešní
- 0,7 kg cukru
- 1 citron
Jak třešně a višně odpeckovat
Věděli jste, že to jde i obyčejnou kancelářskou sponkou? Vezměte si sponku, která vypadá jako podlouhlý zavináč, vnikněte do třešně skrz dírku po stopce, podeberte pecku a vytáhněte ji. Jestli se chcete vyhnout stříkání šťávy při odpeckovávání, višně nebo třešně vložte do mísy s vodou a proces odpeckování udělejte pod vodou.
Postup přípravy marmelády
- Umyté, odpeckované třešně vložte do většího hrnce, přisypte k nim cukr a dejte směs na sporák vařit.
- Rozkrojte umytý citron na polovinu, vytlačte z něho do směsi šťávu, a nakonec do hrnce přidejte obě vymačkané poloviny citronu. Směs dobře promíchejte a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a směs nechte za občasného míchání vařit přibližně 30 až 60 minut. Vyvařené citrony vyndejte, a pokud chcete dosáhnout jemnější konzistence marmelády, ponorným tyčovým mixérem směs rozmixujte.
- Zda je marmeláda hotová, zjistíte tak, že z ní trochu kápnete na talířek vychlazený v ledničce. Když marmeláda zůstane na talířku po jeho naklonění nehybně na místě, je hotová, když se po něm rozlévá, pokračujte ve vaření.
- Hotovou marmeládu plňte do čistých skleniček až po jejich okraj a zavřete sterilizovanými víčky. Můžete na ně kápnout i dvě tři kapky rumu nebo vodky. Po uzavření sklenic je otočte dnem nahoru, aby se vytvořil podtlak. Hotovo!
Domácí griotka
Budete potřebovat
- 0,75 kg cukr
- 4 kg višní
- domácí pálenka, brandy nebo rum
- Višně se stopkami opláchněte vodou. Stopky potom zkraťte na délku asi 1 cm. Takto připravenými višněmi naplňte až po vrch velkou pětilitrovou zavařovací sklenici.
- Skrz trychtýř přisypte do 1/3 sklenice cukr, a nakonec zalejte brandy nebo domácí pálenkou až po vrch sklenice.
- Pevně uzavřete víčkem a sklenici v rukou protřepte, až dokud se nerozpustí cukr.
- Potom nádobu umístěte na šest měsíců na chladné tmavé místo. Nezapomeňte se sklenicí každý měsíc zatřást.
- Na Vánoce slijte hotovou griotku do lahví a koktejlové višně použijte například do pralinek.
Třešňový kompot
Třešně vytřiďte, odstopkujte a umyjte. Můžete je blanšírovat v různých šťávách, chutnou volbou je višeň nebo (což je ještě lepší) třešňovo-rybízová šťáva s trochou skořice. Sklenice plňte za horka, dobře uzavřete a sterilizujte v hrnci s vodou 25 minut při 85 °C.
Náš tip: Třešňové kompoty jsou výborné, někomu však trochu vadí, jak jsou „masité“. Umyté a odstopkované třešně ještě před blanšírováním zalejte slanou teplou vodou (asi 40 °C; na 1 l vody dejte 10 až 15 g kuchyňské soli). Asi po hodině červíky vrtule třešňové vylezou. Potom stačí třešně jen opláchnout a můžete zavírat.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů