Jak na zbytky brambor
Čerstvě uvařené brambory nebo bramborová kaše jsou příloha, které ohřívané není příliš chutné. Brambory navíc nejsou drahou surovinu, a tak mnoho lidí tyto zbytky raději vyhodí. To je škoda, protože jste na jejich přípravu vynaložili energie a další suroviny.
Několik tipů na staré brambory
Vařené brambory: můžete je osmahnout na oleji s rozmarýnem a vytvořit tak rychlou a chutnou přílohu, nebo je využít k přípravě bramborového těsta například na gnocchi, šišky, krokety nebo trochu bramborového salátu. Brambory jdou také zapéct v pekáči se slaninou nebo uzeným masem, sýrem (ideálně čedarem) a jarní cibulkou.
Bramborová kaše: nejlepší je z ní vytvořit bramborové placičky. Stačí přidat vejce s hrubou moukou, případně další koření nebo česnek a placky upéct nebo osmahnout na oleji. Dokonalá příloha, kterou si zamiluje celá rodina.
Zbytky masa na hostinu
Nejtvárnější zbytkovou surovinou je maso. Třeba kousky kuřete nebo pečeného masa. My víme, jak i 4 strávníky s tímto materiálem nasytit. Důležité je, že se k masu přidají další ingredience.
Zkuste využít (respektive natrhat) co nejvíce masa od kostí, ať už je to kuře, kachna, husa nebo vepřová žebírka z polévky. Pokud zůstaly zbytky pečeného masa, nakrájejte je na kousky.
Zásadní je, abyste maso posléze příliš dlouho tepelně neupravovali, protože by bylo příliš suché a tuhé. Stačí ho jen přidat buď jako studenou surovinu do salátu, nebo ho ohřát v čerstvě připravené omáčce.
Náš oblíbený recept na zbytky masa
Nejdříve si nakrájejte cibuli, případně jarní cibulku a česnek. Obojí orestujte na oleji. Zbyla vám vedle masa i nějaká zelenina? Nakrájejte ji a přidejte k základu. Použijte čerstvá rajčata nebo i nasekaná v konzervě, trochu limetky a koriandr. Pro silnější chuť před přidáním rajčat přilejte asi deci červeného vína a nechte ho zredukovat na minimum.
Do omáčky můžete dle libosti přidat i sójovou omáčku nebo worchestr, místo limetky i jablečný ocet. Záleží na vašich preferencích a na tom, co máte doma zrovna po ruce.
Pak k omáčce přidejte natrhané a nakrájené maso a nechte ho krátce povařit. Takto připravenou směs můžete využít do sendvičů, tortil, promíchat se studeným salátem a smaženou cibulkou, nebo vše uzavřít do sklenice a nechat maso na vhodnější příležitost. Před servírováním ještě zkuste do směsi nastrouhat trochu čedaru nebo sýr parmazánového typu.
Oblíbená vařená vejce
Vařená vejce nám často zůstávají v ledničce delší dobu, protože se jen tak nezkazí. Většina z nás to zná z Velikonoc. Jsou ideální přílohou do široké škály pokrmů a jejich použití na druhý den je celkem běžné.
Vařená vejce se dají nakrájet na plátky a použít jako ozdoba jakéhokoliv jídla, ke kterému je běžně jíte. Ideální jsou také do salátů, včetně toho bramborového.
Receptů s vařenými vejci je několik desítek, takže bude záležet jen na vaší fantazii, jak s nimi v průběhu týdne naložíte.
Starý chleba není žádný problém
Starší chléb také končí v koši poměrně často. Přitom existuje spousta možností, jak ho použít, aniž by musel úplně zplesnivět.
Strouhanka: všechen zbylý chléb jednoduše nasekejte na strouhanku. Nejdříve chléb nakrájejte na kostičky a nechte je proschnout. Strouhanka z chleba bývá hrubší, než klasická, proto se většinou používá jako posypka (orestujte ji na oleji s bylinkami dle vlastní chuti), nebo k zahušťování omáček a polévek. Strouhanka vydrží dlouho, takže ji lze používat v průběhu dalších měsíců.
Italské pesto: starý chléb lze využít v přípravě italského pesta, a to právě ve formě strouhanky. Suchý chléb nakrájejte a následně rozmixujte na strouhanku. Pro jednu sklenici pesta stačí jeden krajíc chleba. Strouhanku přidejte do hmoždíře a pak doplňujte další suroviny typické pro pesto, tedy česnek, petržel, bazalku, olivový olej, pepř, případně píniové oříšky. Alternativou píniových oříšku mohou být rozdrcené nesolené arašídy nebo slunečnicová a dýňová semínka. Se solí ale opatrně, samotný chléb ji totiž už obsahuje. Dle chuti pak přidejte nastrouhaný parmazán.
Krutony a topinky: chléb, který ještě není ztvrdlý na kámen, můžete nakrájet na kostičky nebo krajíce a využít ho na přípravu krutonů a topinek. Krutony ze smažených či pečených kostiček chleba vás zasytí během konzumace hustých polévek nebo salátů. Krajíce staršího chleba se v české kuchyni nejčastěji využívají na topinky. Pokud ale chcete lehčí a zdravější variantu, krajíc opečte jen lehce do zlatavé barvy na sucho nebo na troše olivového oleje (chléb nesmí v oleji plavat jako v případě české topinky), potřete česnekem a využijte na oblíbený italský předkrm – bruschettu.
Recept na bruschettu
Ingredience:
- Krajíce chleba
- Olivový olej
- Česnek
- Krájená rajčata
- Bazalka
- Sůl, pepř
- Parmazán
Postup: Pokud chléb opečete na sucho, nezapomeňte jej pak lehce polít olivovým olejem. Tento krok dělat nemusíte, jestliže chléb už na oleji opékáte. Krajíce potřete česnekem a naneste směs z rajčat. Tu vytvoříte smícháním na kostky nakrájených rajčat (ideálně čerstvých, ale mohou být i ty z konzervy), natrhané bazalky (bazalku nekrájejte, protože při kontaktu s ocelí nože rychleji ztmavne), soli a pepře. Bruschettu pak posypte nastrouhaným parmazánem nebo jiným sýrem dle libosti.
Plánujte a dobře uchovávejte
Pokud jsou zbytky jídla dobře uchovávány, vydrží vám mnohem déle než jeden den. Vhodně zabalené a chlazené jídlo můžete konzumovat často i po více jak dvou dnech. Doporučený časový úsek je obecně maximálně 3 dny, pak je ideální jídlo spíše zamrazit. Tento způsob uchovávání je ideální pro omáčky a polévky, které můžete i po několika týdnech rozmrazit a konzumovat.
Problémem ale může být u několika surovin, které je ideální sníst hned po uvaření, při nejhorším do druhého dne. Týká se to hlavně ryb a korýšů, rýže, ale i vařených hub a surovin, které jsou smíchány například s omáčkou.
Při uchovávání jídla je ideální využít vhodné nádoby, nepoužívat papírové ubrousky ani kuchyňské utěrky a pokud to jde a nejsou jednotlivé části pokrmu promíchané, oddělte je od sebe.
Nejlepší možností, jak s jídlem neplýtvat, je dobré plánování. Snažte se vařit co nejpřesnější počet porcí s co nejmenším množstvím zbytků (při vaření, ale i po něm). Pokud už vaříte ve větším, měli byste už dopředu vědět, že chcete zbylé porce vhodně uchovávat, nebo ze zbytků uvařit nové jídlo.
Velmi vám pak pomůže, když si suroviny na další pokrm ze zbytků dopředu nakoupíte, abyste nemuseli zbytečně improvizovat. V kuchyni nenechávejte nic náhodě, v konečném důsledku nejde ani tolik o vyhozené jídlo nebo peníze, ale zejména o zdraví.
Fotogalerie
Text: Martin Sítek
Foto: iStock, Pixabay, Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů