Jako odměrku použijte hrnek o objemu 250 ml.
Hrnková buchta s borůvkami
Rychlá buchta s borůvkami, po které se jen zapráší.
Na těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek oleje (slunečnicový/řepkový)
- ¾ hrnku cukru krystal
- 3 vejce
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- vanilkový cukr (lze vynechat)
- borůvky nebo jiné ovoce
Na drobenku:
- 1 díl cukru
- 1 díl másla
- 1,5–2 díly polohrubé mouky
Pomocí prstů propracujte suroviny na drobenku.
Cukr a vejce vyšlehejte do pěny metličkou. Poté přidejte mléko, mouku, olej a kypřicí prášek. Míchejte, dokud nebude těsto zcela bez hrudek. Nalijte ho do velkého hlubokého plechu vyloženého pečicím papírem. Posypte borůvkami a nakonec drobenkou.
Pečte v předehřáté troubě na 150 stupňů do zezlátnutí okrajů.
Desetiminutový knedlík z mikrovlnky
Vynikající knedlík hotový během pár minut.
Suroviny
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 2 rohlíky nebo 4 plátky toustového chleba (odpovídá to 90 gramům pečiva)
- 2 vejce
- 4 snítky hladkolisté petrželky
- ½ kypřicího prášku do pečiva
- větší špetka soli
- 4 lžičky oleje na vymazání hrnků
Rohlíky nakrájejte na kostičky asi 1 cm velké. Lístky petrželky otrhejte a nakrájejte nahrubo. Do mísy dejte nakrájené rohlíky, petrželku a mouku prosátou s kypřicím práškem do pečiva. Dále přidejte mléko, vajíčka, sůl a promíchejte.
Připravte si 4 hrnky o objemu 250 ml, které vytřete lžičkou oleje (rozetřete ho po celém hrnku).
Těsto rozlijte do hrnků, mělo by sahat maximálně do 2/3 výšky, protože ještě zvětší svůj objem. Všechny hrnky dejte najednou do mikrovlnné trouby, a to do stejné vzdálenosti od středu otočného talíře.
Výkon nastavte na 650–700 W a čas na 6 minut. Po uplynutí času zapíchněte do jednoho hrnku nůž a koukněte se, jestli na něm ulpělo nějaké těsto. Pokud ano, pokračujte ještě 1–2 minuty.
Hotové knedlíky ihned vyklopte z hrnků, nakrájejte našikmo na kolečka a podávejte. Čím déle je budete podávat, tím méně budou nadýchané, proto s tím moc neotálejte.
Hrníčková bábovka
Suroviny
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku oleje
- 2 vejce
- 3 lžíce hořkého kakaa (a k tomu 2 lžíce mléka)
- ¾ kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem
- citronová kůra
- vanilka
Mléko a vejce vyndejte z lednice dříve, ať mají pokojovou teplotu.
Prášek do pečiva smíchejte s moukou a nasypte do mísy. Přidejte vše ze seznamu surovin, kromě kakaa a 2 lžic mléka. Dobře promíchejte, ideálně elektrickým mixérem.
Odeberte necelou třetinu těsta, do ní přidejte kakao a 2 lžíce mléka. Kakao těsto trochu zahustí, proto je třeba přidat to mléko.
Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte jemně mletou strouhankou nebo hrubou moukou.
Do bábovkové formy střídavě nalévejte světlé a tmavé těsto, tak bude mít bábovka pěkné mramorování.
Pečte zhruba hodinu v troubě předehřáté na 180 stupňů. Po upečení nechte pár minut vychladnout, pak ji můžete vyklopit.
Vychladlou bábovku poprašte moučkovým cukrem.
Třešňová bublanina
Suroviny
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku oleje
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 3 vejce
- třešně nebo jiné oblíbené ovoce
V jedné míse smíchejte suché ingredience: mouku, oba cukry a kypřicí prášek. V druhé pak vyšlehejte vejce s mlékem a olejem.
Mokrou směs vlijte do mouky a vypracujte vláčné těsto.
Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem nebo dobře potřeným olejem. Posypte vypeckovanými třešněmi či jiným ovocem. Použít lze i kompotované ovoce.
Pečte na 170–180 stupňů asi 30 minut. Po upečení můžete pocukrovat anebo podávat s kopečkem zmrzliny.
Pokud máte hodně ovoce, použijte větší plech, 30 x 40 cm. Bublanina bude nižší, a tak se bude péct kratší čas. Anebo pro vyšší bublaninu pečte v menším plechu, pak se ale bude péci o něco déle.
Hrnkové palačinky
Suroviny
- 1 hrnek mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce oleje
- ½ čajové lžičky soli
- vanilkový cukr podle chuti
Vejce smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Přilijte smetanu ke šlehání, mléko a olej a znovu promíchejte.
Mouku prosejte a postupně přidávejte ke zbytku. Dobře prošlehejte. Nyní těsto nechte 20 minut odstát anebo ho dejte na hodinu do lednice.
Těsto nalijte na rozpálenou pánev potřenou troškou tuku a rozlitím do stran tvořte palačinky.
Hrnkový chléb (recept do pekárny na chleba)
V tomto receptu použijte hrnek o objemu 200 ml.
Suroviny
- 3 hrnky pšeničné mouky hladké nebo 2 hrnky hladké a k tomu 1 hrnek celozrnné
- 2 hrnky chlebové žitné mouky
- 2 hrnky vody
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sušeného droždí
Všechno ze seznamu dejte do pekárny na chleba a zapněte na program klasik, velký chléb, střední kůrka. Postupujte podle návodu na pečení chleba u vaší pekárny.
Chléb s křupavou kůrkou
Nemáte pekárnu na chleba? Nevadí, i v troubě si můžete upéct vynikající chleba s křupavou kůrkou.
Suroviny
- 3 hrnky mouky (chlebové mouky anebo hladké pšeničné)
- 1 hrnek vlažné vody
- ¼ hrnku vlažného mléka
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 a ½ lžičky sušeného droždí
- ½ lžičky soli
- ½ čajové lžičky cukru
Vlažné mléko smíchejte s cukrem a sušeným droždím. Přidejte vlažnou vodu a promíchejte. Dále přidejte olej, mouku a sůl a vypracujte mírně lepivé těsto.
Mísu vylijte olejem a dejte do ní připravené těsto. Zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě. Poté trochu prohněťte, vložte do formy na pečení a nechte 30 minut odpočinout.
Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut.
Poznámka: Do trouby vložte malou misku s troškou vody hned vedle chleba.
Po upečení chléb vyklopte a nechte vychladnout.
Makovník s citronovou polevou
Suroviny
- 3 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky mléka
- 1 a ¼ hrnku mletého máku
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek oleje
- 1 vejce
- 2 lžíce džemu
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
Poleva
- necelý hrnek moučkového cukru (200 gramů)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce horké vody
Všechny suroviny smíchejte a nalijte na vymazaný hluboký pekáč. Pečte na 170 stupňů asi 30 minut.
Na polevu smíchejte moučkový cukr, citronovou šťávu a horkou vodu.
Po upečení polijte makovník citronovou polevou a nechte ztuhnout.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: kucharkaprodceru.cz, fitweb.cz, gofood.cz, mlsnavarecka.cz, receptydobrekuchyne.cz, varimedobroty.cz, mamincinyrecepty.cz, vychytavkov.cz