Vaření

Zapékaná růžičková kapusta v sýrové omáčce

Jednoduchý recept s růžičkovou kapustou, který si zamilujete.

Zapékaná růžičková kapusta v sýrové omáčce

Budeme potřebovat

  • růžičková kapusta, 200 g
  • pórek, 2 ks
  • máslo, 30 g
  • hladká mouka, 30 g
  • mléko, 300 ml
  • muškátový oříšek, čerstvě nastrouhaný
  • anglická hořčice, 1 lžíce
  • směs nastrouhaných tvrdých sýrů (např. Gruyère a čedar), 125 g
  • strouhanka, 30 g
  • sůl mletý černý pep

Postup

  • Růžičkovou kapustu očistíme a hlavičky rozřežeme na poloviny. Pórek důkladně omyjeme a nakrájíme ho na menší kousky. Nakrájenou zeleninu dáme do hrnce s vroucí vodou a vaříme ji asi dvě minuty. Povařenou kapustu a pórek scedíme a na osvěžení barvy je propláchneme pod tekoucí studenou vodou, necháme okapat.
  • Troubu vyhřejeme na 200 °C. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a vymícháme jíšku. Postupně přidáváme mléko a za stálého míchání připravíme hladkou směs. Ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Přidáme hořčici a trochu více než polovinu nastrouhaných sýrů.
  • Zapékací mísu vymažeme máslem a dáme do ní pórek a kapustu. Zeleninu přelijeme zasmaženou omáčkou, jemně promícháme a posypeme zbytkem nastrouhaných tvrdých sýrů a strouhankou. Mísu dáme do trouby a zapékáme asi dvacet minut, nebo dokud povrch nezhnědne.

Chtělo by to něco sladké: Palačinky 3 × jinak

Co s kadeřavou kapustou

Listy kadeřavé kapusty se používají do polévek, příloh, ale i jako obal na různé masové, sýrové a zeleninové náplně. Vložte je na chvilku do vroucí vody, aby změkly a abyste je mohli snáze ohýbat i plnit.

závitky z kadeřavé kapusty


Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů