Budeme potřebovat
- růžičková kapusta, 200 g
- pórek, 2 ks
- máslo, 30 g
- hladká mouka, 30 g
- mléko, 300 ml
- muškátový oříšek, čerstvě nastrouhaný
- anglická hořčice, 1 lžíce
- směs nastrouhaných tvrdých sýrů (např. Gruyère a čedar), 125 g
- strouhanka, 30 g
- sůl a mletý černý pep
Postup
- Růžičkovou kapustu očistíme a hlavičky rozřežeme na poloviny. Pórek důkladně omyjeme a nakrájíme ho na menší kousky. Nakrájenou zeleninu dáme do hrnce s vroucí vodou a vaříme ji asi dvě minuty. Povařenou kapustu a pórek scedíme a na osvěžení barvy je propláchneme pod tekoucí studenou vodou, necháme okapat.
- Troubu vyhřejeme na 200 °C. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a vymícháme jíšku. Postupně přidáváme mléko a za stálého míchání připravíme hladkou směs. Ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Přidáme hořčici a trochu více než polovinu nastrouhaných sýrů.
- Zapékací mísu vymažeme máslem a dáme do ní pórek a kapustu. Zeleninu přelijeme zasmaženou omáčkou, jemně promícháme a posypeme zbytkem nastrouhaných tvrdých sýrů a strouhankou. Mísu dáme do trouby a zapékáme asi dvacet minut, nebo dokud povrch nezhnědne.
Chtělo by to něco sladké: Palačinky 3 × jinak
Co s kadeřavou kapustou
Listy kadeřavé kapusty se používají do polévek, příloh, ale i jako obal na různé masové, sýrové a zeleninové náplně. Vložte je na chvilku do vroucí vody, aby změkly a abyste je mohli snáze ohýbat i plnit.
Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů