Dýňovo-hovězí tajine
doba přípravy: 60 minut
- hovězí maso, 500 g
- středně velká dýně, 1 ks
- velká rajčata, 4 ks
- cibule, 1 ks
- česnek, 4 stroužky
- hovězí vývar, 1 hrnek
- mletá skořice, 1/2 lžičky
- mletá paprika, 2 lžičky
- zázvor, 1/2 lžičky
- svazek čerstvých bylinek (koriandr, tymián)
- olej
- sůl, pepř
- V misce smícháme všechno koření s několika lžícemi oleje. Přidáme na kostky nakrájené maso a dobře promícháme.
- V hrnci tajine nahřejeme olej. Cibuli nadrobno nakrájíme a na oleji orestujeme do sklovita. Potom přidáme maso a restujeme ho, dokud se „nezatáhne“.
- Přidáme česnek, tajine přikryjeme a dusíme asi 10 minut. Předehřejeme troubu na 200 °C.
- Mezitím dýni očistíme od semen a nakrájíme na větší kostky, které přidáme k masu. Zalejeme vývarem, přikryjeme a vložíme do trouby, kde směs necháme péci asi 25 minut.
- Po upečení by směs stále měla obsahovat dostatek omáčky. Podáváme s kuskusem nebo rýží.
Placky s medem a sýrem
doba přípravy: 20 minut
- středně velká dýně, 1 ks
- mrkev, 2 ks
- brambory, 2 ks
- vejce, 2 ks
- celozrnná hladká mouka, 3 lžíce
- sýr s modrou plísní, 150–200 g
- tymián
- sůl, pepř
- med, 4 lžíce
- citrónová šťáva, 2 lžíce
- hrst vlašských ořechů
- olej
- Dýni, mrkev a brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Semínka z dýně opražíme na oleji.
- Do zeleninové směsi přimícháme vejce, mouku, polovinu sýra, bylinky a podle chuti přidáváme sůl a pepř. Měli bychom získat středně hustou kaši.
- Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém potom pražíme kruhové placky, které necháme okapat na papírovém ubrousku. Mezitím smícháme med s citrónovou šťávou.
- Placky podáváme posypané nastrouhaným sýrem, semínky a ořechy, pokapané medovou zálivkou.
Pečená dýně
- dýně Hokkaido, 1 ks
- olivový olej, 4 lžíce
- mořská sůl a pepř, dle chuti
Plody rozkrájíme na kousky asi 2 cm široké a rozložíme je na pekáč. Osolíme, opepříme, pokapeme olejem a pečeme do měkka při 190 °C. Pár minut před koncem pečení posypeme čerstvými bylinkami – vhodný je například tymián, oregano nebo rozmarýn. Pečenou tykev můžeme jíst samotnou, s máslem, majonézou, tatarkou, guacamole salsou a se smetanou. Je to výborná příloha k oblíbenému jídlu.
Dýni Hokkaido stačí dobře umýt a netřeba ji ani loupat. Slupka při vaření či pečení brzy změkne.
Mramorové „brownies“
doba přípravy: 45 minut
- čerstvý sýra Lučina
máslo, 1 lžice - cukr, 1/2 hrnku
- vejce, 1 ks
- dýňové pyré, 1 hrnek
- vanilkový cukr, 1 balení
- mletá skořice, 1/2 lžičky
- mletý zázvor, 1/4 lžičky
- hladká mouka, 1,5 hrnku
- kypřící prášek, 1 lžičky
- sol, 1/2 lžíčky
- nasekaná hořká čokoláda, 170 g
- změklé máslo, 3/4 hrnku
- vajíčka, 4 ks
- mléko, 1/4 hrnku
- vanilka, 2 lžičky
- Troubu předehřejeme na 180 až 200 °C. Menší pekáč vysteleme alobalem tak, aby na dvou stranách zůstalo několik cm na vytažení koláče.
- V misce smícháme čerstvý sýr s máslem a šleháme ručním šlehačem na střední až vysoký stupeň. Přidáme 1/2 hrnku cukru, dýni, vanilkový cukr a zázvor a dobře promícháme.
- V menší misce smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Odložíme bokem, zatímco v hrnci roztopíme čokoládu s máslem. Když se čokoláda s máslem spojí, odstavíme z plamene. Pomocí mixéru nebo mícháním přidáváme postupně zbylý cukr, 4 vajíčka, mléko a vanilku.
- Čokoládovou směs vylejeme do pekáče a uhladíme. Dýňovou směs přidáváme kopečkovitě lžící. Špachtlí jemně kroužíme po povrchu a směsi promícháme, ne však tak, aby se spojily.
- Pečeme asi půl hodiny nebo díle, podle toho, jestli chceme klasické vlhké „brownies“, nebo dopečený koláč. Po vychladnutí vytáhneme z pekáče a podáváme.
Náš tip: Polévkové zahřátí na zimu
Tykvová semínka
Z výživového hlediska jsou tykvová jadérka – se slupkou i bez ní – nejhodnotnější částí tykve. Mají podobné složení jako ořechy. Obsahují 20 % bílkovin, 15 % sacharidů, 40 % tuků a 4 % vlákniny. Tuková složka obsahuje 40 % kyseliny olejové a linolové a též 1 až 5 % omega-3 mastných linolenových kyselin.
Úprava tykvových semínek
Usušená semínka tykví můžeme konzumovat bez jakékoliv úpravy, přičemž semínka tykve olejnaté nemusíme pracně zbavovat slupky, ale můžeme je jíst přímo.
Použití tykvových semínek
- Můžeme je přidat do polévek, ovocných a zeleninových salátů, do doma upečeného chleba či do moučníků.
- V těstech mohou nahradit ořechy.
- Rybí filety nebo kuřecí řízky před smažením můžeme obalit ve směsi mletých tykvových a slunečnicových semen.
- Nasekaná semínka můžeme přidat do drobenky na slané i sladké koláče.
- Pražená tykvová semínka rozmixujeme s limetkovou šťávou, česnekem, koriandrem a trochou oleje z tykvových semen, vzniklé pyré použijeme jako omáčku na těstoviny, ryby nebo kuře.
Ochucená semínka
Semínka tykve olejnaté namočíme na 24 hodin do slaného nálevu (uvaříme vodu se solí v poměru jeden díl soli a tři díly vody). Semínka potom vyjmeme, osušíme a konzumujeme.
Tykvová semínka ostatních odrůd tykve namočíme týmž způsobem a po osušení je pražíme. Dáme je na plech do vyhřáté trouby, občas promícháme a necháme jen lehce zrůžovět.
Text: redakce
Foto: iStock.com, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů