Vaření

Zeleninové hody: Lilek na talíři pro chuť

Lilek vždy sbíráme, ale i kupujeme ještě před úplným dozráním, tedy takový, který je na stisk pevný a jen trochu pružný. Jen takový má chutnou, trochu houby připomínající svěží chuť.

lilek

Zralý a přezrálý lilek je hořký a méně chutný. Hořkost z něj můžeme odstranit, když ho nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme „vypotit“. Sůl z něj vytáhne šťávu i s hořkostí. Vždy se ho snažíme konzumovat až po tepelné úpravě, a to i s jeho slupkou, která obsahuje mnoho chuťových i zdravotních benefitů. Musíme počítat s tím, že jeho houbová struktura dužiny při opékání tuk do sebe vsaje, čímž se jeho kalorická hodnota zvýší.

Pečené lilky plněné sýrem

4 porce ♦ 20 minut + 15 minut zapékání snadné

  • lilky, 2 ks
  • pomazánkové máslo, 50 g
  • brynza, 100 g
  • smetanový sýr, 50 g
  • nasekaná petrželová nať, 1 lžíce

recepty s lilkem

Umyté a očištěné lilky rozpůlíme a vložíme do slané vody, aby změkly.

Dužinu vydlabeme, smícháme s pomazánkovým máslem, brynzou, smetanovým sýrem a nasekanou petrželovou natí.

Směsí naplníme vydlabané lilky a poskládáme je do máslem vymaštěné zapékací mísy. V troubě je upečeme do červena. Podáváme s celozrnným chlebem.

Lilková „jikra“

Tři lilky v troubě upečeme do měkka a stáhneme z nich slupky. Dužinu rozmělníme vidličkou na kaši. Velkou cibuli nakrájíme, osmažíme a přidáme do kaše spolu se třemi stroužky rozetřeného česneku, ochutíme solí, černým pepřem nebo pálivou paprikou. Podáváme teplé nebo studené jako přílohu či předkrm nebo lilkový kaviár natřeme na opečený chléb.

recepty s lilkem

Toto jídlo na Balkáně též nazývají nepravý kaviár.

Variace

Lilkovou kaši rozšleháme s olivovým olejem, přimícháme syrovou nasekanou cibuli, zelenou papriku, případně i nakrájená rajčata, rozdrcený česnek a petrželovou nať. Ochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme k masu nebo sýru.

Rychlý lilek se smetanou

Čtyři lilky nakrájíme na podélné řezy a posolíme. Když se „vypotí“ (tedy když pustí šťávu), vyndáme je z mísy, osušíme a spolu s nakrájenou cibulí je podusíme na oleji. Po změknutí přidáme čtyři oloupaná a nakrájená rajčata a dusíme, dokud se rajčata nerozvaří. Nakonec vmícháme kelímek kysané smetany.

Lilkové lečo

Ke směsi složené z téhož množství na kostky nakrájeného lilku, rajčat a paprik přidáme nakrájenou cibuli a na oleji vše doměkka dusíme. Nakonec vmícháme vejce. Osolíme a opepříme. Lečo můžeme obohatit i o dušené houby a nakrájené tofu.

Lilek s tykví

Na kostky pokrájíme 250 g lilku, 300 g dužiny tykve pokrájíme na malé tenké plátky. Tři stroužky pokrájeného česneku opečeme na oleji spolu s lilkem, později přidáme i tykev. Vše spolu za stálého míchání osmažíme. Osolíme, opepříme, dochutíme trochou cukru a nakonec zahustíme lžičkou Solamylu.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock