Určitě se vám někdy stalo, že vám pečivo ztvrdlo dříve, než jste ho stihli dojíst. Není divu, pečivo z obchodu je většinou rozpékané a tak je tvrdé už klidně druhý den. Protože jídlo vyhazuji dost nerada, vždy se snažím najít způsob, jak ho využít. Zjistila jsem, že i tvrdé pečivo, tedy pokud není plesnivé, má v kuchyni místo.
Nikdy nepoužívejte plesnivé pečivo. V případě plísně pečivo bez milosti vyhoďte, protože je zdraví nebezpečné.
Strouhanka
Není nic jednoduššího než namlýt z pečiva strouhanku. Nejčastěji ji dělám z rohlíků nebo housek (z chleba mi moc nechutná). Důležité je, aby pečivo bylo zcela tvrdé. V opačném případě ho nechte doschnout na lince (přes noc by mělo stačit) anebo ho dejte do trouby zahřáté na 160 stupňů a pečte asi 10 minut. Ideální je pečivo nakrájet na kostky, tím schnutí urychlíte.
Strouhanku melu nejraději pomocí ručního mlýnku. Dříve jsem zkoušela i mixér, ale není to ono. Pečivo se v mixéru rozmixovalo na jemný prášek. Z mlýnku má lepší konzistenci, stejnou jako mají strouhanky z obchodu.
Pečivo do knedlíků
Taky se vám někdy stalo, že jste chtěli dělat houskový nebo karlovarský knedlík, jenže jste doma neměli ani kousek pečiva? Připravte si ho do zásoby a už se vám to nikdy nestane.
Tvrdé housky nebo rohlíky nakrájejte na kostky, rozsypte je na utěrku a nechte přes noc doschnout. Další možnost je dát kostky dosušit do trouby na 160 stupňů.
Po vychladnutí kostky přesypte do sklenice a uzavřete. Skladujte mimo dosah vlhkosti nebo v mrazáku.
Použití: do karlovarských a houskových knedlíků.
Chipsy z rohlíků a housek
Pečivo nakrájejte na tenké plátky. Na potření smíchejte olej, sůl, pepř a libovolné koření (česnek, bazalka, paprika, kmín…). Plátky dejte na plech, potřete touto směsí a pečte dokřupava na 180 stupňů.
Podávejte samotné nebo s oblíbený dipem (barbeque, zakysaná smetana, sweet chilli omáčka…).
Krutony
Chleba nakrájejte na kostičky, smíchejte s olivovým olejem a rozložte na plech. Pečte na 160 stupňů 10–15 minut pěkně dozlatova.
Na 1 hrnek krutonů přidávám 1 lžíci oleje. K oleji se mohou přidat i různé bylinky nebo utřený česnek.
Použití: do polévky a salátů.
Do karbanátků a sekané
Tvrdý chléb nebo světlé pečivo nastrouhejte najemno a smíchejte s mletým masem. Dále postupujte podle receptu.
Krekry ze starší bagety
Ze starší bagety ráda dělám tyhle křupavé krekry. Chutnají jako chipsy. Taky je můžete potřít oblíbenou pomazánkou.
- 1 bageta
- 3 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky soli
- špetka černého pepře
Bagetu nakrájejte na tenké plátky (3mm). Rozložte je na plech, potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte na 180 stupňů 8–10 minut. Krekry bedlivě hlídejte, snadno se připálí.
Toasty
Pokud již není pečivo zcela čerstvé, můžete si upéct skvělé toasty. Chutnají dokonce lépe, než ty z toastového chleba. Namažte si půlku pečiva máslem, přidejte šunku, oblíbený sýr, zakryjte druhou půlkou pečiva a pečte v toastovači nebo v troubě. „Náplním“ se meze nekladou, do toastů tak můžete zužitkovat třeba zbytky masa z oběda.
Bruschetta
Tvrdší bagetu nakrájejte na tenké plátky. Rozložte je na plech a upečte v troubě dokřupava. Mezitím si připravte rajčatovou směs – pokrájejte červená rajčata, přidejte také bazalku, česnek, pepř a sůl.
Po vyndání plátky natřete olivovým olejem a na to přijde rajčatová směs.
Co dělat, aby vám pečivo vydrželo déle:
- Neskladujte ho v igelitu, jinak rychle chytí plíseň.
- Na internetu seženete speciální obaly určené na skladování pečiva, mají polopropustný obal, a tím prodlouží jeho životnost.
- Nekupujte rozpečené pečivo, jeho trvanlivost je velice krátká (někdy i jeden den).
- Upečte si pečivo doma.
- Nejdelší trvanlivost má kváskový chléb, vydrží vám až týden (při správném skladování), nebo chleby fermentované. Jestli chcete pečivo, které vám dlouho vydrží, sáhněte právě po takovém typu.
- Nekupujte celý chléb, pokud ho nesníte. Raději si kupte jen půlku nebo čtvrtku. Nebo pečivo zamrazte.
- Teplé pečivo nechte vždy zcela vychladnout, pak ho teprve uložte do obalu.
Text: Veronika Poláčková, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů