Zahrada

Co je při pěstování hlávkového salátu nejdůležitější? A kdy ho vysévat a sázet

Saláty, které si vypěstujeme na své zahradě, chutnají úplně jinak a lépe než ty z obchodu. Můžeme se jimi zásobit během celé sezony a vybrat se dá z mnoha zajímavých odrůd. Listy a zejména listová srdíčka obsahují mnoho hodnotných látek. Saláty mají krátké vegetační období a pěstují se jako předplodina, meziplodina nebo následná plodina.

Sběr hlávkového salátu
Zdroj: Shutterstock

Výsev a výsadba

Salát hlávkový či listový (Lactuca sativa), jinak také locika setá či locika salátová, pěstujeme z předpěstovaných sazenic i z přímé setby. Předpěstování sazenic trvá asi čtyři až devět týdnů. Jarní odrůdy vyséváme už koncem ledna a v únoru nahusto do výsevných bedniček ve skleníku, následně je rozsázíme ve fázi minimálně jednoho až dvou pravých listů do zakořeňovačů.

Sazenice s třemi až čtyřmi pravými listy sázíme na záhon koncem března až do dubna. Pokud takovou možnost nemáme, pomůžeme si zakrytím porostu bílou netkanou textilií. Přímo do záhonu do jemně zpracované půdy vyséváme koncem března a v průběhu dubna, a to do řádků s hloubkou asi 1 cm, vzdálených od sebe cca 30 cm. Osivo sypeme řídce, aby porost nebyl příliš hustý. Ve fázi prvních dvou pravých listů jednotíme.

Pařeniště, skleník či fóliový tunel zkrátí vegetační období o tři týdny.

Výsev: únor – duben; srpen
Výsadba: březen – květen
Sběr: červen, červenec; září, říjen
Výška a šířka: 20 × 20 cm
Vzdálenost výsadby: sazenice vysázíme do sponu 25 × 25–30 cm

Ledový salát
Ledový salát příliš nevybíhá do květu, hodí se i na letní pěstování. | Zdroj: Shutterstock

Pěstování

Salátu hlávkovému vyhovuje slunné místo. Jarní odrůdy snášejí krátkodobý pokles teploty do -2 °C až -5 °C. Optimální teplota pro tvorbu hlávek je 12–15 °C. Půdní reakce má být neutrální až slabě zásaditá s pH 7–8.

Zavlažujeme pravidelně ke kořenům, ne na listy, nejlépe ráno nebo v podvečer. Nejvyšší nároky na vláhu má hlávkový salát těsně po výsadbě a v období tvorby hlávek. Během vegetace kypříme půdu mezi řadami, plejeme a chráníme zejména před plzáky, slimáky a mšicemi.

Sběr a skladování

Při sběru rukou vyzkoušíme pevnost a tvrdost hlávky. Vybrané saláty řežeme brzy ráno nožem těsně pod hlávkou. Sbíráme vždy jen tolik, kolik spotřebujeme. Krátkodobě můžeme salát skladovat v ledničce nebo v chladné místnosti.

Využití

Salát nabízí rozmanité možnosti využití. Nejlíp chutná čerstvý, nedávno nasbíraný v zahradě. Využijeme ho při přípravě salátů, jako přílohu k jídlům, na přípravu polévky, zahuštěné omáčky nebo hlávky můžeme zapékat.

hlávkový salát
Zdroj: Shutterstock

Choroby a škůdci

Vyskytuje se bakteriální hniloba salátu – projevuje se černajícími ohraničenými skvrnami, a to zejména na nejstarších listech, které leží na zemi. Nedostatek vápníku je příčinou okrajové nekrózy listů. Ty postupně hnědnou a odumírají.

Pomůže vápník v dostupné formě. Příliš suchý nebo přemokřený substrát dostupnost vápníku zhoršuje. Problémem může být i plíseň šedá a plíseň salátová. Jemné salátové listy ohrožují i slimáci a plzáci.

Tipy na odrůdy

  • BATAVIA LENY
    Tato odrůda vytváří větší kulovitou hlávku, má zřásněné listy a výraznou lahodnou chuť. Odolává nejčastějším chorobám salátu i škůdcům.
  • KRÁL MÁJE
    Jde o ranou odrůdu salátu, která se hodí na přímý výsev do skleníků nebo na záhony. Barva hlávky je žlutozelená, je středně velká a má okrouhlý tvar. Po krajích se listy mohou zbarvovat dočervena.
  • LENTO
    Odrůda s jemnými listy vhodná na okamžitou konzumaci. Hodí se pro jarní i letní výsev.
  • TARZAN
    Oblíbená odrůda ledového salátu. Výborně se hodí k pěstování v zahradách, nevybíhá do květu. Listy jsou lahodné a tužší. Sazenice si můžeme předpěstovat.

Text: Monika Šestinová, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů