Pěstování
Petržel potřebuje dostatek světla a intenzivnější zálivku. Daří se jí v hlinitopísčitých, humózních půdách s dostatkem draslíku a vápníku. V osevném postupu ji řadíme do II. trati po plodové zelenině, luštěninách. Důležité je jemné zpracování půdy do hloubky, odstranění hrud a kamenů ze záhonu. Během vegetace porostu kypříme půdu a likvidujeme plevel.
Výsev: březen – červen
Výsadba: květen – červen
Sběr: červenec – říjen
Výška a šířka: 50 × 40 cm (podle druhu a kultivaru)
Vzdálenost výsadby: mladé rostliny jednotíme na vzdálenost 10 – 12 cm
Sběr a skladování
Petržel na nať sbíráme podle potřeby, z rostlin odtrháváme zdravé, dobře rozvinuté a nepřestárlé listy, které používáme. Rostliny, které odstraníme při jednocení, můžeme s natí i kořeny využít v kuchyni. Rané kořenové odrůdy sbíráme v průběhu září, pozdní v říjnu, podle potřeby.
Mladé, zdravé, jemné listy konzervujeme mrazením a sušením buď v celku, nebo nasekané nadrobno. Kořeny skladujeme ve vlhkém písku ve sklepě.
Využití
Kořeny i nať petržele mají v kuchyni široké možnosti využití. Petržel využijeme při přípravě polévek, zahuštěných omáček, do salátů, používáme ji na dekorování jídel nebo jako přílohu.
Choroby a škůdci
Listy petržele mohou být napadeny padlím. Rostliny můžeme ošetřovat preventivně nebo hned po zjištění prvních příznaků. Vyskytuje se i septorióza, která se projevuje tvorbou žlutých až hnědých skvrn. Další choroba je virová mozaika petržele. Projevuje se nápadným žlutozeleným zbarvením listů, nezpůsobuje však větší škody.
Napadené rostliny musíme z porostu vytrhat a zlikvidovat. Často se vyskytuje rzivost kořenů petržele. Ze škůdců petržel napadají larvy smutnic. Napadají přehuštěné porosty na vlhkých stanovištích. Živí se požíráním kořenů na povrchu a odumřelými částmi rostlin v půdě.
TIP: Rychlejšího vzejití osiva petržele docílíme použitím předklíčeného osiva.
Odrůdy
OLOMOUCKÁ
Tradiční pozdní odrůda na sběr kořenů. Vyhovují jí spíše lehčí půdy. Tato petržel dobře odolává suchu a kořeny se hodí na skladování.
HANÁCKÁ
Jde o pozdní odrůdu, jejíž kořeny se hodí na podzimní sběr nebo přezimování v půdě. Kořeny se dají i skladovat. Tato odrůda je odolná vůči chorobám. Dužina je krémově bílá a velmi aromatická.
ALBA
Jde o polopozdní odrůdu, která je vhodná pro univerzální využití. Výborně odolává rzi kořenů.
FESTIVAL 68
Tato odrůda je určena na sběr čerstvé natě. Během sezony vytváří množství sytě zelených nekadeřavých listů. Netrpí padlím, nať můžeme využít v čerstvém stavu i mraženou.
Text: Monika Šestinová, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů