Máta peprná (Mentha piperita)
Máta je skvělá do letních osvěžujících limonád, v malém množství i do salátů. Voní a chutná po mentolu, ochutí i jiné, chuťově méně atraktivní bylinkové čaje. Velmi rychle se rozrůstá poměrně mělce kořenícími oddenky.
Řešením je vysadit ji do většího hliněného květináče a ten zakopat do půdy do bylinkového záhonu tak, aby 2 až 3 cm horního okraje květináče vyčnívaly ze země. Takto vymezené hranice nedovolíme mátě přerůst. Čaje, tinktury a likéry se užívají vnitřně při problémech trávicího traktu. Uvolňují křeče, podporují uvolňování žluči, a tím zlepšují trávení. Účinkují proti nechutenství.
Likér na podporu trávení
Plná hrst mátových listů, 0,5 l 40% kořalky, 250 g cukru, 0,75 l vody. Umyté a oschlé listy zalijeme lihovým destilátem. Necháme 10 dní postát na tmavém místě, poté přecedíme a listy vyždímáme. Svaříme cukr s vodou na sirup. Necháme vychladnout a smícháme s pálenkou. Naplníme láhev a skladujeme na chladném místě.
Čaj při problémech trávicího traktu
Tři čajové lžičky sušených listů nebo tři čerstvé listy zalijeme vroucí vodou, necháme postát 10 minut, scedíme. Popíjíme vlažný během dne. Při užívání děláme několikadenní pauzy.
Vhodná i při: bolestech hlavy jako olej a tinkturu – pro mírně ochlazující účinky potíráme spánky
Výsadba: III, IV, IX, X
Sběr listů a natě: V, VI, VII, VIII, IX
Švestka (Prunus domestica)
Toto lahodné a osvěžující ovoce je stálou součástí našeho jídelníčku. Obsahuje množství vitamínů a minerálů. Švestkové knedlíky a koláče jsou příjemným zpestřením nejen letního jídelníčku. Vyhlášený je i švestkový džem.
Sušenými švestkami si uspokojíme i choutky na jiné sladkosti. Sušíme-li je doma, vyhneme se konzervačním látkám. Dají se sušit s peckou, ale i vypeckované. Stromům, které mají obvykle středně velkou korunu, vybereme slunečné stanoviště. Kupujeme nebo roubujeme odrůdy odolné proti nebezpečné a bohužel velmi rozšířené virové chorobě – šarce švestek.
Proti zácpě
Pět sušených švestek namočíme večer do vody a ráno je i s vodou zkonzumujeme, a to několik dní za sebou – buď nalačno, nebo jako součást smoothie či müsli. V létě nahradíme sušené švestky syrovými.
Vhodná i při: domácí samoléčbě kostí – doporučuje se zvýšená konzumace osobám s rizikem osteoporózy
Výsadba: III, IV, IX, X
Sběr plodů: VII, VIII
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale)
Pro někoho nechtěný, pro jiného tolerovaný a pro dalšího oblíbený plevel našich zahrad. Pravda je, že se snadno šíří semeny a díky pevnému hlubšímu kořenu těžko likviduje, jelikož část kořene při vytahování nejednou zůstane v půdě a vyroste z něj další rostlina. Hořká chuť naznačuje, že právě trávení je oblast jejího působení.
Velmi brzy na jaře přidáváme mladé listy do salátů, později můžeme z květů vyrábět pampeliškový med. Jako domácí léčivo se využívá zejména kořen, takže při likvidaci pampelišky v trávníku můžeme spojit potřebné s užitečným.
Tinktura na podporu dobrého trávení
Tři až čtyři pampeliškové kořeny dobře omyjeme, případně vyčistíme kartáčkem, nakrájíme na nepříliš malé kousky. Přelijeme půl litrem 40% alkoholu a postavíme na tři týdny na slunné místo. Přecedíme. Jednoho malého „panáka“ užíváme po těžším jídle.
Květy zalité vínem jako aperitiv
Plnou hrst rozkvetlých květů dáme do skleněné nebo keramické nádoby a zalijeme 0,5 l bílého suchého vína. Postavíme na studené místo na 24 hodin, poté přecedíme.
Vhodná i při: očistných kůrách – uvádí se, že čistí krev, a proto se doporučuje brzy na jaře při různých očistných kúrách, uplatní se i při revmatických problémech, působí močopudně, podporuje chuť k jídlu a je součástí mnoha „jaterních“ a žlučníkových čajů
Výsev semen: III, IV, V
Sběr květů: III, IV
Sběr kořenu: III, X
Bylinné kúry jsou vhodné při lehkých formách onemocnění a také jako podpůrná léčba.
Majoránka zahradní (Majorana hortensis)
Nepostradatelné koření do bramborových placek, gulášů a jiných jídel. Je to letnička, kterou pěstujeme na slunném místě ze semene nebo ze zakoupené sazenice. Je nízká, nenápadná, můžeme jí každoročně vyplnit mezery v bylinkovém záhonu.
Kvetoucí nať sklízíme i dvakrát ročně, po prvním seříznutí cca 5 cm na půdou opět vyroste. Sušíme ji volně rozloženou v teple a stínu. Tvrdší stonky po usušení odstraníme. Podporuje trávení, ulevuje při nadýmání a žaludečních potížích.
Čaj na zlepšení trávení
Jednu čajovou lžičku sušené majoránky zalijeme 2 dl vroucí vody, necháme louhovat cca 10 minut. Pijeme jako několikadenní kúru nalačno nebo podle potřeby lehce oslazenou medem.
Inhalace k ulehčení vykašlávání a uvolnění plného nosu
Tři polévkové lžíce sušené majoránky zalijeme 1 l vroucí vody, necháme 10 minut postát. Když teplota trochu klesne, napařujeme si obličejovou část.
Vhodná i při: povzbuzení nervové činnosti, migréně, podpoře vykašlávání – jako bylinný čaj, má mírně močopudné účinky
Výsev semen: III, IV
Sběr natě: VI, VII, VIII, IX
Jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia)
Tento náš původní menší až středně velký strom vysazují v současnosti častěji zahradní architekti do menších zahrad. Na jaře přináší dobře viditelná bílá květenství, která se časem přemění na oranžovočervené plody, jež jsou až do jara potravou pro ptactvo. Atraktivní je jeho podzimní vybarvení.
Pozor, čerstvé plody nekonzumujeme, ve větších množstvích mohou způsobit otravu. Sušením nebo tepelnou úpravou se jedovaté látky rozpadají na neškodné. Po dozrání sbíráme celá souplodí. Plody používáme k výrobě marmelád, kompotů, vína, kořalky nebo je sušíme při teplotě 50 °C. Regulují činnost trávicí soustavy, zlepšují průtok žluči a mají i mírně projímavý účinek.
Jeřabinový sirup na dobré trávení
Vymačkanou nebo odstředěnou šťávu z čerstvých plodů smícháme v poměru 1 : 1 s cukrem, pomalu vaříme do zhoustnutí.
Při trávicích a střevních problémech užíváme 3 až 4 lžičky sirupu denně.
Jeřabinový čaj proti prochladnutí
Smícháme 2 díly sušených jeřabin, 1 díl sušených plodů černého rybízu a 1 díl sušených listů černého rybízu. Vsypeme do termosky, zalijeme vařící vodou a necháme přes noc odstát. Popíjíme teplý během dne.
Vhodná i při: zmírňování revmatických bolestí, potřebě zvýšit frekvenci močení – má močopudné účinky
Výsadba: III, IV, IX, X
Sběr plodů: IX, X
Brukev zelná (Brassica oleracea)
Zelí je velmi zdravá zelenina v syrovém i kvašeném stavu. Kromě vitamínů B a C obsahuje i relativně vzácný vitamín K. Daří se mu ve slunečních a výživných půdách s vydatnou zálivkou. Letní odrůdy zelí jsou vhodné pro přímý konzum a vaření, zimní odrůdy i pro skladování a kvašení. Napadá ho poměrně mnoho nemocí a škůdců. V době nalétání škůdců chráníme výsevy a výsadby bílou netkanou textilií.
Kyselé zelí
Upravuje trávení, odbourává zácpu, někdy až způsobuje průjem. Záleží na konkrétním výrobku a také na individuální snášenlivosti.
Obklad na bolavé klouby
Povrch jednoho až dvou zelných listů svrchu mnohokrát nařízneme. Večer listem obalíme bolavý kloub, obvážeme jej a necháme působit do rána. Můžeme opakovat několik dní za sebou.
Vhodné i při: zápalech, při průjmech a všeobecně při potřebě upravit stolici, podporuje činnost močových orgánů, tlumí růst bakterií, zvyšuje imunitu
Výsev semen: III, IV, V
Výsadba sazenic: V, VI, VII
Sběr plodů: VIII, IX, X
Text: Ing. Monika Králová
Foto: isifa/Shutterstock
Recepty zpracované podle: L. Thurzová a kolektiv: Malý atlas léčivých rostlin, Agnes Baum: Hausmittel a Heilkräuter aus Klostern, Ing. Jaroslav Pížl – archiv vydavatelství
Zdroj: časopis Zahrada prima nápadů