„Bouřlivý měsíc” a močový měchýř
Močový měchýř není v čínské medicíně pouhým rezervoárem moči, ale je vnímán jako důležitý článek v energetickém systému těla. Jeho funkce spočívá v udržování rovnováhy tekutin, což je v únoru, kdy se příroda připravuje na probuzení k životu, zvláště důležité.
Správná funkce močového měchýře pak podporuje odpovídající eliminaci odpadních látek z lidského těla a pomáhá udržovat naši celkovou vitalitu.
Jaká je funkce močového měchýře
Zdravý močový měchýř není pouze o bezproblémovém a pravidelném močení. Jeho stav odráží celkové zdraví těla a duše. Proaktivní péčí o něj během února můžeme tedy pozitivně ovlivnit nejen fyzickou odolnost vůči nemocem, ale také psychickou pohodu, což je v období přechodu mezi ročními obdobími důležité.
Potraviny podporující zdraví močového měchýře
Svému močovému měchýři uděláte radost pestrým jídelníčkem obsahujícím odpovídající množství ovoce a zeleniny. Zároveň se vyvarujte kofeinu, syceným nápojům a také alkoholu. Zvlášť prospěšné jsou pro močový měchýř následující potraviny.
Brusinky
Malé červené bobule jsou pro podporu močového měchýře doslova jako stvořené. Mají nejen výraznou a bohatou chuť, ale obsahují také spoustu látek, které pomáhají posílit naše celkové zdraví. A to především:
- Proanthokyanidiny: Rostlinné flavonoidy, které mohou bránit vzniku infekcí močových cest.
- Vitamín C: Silný antioxidant, který může chránit buňky močového měchýře před poškozením volnými radikály.
Brusinky jsou také bohaté na vlákninu a vodu, což přispívá k celkové hydrataci. Jejich příjemná kyselost dodává osvěžující nádech každému jídlu nebo nápoji. Zároveň mají i mírně diuretický efekt.
Jak zapojit brusinky do jídelníčku:
- Čerstvé brusinky jsou skvělé do smoothie nebo salátů.
- Sušené brusinky zase můžete přidat do jogurtu, snídaňové kaše, stejně jako do müsli i granoly.
- Vyzkoušet lze také brusinkový džus nebo čaj.
Celer a petržel
Dvě významné potraviny podporující močový měchýř jsou celer a petržel. Našemu jídlu umí dodat nejen výraznou chuť, ale také velké množství zdraví prospěšných látek.
Celer i petržel mají diuretické vlastnosti, což znamená, že podporují tvorbu moči a odstraňování odpadních látek z těla. Dále jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahují například vitamín K a vitamíny skupiny B, nebo draslík.
Jak zapojit celer a petržel do jídelníčku:
- Jednoduchý celerový salát: Nakrájejte celer na tenké plátky a smíchejte ho s bylinkovým dresinkem. Přidejte na kostky nakrájený sýr a osvěžující salát je na světě.
- Petrželové pesto: Vezměte petržel, olivový olej, ořechy a parmazán a připravte si chutné pesto. Použít ho můžete například do těstovin i jako dip pro zeleninu.
- Zeleninové polévky: Celer i petržel jsou skvělou součástí zeleninových polévek, kterým dodají nejen chuť, ale také spoustu zdraví prospěšných látek.
Další potraviny posilující močový měchýř
- Chia semínka: Jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, vlákniny, bílkovin i antioxidantů.
- Granátové jablko: Obsahuje antioxidanty, zejména punicalaginy a anthokyaniny, které mohou chránit buňky močového měchýře před poškozením.
- Avokádo: Obsahuje zdravé tuky, vitamíny a minerály, které podporují celkovou vitalitu a mohou být prospěšné pro zdraví močového měchýře.
Recepty pro zdravý močový měchýř
Chia smoothie
Ingredience
- 2 lžíce chia semínek
- 1 šálek jahod
- banán
- 1 šálek mléka
- lžíce medu
Postup
- Smíchejte chia semínka s mlékem a nechte je přes noc nabobtnat.
- V mixéru smíchejte jahody, banán a med.
- Přidejte odleželá chia semínka a znovu promixujte.
Celerový salát s avokádem
Ingredience
- 3 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na tenké plátky
- 1 avokádo, nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku nasekaných vlašských ořechů
- Čerstvou petržel na ozdobu
- Dressing: olivový olej, citronová šťáva, sůl a pepř
Postup
- V míse smíchejte celer, avokádo a vlašské ořechy.
- Připravte si dresink z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře.
- Zalijte salát dresinkem a promíchejte.
- Posypte nasekanou petrželí a podávejte.
Petrželové pesto s těstovinami
Ingredience
- 2 hrsti čerstvé petržele
- 1/2 šálku ořechů
- cca 1/2 šálku parmazánu
- 1/2 šálku olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Těstoviny
Postup
- V mixéru smíchejte petržel, ořechy, parmazán, olivový olej, sůl a pepř dohladka.
- Uvařte těstoviny dle návodu na obalu.
- Pesto smíchejte s uvařenými těstovinami a podávejte.
Fotogalerie
Text: Barbora Kocmánková
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů