Pampeliškové listy jsou vhodné do salátů, její žluté hlávky se sbírají pro výrobu medu a nakonec pozitivní účinky na zdraví má i samotný kořen, který se dá usušit a uskladnit.
Proto ještě než začnete lát, že jí máte plnou zahradu, zkuste ji vnímat jako dar přírody a vyrobte si z pampelišky některý z následujících receptů. Je to jednoduchá cesta, jak z tohoto veřejného nepřítele uděláte přítele, který se stará o vaše zdraví.
Kdy a jak sbírat pampelišky
Pampelišky kvetou zhruba od půlky dubna do půlky května. Ideální doba sběru je dopoledne, kdy jsou otevřené. Čím dříve se vydáte na sběr, tím méně hmyzu bude v květech.
Léčivé vlastnosti pampelišky
- Působí močopudně – čistí ledviny od toxinů
- Posiluje játra, ledviny, žaludek i slinivku
- Pomáhá při cukrovce
- Pomáhá s očistou pokožky
- Listy obsahují vitaminy A, B, C a D. Také betakaroten a minerály
- Působí jako probiotikum
Pampeliškový med
Med z pampelišek je nenáročný na přípravu, a tak si snadno můžete vytvořit zásoby na celý rok.
Budete potřebovat:
- 350 ks květů pampelišek (pouze květy bez stonků)
- 1 litr vody
- 1 citron (ideálně v bio kvalitě)
- 1 kg cukru (bílého nebo třtinového)
- Natrhejte si rozkvetlé květy pampelišek bez stonků.
- Pampelišky namočte do studené vody, aby se z nich vyplavil případný hmyz. Vodu vylijte a pampelišky ještě propláchněte.
- Promyté květy dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte plátky citronu a 20 minut povařte. Hrnec sundejte z plotny a nechte 24 hodin louhovat.
- Druhý den přefiltrujte přes plátno do čistého hrnce.
- Do získaného výluhu přisypte cukr a míchejte do rozpuštění. Nechte asi 2 hodiny probublávat při nízké teplotě. Odpařováním tekutiny med zhoustne, i když nebude tak hustý, jako je včelí. Důležité je nedávat pokličku na hrnec, aby se mohla odpařovat voda.
- Mírně vychladlý med nalijte do čistých sklenic.
- Skladujte v chladu a temnu.
Tip: Ve fázi, kdy budete svařovat pampeliškové květy s citronem, můžete podle chuti přidat i nakrájený pomeranč, čerstvý zázvor, sedmikrásku anebo jinou léčivou bylinku.
Jaké má pampeliškový med využití?
Jako sirup na palačinky nebo lívance, k oslazení čaje, místo cukru na pečení. Oceníte ho jako medicínu v období chřipek, a to nejen jako lék, ale i prevenci.
Pampeliškový sirup
Ideální k slazení čaje anebo na přípravu limonád. Působí jako prevence i při chorobách dýchacích cest, ulevuje při kašli, pomáhá překonat jarní únavu, zlepšuje trávení.
Budete potřebovat:
- 400 květů pampelišek
- 2 litry převařené vody
- 1 kg krupicového cukru (nebo třtinového)
- 2 velké citrony v bio kvalitě
- 1 čajovou lžičku kyseliny citronové
- vanilkový lusk
- Květy pampelišek bez stopky lehce omyjte, abyste je zbavili případného hmyzu.
- Dejte je do velkého hrnce, zalijte převařenou vychlazenou vodou a přidejte vanilkový lusk a na kolečka nakrájené citrony.
- Hrnec uložte na chladnější místo a nechte 24 hodin louhovat.
- Druhý den pampeliškovou „vodu“ sceďte přes plátýnko do čistého hrnce. Přidejte cukr, kyselinu citronovou a pomalu zahřívejte dokud se cukr nerozpustí. Jakmile sirup dosáhne bodu varu je hotový.
- Ještě teplý ho přelijte do čistých lahví a pořádně uzavřete.
- Láhve zabalte do deky a nechte vychladnout do dalšího dne. Sirup skladujte na tmavém a chladném místě.
Tip: Použijte sirup k ochucení bílého jogurtu nebo tvarohu.
Pampeliškový čaj z květů
Pomáhá snížit zadržování vody v těle, regulovat cukr v krvi i snížit krevní tlak. Chutná skvěle teplý i studený.
Budete potřebovat:
- 1 litr vody
- ½ hrnku květů pampelišek
Vodu i pampelišky vařte 20 minut. Přeceďte, oslaďte podle chuti a můžete podávat. Anebo ho nechte vychladnout a pijte studený jako limonádu.
Pampeliškový čaj z listů
Na 1 hrnek:
- 250 ml vroucí vody
- 1 polévková lžíce usušené nati nebo přibližně 5 čerstvých listů nadrobno nasekaných
Nať zalijte vroucí vodou, zakryjte pokličkou a nechte 5 až 10 minut louhovat. Přeceďte a čaj je hotový.
Pampelišková káva
Není to káva v pravém slova smyslu. Ve skutečnosti se jedná o usušené a namleté kořeny smetanky lékařské (ano, stále je řeč o pampelišce). I tak nápoj skvěle chutná a je velice zdravý.
Ideální čas k vykopání kořenů je na podzim anebo teď na jaře.
Budete potřebovat:
- pampeliškové kořeny
- vodu
- cukr a mléko na dochucení
- Začněte vykopáním kořenů.
- Zbavte je zelených částí, důkladně umyjte a nakrájejte na menší kousky.
- Ty vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte asi 30 minut, aby se vysušily.
- Vychladlé kořeny namelte v mlýnku na kávu. Vzniklý prášek pak uložte do dózy.
- Příprava kávy: Na 1 hrnek použijte 2 čajové lžičky namletého prášku. Zalijte ho horkou vodou, oslaďte podle chuti a můžete i dochutit mlékem.
Pampeliškové víno
Budete potřebovat:
- 4,5 litru vroucí vody na spaření květů
- 1 litr pampeliškových květů
- 1,5 kg krupicového cukru
- 40 g droždí (kostka, nikoliv sušené)
- 2 citrony
- 2 pomeranče
- Květy pampelišek spařte 2,5 litry vroucí vody a nechte 24 hodin louhovat.
- Pak vodu sceďte a nalijte do 5 litrové lahve.
- V hrnci svařte zbylé 2 litry vody s 1,5 kg cukru. Vařte do rozpuštění cukru, poté nechte vychladnout a nalijte do lahve k pampeliškové vodě.
- Dále přidejte citrony a pomeranče nakrájená na kolečka a rozpuštěné droždí. Uzavřete kvasnou zátkou a nechte 6 týdnů kvasit.
- Po této době přelijte do čistých lahví, uložte do sklepa a nechte ještě minimálně 6 měsíců dojít.
Použití: Při zažívacích potížích si dejte malou skleničku vína před jídlem.
Pampelišková voda na podrážděnou pokožku
Budete potřebovat:
- 2 hrnky pampelišek
- 4 hrnky vody
- stonky pampelišek
- Listy a květy spařte vroucí vodou.
- Přidejte 10 stonků a louhujte 10 minut. Následně tekutinu řádně promíchejte a přefiltrujte nebo přeceďte.
- Pampeliškovou vodu nechte vychladnout a nalijte ji do lahví s rozprašovačem.
Použití: Voda je vhodná pro podrážděnou a sluncem spálenou pokožku.
Text: Veronika Poláčková, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: mlsnavarecka.cz, sladkavanilka.cz, az-recepty.cz, lindamahelova.cz, dobrarada.sk