Možná mají trochu výraznější chuť v porovnání s těmi z obchodu, ale fungují. Dříve jsem tyto zdravé nápoje kupovala, jenže to je dost finančně náročné a tak jsem se je postupně naučila vyrábět. Výhodou je i čerstvost, protože ty kupované jsou často namíchané týdny i měsíce zpátky.
6 receptů na zdravé šoty
1 Grepový
Suroviny:
- 200 ml grepové šťávy
- 100 g zázvoru
- 50 ml citrónové šťávy
Začněte odšťavením zázvoru a pokračujte grepem a citrónem. U grepu a zázvoru uvádím množství v mililitrech, protože každé ovoce je jinak šťavnaté a tím se bude lišit i množství získané šťávy.
Dávkování: 60 ml denně
2 Zázvorový šot
Suroviny:
- 250 ml pomerančové šťávy
- 110 g zázvoru
- 50 ml citrónové šťávy
Zázvor důkladně omyjte, není třeba ho loupat, pokud je v bio kvalitě. Dejte ho do odšťavňovače, přidejte šťávu z pomeranče a citrónovou šťávu. Promíchejte a rozlijte do menších lahviček.
Dávkování: 1 panáček (60 ml) denně
3 Super silný kořeněný šot
Suroviny pro 1 dávku:
- šťáva z 1 citronu
- šťáva z 1 pomeranče
- 1–2 stroužky česneku
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce horké vody
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- ¼ lžičky mleté kurkumy
- špetka mletého kajenského pepře
- špetka mořské soli
- špetka mleté skořice
- špetka mletého černého pepře
Česnek utřete a dejte na 10 minut stranou. Mezitím smíchejte zbytek surovin, přidejte česnek a promíchejte.
Tento recept je na 1 dávku, celé to tedy vypijte.
4 Kurkumovo-zázvorový
Suroviny:
- 250 g zázvoru
- 250 g čerstvé kurkumy
- 3 citrony
- ¼ lžičky černého pepře (posiluje účinky kurkumy)
Kurkumu i zázvor dobře umyjte, ideální je, pokud použijete oboje v bio kvalitě. Není nutné je loupat, stačí použít kartáček na zeleninu a zbavit je případné hlíny a jiných nečistot. Postupně odšťavněte kurkumu, zázvor, citrón nechte na konec. Do získané šťávy přidejte pepř. Promíchejte a rozlijte do malých lahviček.
Dávkování: 50–60 ml denně, pijte ideálně ráno.
Trvanlivost: 7 dní
5 S červenou řepou
Suroviny:
- 60 ml vody
- ½ jablka
- ¼ řepy
- šťáva z ½ citronu
- 2 lžičky zázvoru
- 1 lžička kajenského pepře
Šťávu z citronu, nastrouhanou řepu, zázvor, jablko a kajenský pepř rozmixujte s vodou a poté sceďte přes síto.
6 Kurkumový šot podle ajurvédy
Použít lze čerstvou kurkumu i sušenou, akorát budete v přípravě postupovat trochu jinak.
Suroviny na kurkumovou šťávu:
- 15–20 g čerstvé kurkumy
- 60 ml vody
- ½ lžičky černého pepře
Suroviny na 1 šot:
- 2 lžíce kurkumové šťávy
- 1,5 lžíce horké vody
- 1 lžička medu
- volitelné: 1 lžíce citronové šťávy, 1/8 lžičky kokosového oleje
Příprava šotu z čerstvé kurkumy
Příprava šťávy: kurkumu dobře umyjte a poté oloupejte pomocí lžičky. Nakrájejte ji na kousky, přidejte 60 ml vody a ½ lžičky černého pepře. Rozmixujte. Směs přeceďte přes sítko.
Příprava šotu: Do skleničky dejte 1,5 lžíce horké vody a k tomu přidejte 2 lžíce získané kurkumové šťávy. Po chvilce vmíchejte 1 lžičku medu.
Do šotu můžete přidat i 1/8 lžičky kokosového oleje a 1 lžíci citrónové šťávy.
Zbytek kurkumové šťávy uložte do lednice na přípravu dalších šotů. Každý den si tedy připravíte čerstvou směs.
Příprava šotu z mleté sušené kurkumy
Na 1 šot budete potřebovat:
- 2 lžíce vlažné vody
- ½ lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička medu
- 1/8 lžičky čerstvě namletého pepře
- volitelné: 1 lžíce citrónové šťávy, 1/8 lžičky kokosového oleje
Vše promíchejte a vypijte.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: blendea.cz, zijemehomemade.cz