Zapečené těstoviny
Budete potřebovat
- 400 g těstovin
- mořskou sůl
- 3 sardelové filety v oleji
- 2 stroužky česneku
- 80 g mascarpone
- 70 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
- jemně nastrouhanou kůru z poloviny bio citronu
- 1 svazek bazalky
- 100 g bílé cibule
- 3 kuličky mozzarelly
- 500 g rajčat
- 3 stonky čerstvého oregana
- čerstvě namleté černé koření
- trochu olivového oleje
Ve vodě uvaříme těstoviny al dente. Sardele a očištěný česnek najemno posekáme a smícháme s mascarpone, 40 g nastrouhaného parmezánu a citronovou kůrou. Bazalku nahrubo nasekáme a polovinu vmícháme do mascarponového krému. Vmícháme scezené makarony. Směs přendáme do zapékací mísy.
Cibuli nakrájíme na tenoučké plátky, mozzarellu na kolečka. Větší rajčata nakrájíme na kolečka, menší překrojíme na poloviny. Otrháme lístečky oregana. Troubu předehřejeme na 200/180 °C. Asi třetinu mozzarelly a zbylý parmezán vmícháme do makaronové směsi v zapékací míse. Dochutíme solí a kořením. Navrch poklademe zbylou mozzarellu, rajčata, cibuli, bazalku a oregano. Ještě jednou osolíme, okořeníme a pokapeme olivovým olejem. Vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme asi 35 až 40 minut.
Rychlé špagety s citronovou omáčkou
Svěží a lehké těstoviny s tou nejjednodušší, a přitom chuťově vyváženou omáčkou.
Budete potřebovat
- 4 žloutky
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
- 200 ml smetany na šlehání
- 1 větší citron
- 1 špetku soli
- 300 g špaget nebo jiných těstovin
- 1 hrst petrželové natě
- strouhaný parmezán na posypání
Ve velkém hrnci necháme přijít k varu bohatě osolenou vodu. Přidáme těstoviny a za občasného míchání je uvaříme al dente. Do misky oddělíme žloutky, které vyšleháme se strouhaným parmezánem, a potom přimícháme smetanu.
Do omáčky nastrouháme kůru z umytého citronu a následně přimícháme i citronovou šťávu. Můžeme (nemusíme) zlehka přisolit a omáčka je hotová! Špagety scedíme, vrátíme do hrnce a ještě horké přelejeme omáčkou. Promícháme, přidáme nasekanou petrželovou nať a znovu dobře promícháme. Těstoviny rozdělíme na talíře a ještě posypeme strouhaným parmezánem.
Pokud nechceme používat syrové žloutky, omáčku můžeme vymíchat nad vodní lázní
Špagety Alla Puttanesca
Budete potřebovat
- 400 g špaget
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 konzervu pasírovaných rajčat
- 1 hrst černých oliv
- 1 hrst kaparů
- špetka chilli vloček
- 4 ks ančoviček (sardelí)
- sůl
- mleté černé koření
- petrželová nať
Do osolené vroucí vody dáme vařit špagety. Mezitím na mírném ohni na větší pánvi rozehřejeme olej a přidáme na tenké plátky nakrájený česnek. Když česnek jemně zezlátne, přidáme ančovičky a necháme je rozpustit v horkém oleji. Potom přidáme olivy, kapary i čili a asi minutu restujeme. Nakonec do směsi nalijeme rajčata, přidáme pár lžic vody z těstovin a dochutíme solí a kořením. Scezené těstoviny dobře promícháme s omáčkou a podáváme dozdobené petrželovou natí.
Tradiční špagety Carbonara
Budete potřebovat
- 400 g špaget
- 1 lžíci olivového oleje
- 250 g uzené slaniny
- 4 žloutky
- 100 g parmezánu
- podle chuti mleté černé koření
Do osolené vroucí vody dáme vařit špagety. Na větší pánvi rozehřejeme olej a přidáme na kostky nasekanou slaninu. Opražíme ji do růžova. Mezitím si ve větší míse vymícháme žloutky s polovinou najemno nastrouhaného parmezánu. Slaninu dáme na papírovou kuchyňskou utěrku, abychom se zbavili výpeku. Odložíme ji bokem. Ze špaget odebereme asi 300 ml vody, ve které se vařily, a scedíme je.
Horké těstoviny přidáme ke žloutkové omáčce a okamžitě promícháme, aby se horké špagety dobře obalily. Když se nám nedaří pokrýt omáčkou a sýrem všechny těstoviny, přidáme pár lžic těstovinové vody. Přidáme slaninu, zbytek parmezánu, koření a opět dobře promícháme.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů