Zahrada

4 tipy, jak vhodně uskladnit brambory, aby co nejdéle vydržely

Když si vypěstujete vlastní brambory a sklízíte úrodu, určitě budete chtít, aby vám co nejdéle vydržely.

Zdroj: Shutterstock

Uložení na chladném, tmavém a suchém místě je základ správného skladování brambor. Ideální teplota je těsně v rozmezí 4 až 10 °C, protože v teplejším prostředí brambory uvolňují větší množství ethylenového plynu, který podporuje zrání. Brambory tak pokračují v zrání, takže jsou již dále nepoužitelné, nejedlé.

Nízké teploty tento proces zpomalují. Chladné teploty navíc zabraňují množení mikroorganismů, což také zpomaluje proces zrání a rozkladu. Důležité je také, aby místo skladování bylo tmavé. Brambory, které jsou vystaveny slunečnímu záření nebo fluorescenčnímu světlu, začnou vytvářet chlorofyl ve slupce. Zelená slupka brambor signalizuje, že je brambora nezdravá.

Tip 1: Při výběru nádoby ke skladování brambor hledejte takové místo, kde proudí vzduch a kde se nedrží vlhkost. Vhodnými nádobami jsou například drátěné koše či papírové a síťované pytle.

Brambory uskladněné v drátěnom koši
Zdroj: iStock

Tip 2: Abyste zabránili scvrknutí brambor, uložte je na chladné a tmavé místo, ideálně do sklepa na kořenovou zeleninu. Teplota skladování by se měla pohybovat mezi 0 až 4,5 °C při vlhkosti 85 až 95 %.

Tip 3: Důležitý je i termín sklizně brambor. Pokud sklízíte brambory hned, jak povyrostou, s největší pravděpodobností je budete muset použít do jednoho nebo dvou týdnů, protože budou mít tenčí slupku a brzy by se začaly kazit.

Tip 4: Brambory jsou po sklizni přirozeně pokryty nečistotami a je lákavé očistit je, umýt. Rozhodně to však nedělejte. Pokud je omyjete vodou, budou mít přebytečnou vlhkost, což povede k růstu hub a bakterií.

Text: redakce
Foto: iStock, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů