Kdybych si měla vybrat roční období, volila bych jako mé nejoblíbenější právě jaro. Toto období mám také spojené s detoxikací a tu podpoříte právě zelenými potravinami a odlehčeným jídelníčkem, které tělo po zimě pěkně nastartují a dodají mu novou vlnu energie.
Špenátovo-ricottové gnocchi s citronem
Suroviny:
- 300 g čerstvého špenátu
- 250 g ricotty
- 180 g nastrouhaného parmezánu
- 150 g hladké mouky, plus ještě na podsypání
- 6 lžic olivového oleje
- 3 vejce
- 1 větší citron
- 1 utřený stroužek česneku
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- pepř
- sůl
- rukola a parmezán (na servírování)
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Do vroucí vody dejte listy špenátu a nechte 1–2 minuty povařit. Poté ihned sceďte a propláchněte studenou vodou. Pomocí prstů ze špenátu vymačkejte co nejvíce tekutiny a pak ho nakrájejte najemno.
- Nasekaný špenát, ricottu, česnek, parmezán, mouku, vejce a špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku důkladně promíchejte. Směs osolte a opepřete podle chuti.
- Navlhčete si ruce a tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu. Pokládejte je na vál posypaný moukou.
- Když máte hotovo, dejte je na 30 minut vychladit do lednice.
- Ve větší misce si mezitím smíchejte 6 lžic olivového oleje se šťávou i kůrou z jednoho citronu (použijte pouze žlutou část).
- Gnocchi vyndejte z lednice a uvařte v osolené vroucí vodě. Asi po 6 minutách vaření vyplavou na hladinu, nechte je ještě minutu povařit a pak děrovanou lžící naberte a dejte rovnou do citronové omáčky.
- Podávejte s rukolou a nastrouhaným parmezánem.
Chřestový salát
Ne nadarmo se chřestu říká „král jarní zeleniny“. Je bohatý na vitaminy A, B, C a E, vápník, železo, zinek a hořčík. Pomáhá detoxikovat organismus a posiluje imunitní systém. Salát z něj je nenáročný na přípravu, hotový je maximálně do 15 minut.
Budete potřebovat:
- 250 g zeleného chřestu
- 200 g polníčku či jiného oblíbeného salátu
- 200 g uvařené cizrny
- 250 g cherry rajčat
- 1 salátovou okurku
- 1 červenou cibuli
- 100 g vypeckovaných oliv kalamata
- 200 g sýru feta
Dresink
- 3 lžíce olivového oleje
- šťáva z půlky citronu
- ¼ čajové lžičky oregana
- sůl, pepř
- Do středního hrnce nalijte vodu se solí, přiveďte k varu a vložte nakrájený chřest. Vařte asi 2 minuty, poté ho vyndejte a ihned vložte do ledové vody. Nechte vychladnout a vymačkejte nadbytečnou vodu.
- Ve velké míse pak smíchejte cizrnu, uvařený chřest, polníček, nakrájená rajčata, okurku, cibuli, olivy i sýr.
- V malé misce si umíchejte dresink z olivového oleje, citronové šťávy, oregana, soli a pepře. Smíchejte se salátem a podávejte.
Špagety s hráškem, cuketou a bazalkovým pestem
Domácí pesto:
- 200 ml olivového oleje
- 120 g parmezánu
- 100 g mraženého hrášku
- 65 g piniových jader (nebo loupaných konopných či slunečnicových semínek)
- 25 g lístků čerstvé bazalky
- stroužek česneku
- špetka soli
Na těstoviny:
- 500 g těstovin
- 200 g mraženého hrášku
- 3 střední cukety
- parmezán na posypání
- čerstvě mletý pepř
- Pomocí spiralizéru vytvořte z cukety špagety, anebo pokud ho nemáte, použijte mandolínu a nastrouhejte cuketu na dlouhé nudličky.
- Na pesto orestujte oříšky nebo semínka dozlatova. Oříšky a vše ze seznamu na pesto dejte do mixéru a rozmixujte do požadované konzistence.
- Těstoviny uvařte podle návodu. Minutu před koncem k nim ještě přidejte cuketové špagety a hrášek. Slijte, nechte kapat a poté promíchejte s připraveným pestem.
- Servírujte posypané parmezánem a čerstvě mletým pepřem.
Zelené smoothie
Tenhle koktejl je doslova nabitý živinami. Když budete zelené smoothie pít pravidelně, vaše tělo vám určitě poděkuje.
Na 1 smoothie potřebujete:
- 400 ml studené vody
- 2 hrsti baby špenátu
- 1 hrst kadeřávku
- 1 střední banán
- 1 pomeranč
- 2 čajové lžičky chia semínek
- 2 čajové lžičky lněných semínek
- Špenát i kadeřávek očistěte. Banán a pomeranč nakrájejte na menší kousky.
- Vše dejte do mixéru, zalijte studenou vodou, přidejte chia i lněná semínka a rozmixujte.
Veganské jáhlové kuličky s omáčkou
U tohoto receptu nejsou přesné gramáže, vždy jde o vaše preference. Je tedy jen na vás, kolik čeho použijete.
Na kuličky potřebujete:
- 100 g syrových jáhel
- česnek
- čerstvé listy pórku
- čerstvou petrželku
- kukuřičnou strouhanku
- olej na smažení kuliček
- sůl
Na omáčku potřebujete:
- čerstvé boby
- čerstvý hrášek
- čerstvou jarní cibulku
- pórek
- sójovou smetanu
- sůl
- Jáhly uvařte podle návodu a nechte trochu vychladnout.
- Listy pórku, petrželku, česnek a sůl dejte do sekáčku a rozsekejte.
- Vychladlé jáhly rozmixujte tyčovým mixérem a smíchejte s nasekanými bylinkami. Směs nechte hodinu odpočinout, poté rukama vytvořte malé kuličky, které obalíte v kukuřičné mouce.
- Na pánvi rozpálte malé množství oleje a osmažte kuličky .
- Do druhé pánve dejte maličko oleje, rozpalte ho a přidejte boby, nakrájený pórek, sůl a vařte několik minut doměkka. Dále přidejte hrášek, promíchejte a zalijte rostlinnou smetanou.
- Smetanovou omáčku nandejte na talíř, na ni dejte kuličky, posypte jarní cibulkou a můžete servírovat.
Poznámka: Kuličky jsou dobré i za studena bez omáčky. Boby vařte podle jejich velikosti. Velké jsou tvrdší, a proto je třeba je vařit déle. Ideální jsou mladé a čerstvé, těm stačí pár minut.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: pravaja.cz, kitchenette.cz, jimejinak.cz, kublanka.cz