Vaření

5 rychlých, svěžích a lehkých jídel, se kterými přivítáte jaro

Jaro klepe na dveře, všechno se začíná zelenat, a tak je ideální čas zařadit do jídelníčku zelené potraviny. Recepty jsou lehké, nenáročné na přípravu a velice chutné.

Špenátovo-ricottové gnocchi s citronem, chřestový salát, špagety s hráškem, cuketou a bazalkovým pestem, zelené smoothie, veganské jáhlové kuličky
Zdroj: Shutterstock

Kdybych si měla vybrat roční období, volila bych jako mé nejoblíbenější právě jaro. Toto období mám také spojené s detoxikací a tu podpoříte právě zelenými potravinami a odlehčeným jídelníčkem, které tělo po zimě pěkně nastartují a dodají mu novou vlnu energie.

Špenátovo-ricottové gnocchi s citronem

Špenátovo-ricottové gnocchi s citronem
Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 300 g čerstvého špenátu
  • 250 g ricotty
  • 180 g nastrouhaného parmezánu
  • 150 g hladké mouky, plus ještě na podsypání
  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 vejce
  • 1 větší citron
  • 1 utřený stroužek česneku
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • pepř
  • sůl
  • rukola a parmezán (na servírování)
  1. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Do vroucí vody dejte listy špenátu a nechte 1–2 minuty povařit. Poté ihned sceďte a propláchněte studenou vodou. Pomocí prstů ze špenátu vymačkejte co nejvíce tekutiny a pak ho nakrájejte najemno.
  2. Nasekaný špenát, ricottu, česnek, parmezán, mouku, vejce a špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku důkladně promíchejte. Směs osolte a opepřete podle chuti.
  3. Navlhčete si ruce a tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu. Pokládejte je na vál posypaný moukou.
  4. Když máte hotovo, dejte je na 30 minut vychladit do lednice.
  5. Ve větší misce si mezitím smíchejte 6 lžic olivového oleje se šťávou i kůrou z jednoho citronu (použijte pouze žlutou část).
  6. Gnocchi vyndejte z lednice a uvařte v osolené vroucí vodě. Asi po 6 minutách vaření vyplavou na hladinu, nechte je ještě minutu povařit a pak děrovanou lžící naberte a dejte rovnou do citronové omáčky.
  7. Podávejte s rukolou a nastrouhaným parmezánem.

Chřestový salát

Ne nadarmo se chřestu říká „král jarní zeleniny“. Je bohatý na vitaminy A, B, C a E, vápník, železo, zinek a hořčík. Pomáhá detoxikovat organismus a posiluje imunitní systém. Salát z něj je nenáročný na přípravu, hotový je maximálně do 15 minut.

Chřestový salát
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 250 g zeleného chřestu
  • 200 g polníčku či jiného oblíbeného salátu
  • 200 g uvařené cizrny
  • 250 g cherry rajčat
  • 1 salátovou okurku
  • 1 červenou cibuli
  • 100 g vypeckovaných oliv kalamata
  • 200 g sýru feta

Dresink

  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • ¼ čajové lžičky oregana
  • sůl, pepř
  1. Do středního hrnce nalijte vodu se solí, přiveďte k varu a vložte nakrájený chřest. Vařte asi 2 minuty, poté ho vyndejte a ihned vložte do ledové vody. Nechte vychladnout a vymačkejte nadbytečnou vodu.
  2. Ve velké míse pak smíchejte cizrnu, uvařený chřest, polníček, nakrájená rajčata, okurku, cibuli, olivy i sýr.
  3. V malé misce si umíchejte dresink z olivového oleje, citronové šťávy, oregana, soli a pepře. Smíchejte se salátem a podávejte.

Špagety s hráškem, cuketou a bazalkovým pestem

Špagety s hráškem, cuketou a bazalkovým pestem
Zdroj: Shutterstock

Domácí pesto:

  • 200 ml olivového oleje
  • 120 g parmezánu
  • 100 g mraženého hrášku
  • 65 g piniových jader (nebo loupaných konopných či slunečnicových semínek)
  • 25 g lístků čerstvé bazalky
  • stroužek česneku
  • špetka soli

Na těstoviny:

  • 500 g těstovin
  • 200 g mraženého hrášku
  • 3 střední cukety
  • parmezán na posypání
  • čerstvě mletý pepř
  1. Pomocí spiralizéru vytvořte z cukety špagety, anebo pokud ho nemáte, použijte mandolínu a nastrouhejte cuketu na dlouhé nudličky.
  2. Na pesto orestujte oříšky nebo semínka dozlatova. Oříšky a vše ze seznamu na pesto dejte do mixéru a rozmixujte do požadované konzistence.
  3. Těstoviny uvařte podle návodu. Minutu před koncem k nim ještě přidejte cuketové špagety a hrášek. Slijte, nechte kapat a poté promíchejte s připraveným pestem.
  4. Servírujte posypané parmezánem a čerstvě mletým pepřem.

Zelené smoothie

Tenhle koktejl je doslova nabitý živinami. Když budete zelené smoothie pít pravidelně, vaše tělo vám určitě poděkuje.

Zelené smoothie
Zdroj: Shutterstock

Na 1 smoothie potřebujete:

  • 400 ml studené vody
  • 2 hrsti baby špenátu
  • 1 hrst kadeřávku
  • 1 střední banán
  • 1 pomeranč
  • 2 čajové lžičky chia semínek
  • 2 čajové lžičky lněných semínek
  1. Špenát i kadeřávek očistěte. Banán a pomeranč nakrájejte na menší kousky.
  2. Vše dejte do mixéru, zalijte studenou vodou, přidejte chia i lněná semínka a rozmixujte.

Veganské jáhlové kuličky s omáčkou

U tohoto receptu nejsou přesné gramáže, vždy jde o vaše preference. Je tedy jen na vás, kolik čeho použijete.

Veganské jáhlové kuličky
Zdroj: Shutterstock

Na kuličky potřebujete:

  • 100 g syrových jáhel
  • česnek
  • čerstvé listy pórku
  • čerstvou petrželku
  • kukuřičnou strouhanku
  • olej na smažení kuliček
  • sůl

Na omáčku potřebujete:

  • čerstvé boby
  • čerstvý hrášek
  • čerstvou jarní cibulku
  • pórek
  • sójovou smetanu
  • sůl
  1. Jáhly uvařte podle návodu a nechte trochu vychladnout.
  2. Listy pórku, petrželku, česnek a sůl dejte do sekáčku a rozsekejte.
  3. Vychladlé jáhly rozmixujte tyčovým mixérem a smíchejte s nasekanými bylinkami. Směs nechte hodinu odpočinout, poté rukama vytvořte malé kuličky, které obalíte v kukuřičné mouce.
  4. Na pánvi rozpálte malé množství oleje a osmažte kuličky .
  5. Do druhé pánve dejte maličko oleje, rozpalte ho a přidejte boby, nakrájený pórek, sůl a vařte několik minut doměkka. Dále přidejte hrášek, promíchejte a zalijte rostlinnou smetanou.
  6. Smetanovou omáčku nandejte na talíř, na ni dejte kuličky, posypte jarní cibulkou a můžete servírovat.

Poznámka: Kuličky jsou dobré i za studena bez omáčky. Boby vařte podle jejich velikosti. Velké jsou tvrdší, a proto je třeba je vařit déle. Ideální jsou mladé a čerstvé, těm stačí pár minut.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: pravaja.cz, kitchenette.cz, jimejinak.cz, kublanka.cz