Vaření

Tyto delikátní pomazánky oceníte nejen na Velikonoce

Tradiční velikonoční sladkou kuchyni asi není moc představovat a další, co vás napadne, jsou asi různé pokrmy z vajec. K Velikonocům ale také patří rozličné pomazánky, kterými můžeme ozdobit jednohubky, chlebíčky nebo třeba toustíky. Ochutnejte s námi zajímavé recepty, které připravil šéfkuchař Michal Nikodem právě pro tuto slavnostní příležitost.

Cizrnová pomazánka

Cizrnová pomazánka s chilli

4 porce

  • 400 g uvařené cizrny bez nálevu (může být i z plechovky)
  • 1 lžíce zeleného hrášku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce hořčice
  • 3 lžíce majonézy
  • sůl, pepř

Cizrnu rozmixujeme najemno. Smícháme s majonézou. Česnek utřeme se solí. Dále smícháme s hráškem, nasekanou chilli papričkou a ochutíme pepřem.


Pomazánka z kořenové zeleniny

4 porce

  • 70 g mrkve
  • 50 g kořene celeru
  • 50 g petrželového kořene
  • 70 g cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce majonézy
  • Sůl, pepř
  • nasekaná pažitka

Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme najemno. Všechnu zeleninu pozvolna podusíme na oleji doměkka. Necháme vystydnout. Smícháme s hořčicí, majonézou a ochutíme solí pepřem a přidáme nasekanou pažitku.

Tuňáková pomazánka s olivami

4 porce

Tuňáková pomazánka

  • 240 g tuňáka z plechovky, bez nálevu
  • 70 g černých oliv bez pecek a bez nálevu
  • 3 lžíce majonézy
  • sůl, pepř
  • kůra z 1 citronu

Tuňáka rozšťoucháme vidličkou a smícháme s nasekanými olivami. Přidáme majonézu, nastrouhanou citronovou kůru a dochutíme solí.

Šunkovo-květáková pomazánka

4 porce

  • 200 g šunky
  • 200 g uvařeného květáku
  • 1 malá červená cibule
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžíce nakládaného zeleného pepře
  • sůl

Šunku a květák rozmixujeme najemno. Smícháme s pepřem, nasekanou cibulkou, majonézou a dochutíme solí.

Zdroj: časopis Recepty prima nápadů
Foto: iStock