Jak klíčky a mikrobylinky pěstovat
Čerstvou úrodu klíčků a mikrobylinek z okenního parapetu můžeme v interiérových podmínkách sbírat už do tří dní. Postarají se o to rychle klíčící druhy, jako jsou ředkvičky, hořčice nebo hrášek. Vše, co pro to musíme udělat, je vysít, zalévat a nakonec posbírat úrodu. Nepotřebujeme k tomu žádné drahé nebo nevšední pomůcky či speciální prostory. Semínka mohou klíčit stejně dobře na okenním parapetu nebo kuchyňské lince. Odměnou nám budou buď klíčky (konzumujeme celá vyklíčená semena), nebo mikrobylinky (s drobnými děložními listy na stoncích bez kořínků).
Klíčky chutnají podobně jako dospělé rostliny, jejich chuť je obvykle intenzivnější.
K pěstování klíčků používáme misky nebo sklenice vyrobené pro tento účel, případně si podobné nádoby připravíme sami. Mikrobylinky pěstujeme v nízké vrstvě substrátu, takže si vystačíme s plochými miskami z kuchyně, případně s miskou pod květináč. Nejrychleji klíčící druhy se dají pěstovat i na obyčejné vatě – například řeřicha.
Jak na to?
Přestože semínka můžeme nechat naklíčit například ve sklenici na zavařování, speciální misky či sklenice jsou vhodnější. Perforované vrstvy či perforované víko umožňují snadné proplachování a také odtok přebytečné vody, čímž se zmenšuje riziko zahnívání semen. Na klíčení kupujeme semena určená přímo pro tento účel nebo si je vypěstujeme ve vlastní zahradě.
Vyhýbáme se semenům určeným k běžnému výsevu s výjimkou organických, protože nevíme, zda nebyly ošetřeny fungicidem.
Klíčky
Klíčky jsou vlastně rostliny v nejranějším stadiu vývoje, s tenkými jemnými kořínky a prvními lístky pocházejícími ze semene. Jsou velmi výživné, plné vitaminů, minerálních látek, bílkovin, sacharidů a vlákniny. Na trhu najdeme i více než deset různých zeleninových druhů vhodných na klíčení, dokonce i směsi zaručující pestrost a chuťovou různorodost.
Semena potřebují ke klíčení teplo a vodu, světlo není podmínka. Pokud je však dáme na světlé místo, děložní listy budou zelenější. Za den semena několikrát proplachujeme, aby nevyschly, a zároveň se na nich nerozmnožily nežádoucí bakterie či plísně. Když klíčky povyrostou, zkonzumujeme je nebo je krátce skladujeme v chladničce, kde se jejich růst pozastaví.
Klíčky ve dvou krocích
1 Semena namočíme na noc, minimálně na 8 hodin. Vodu poté vylijeme a semena důkladně propláchneme. Semena nahusto rozsypeme v jedné vrstvě do nakličovací misky.
2 Semena oplachujeme čistou vodou dvakrát až třikrát za den. Po každém vypláchnutí ji necháme odtéci, aby nestála ve vodě. Musí být však stále vlhká. Sklízet budeme po dvou až třech dnech, když se objeví bílé kořínky. Preferujeme i přítomnost zelených lístků, proto počkáme ještě pár dní, než se objeví.
Z některých semen se při klíčení uvolňují slupky; v tom případě klíčky dostatečně zalejeme vodou, aby se ponořily – slupky vyplavou na povrch. Sebereme je a vodu přecedíme.
Klíčky, které vyklíčí za 2 dny
Lucerka
Chuť tolice vojtěšky (lucerky) je oříšková, mírně s příchutí hrachu. Klíčky se hodí do salátů a jako obloha na pita chléb s hummusem.
Zelený hrášek
Zapůsobí intenzivní, mírně hořkou chutí hrášku. Klíčky můžeme použít do rýžového nebo mrkvového salátu. Používají se také jako náhrada kukuřice v těstovinových pokrmech.
Klíčky, které vyklíčí za 3 dny
Fazolka adzuki
Syrové křupavé klíčky této fazolky jsou vhodné do různých salátových mixů. Pár minut před dokončením je můžeme přidat k dušenému masu nebo omáčkám na těstoviny.
Ředkvička
Chuť těchto klíčků je v ústech nejdříve kořenitá, poté přechází až do pikantní. Například v hovězích sendvičích jimi můžeme nahradit křenovou omáčku.
Slunečnice
Klíčky jsou sladké, křupavé. Po osolení je konzumujeme jako snack namísto oříšků nebo je přidáme do těsta při pečení chleba.
Čočka
Klíčky čočky mají lahodnou oříškovou chuť. Nejlépe chutnají s nadrobno nakrájenými rajčaty na topince nebo na pečených bramborách.
Hořčice
Tyto klíčky s poněkud pálivou chutí okoření saláty a dají se použít i jako náhrada křenu.
Rukola
Klíčky mají intenzivní až štiplavou chuť pepře. Jsou vhodné k dušeným i ke kari jídlům, do polévek a salátů.
Hrášek cukrový
Klíčky jsou o něco sladší než klíčky klasického hrášku a jsou výbornou přílohou do salátů a sendvičů.
Klíčky, které vyklíčí za 5 dnů
Pískavice řecké seno
Klíčky s příchutí kari můžeme osmažit s cibulkou a paprikou, podáváme s rýží.
Zelí
Klíčky mají intenzivní chuť a vůni zelí. Můžeme z nich připravit alternativní salát coleslaw.
Cizrna
Klíčky cizrny jsou křupavé a s příchutí hummusu. Mají vysoký podíl vlákniny. Jsou vhodné do salátů a jako obloha do sendvičů.
Fazole mungo
Slavné čínské fazolové klíčky jsou vhodné do těstovinových jídel a restované zeleniny.
Klíčky, které vyklíčí za 2 týdny
Jetel luční
Klíčky s výrazně aromatickou vůní česneku ochutí tavené sýry i máslo.
Mikrobylinky
Pokud jste již někdy v předvelikonočním období pěstovali ve skořápce od vajíčka řeřichu, jistě víte, že roste velmi rychle. A nejen řeřicha. Rychlostí růstu nás překvapí i řepa, brukvovité druhy, asijská zelenina, dokonce i směsi semen pikantních druhů rostlin. Sklízíme je ve stadiu děložních listů (střiháme je i se stonky těsně nad substrátem či vatou) ještě dříve, než se objeví pravé listy. Tyto mladé výhonky s intenzivní chutí s oblibou používají i známí šéfkuchaři, a to zejména do salátů, sendvičů, jako jedlou ozdobu na různé pokrmy. Jídlu dodají moderní vzhled, a co se chuti týče, i jistý šmrnc.
Mikrobylinky můžeme pěstovat celoročně podobně jako klíčky, ale na rozdíl od nich potřebují světlo, aby se pěkně vybarvily. Vhodný je například dobře osvětlený okenní parapet. Než dosáhnou optimální velikosti, trvá to o něco déle než při klíčcích.
Mikrobylinky ve dvou krocích
1 Nádobu na výsev nebo misku naplníme substrátem, zalejeme a necháme odtéct. Semena nahusto rozsypeme po povrchu a zasypeme velmi malou vrstvou substrátu.
2 Nádobu na výsev umístíme v blízkosti okna a jemně zaléváme nebo rosíme. Substrát nesmí proschnout. Semínka vyklíčí v průběhu několika dní. Když se rozvinou děložní lístky, stříháme je těsně nad substrátem. Rostliny po ořezání už více neporostou.
Nenecháváme klíčit a nekonzumujeme ani rostliny z čeledi Solanaceae, do které patří rajčata a papriky, protože jejich zelené části obsahují toxiny. Totéž platí i pro klasickou fazoli. Pro klíčení jsou vhodné pouze fazolky s názvy adzuki a mungo.
Mikrobylinky, které můžeme sbírat po 4 dnech
Červená hořčice
Chuť je pikantní, podobná křenové omáčce. Skvěle ochutí maso, zvlášť hovězí.
Mizuna
Vyznačuje se mírně aromatickou orientální chutí. Přidáváme ji do čínských jídel, například do restované zeleniny nebo čínských nudlí.
Řeřicha setá
Chuť je jemně pikantní. Chutná výborně v pokrmech, kde se používají vajíčka, v bramborovém salátu a jako koření do polévek.
Bílá hořčice
Svým aromatem, podobným křenu, okoření saláty, především ten klasický bramborový.
Mikrobylinky, které můžeme sbírat po 6 dnech
Rukola
Chuťově připomíná pepř. Může toto koření nahradit v salátech. Je vhodné také jako náplň do pita chlebů a tortill.
Hrášek
Má intenzivní hráškovou chuť. Hodí se do rizota nebo rozmixovaný s olejem a cibulkou do vegetariánské pomazánky.
Mikrobylinky, které můžeme sbírat po 7 dnech
Čínské zelí
Má mírně nasládlou chuť. Hodí se do restovaných jídel nebo jako náhrada zelí v salátu coleslaw. Dochutí rizoto a těstovinové pokrmy.
Brokolice
Je bohatá na antioxidanty. Mírně pepřová chuť brokolice se hodí do omelet nebo do francouzského slaného koláče (známého jako quiche).
Mikrobylinky, které můžeme sbírat po 8 dnech
Červené zelí
Dodá pokrmům trochu jemné barvy a intenzivní chuť zelí.
Červený amarant
Atraktivní červené mikrovýhonky dobarví saláty a jiná jídla, stačí je přisypat v malém množství.
Fenykl
Nasládlá chuť anýzu se dobře hodí k rybám a do dresinků s olivovým olejem.
Mikrobylinky, které můžeme sbírat po 10 dnech
Kerblík třebule
Osvědčuje se k pokrmům z ryb nebo vajec.
Mikrobylinky, které můžeme sbírat po 14 dnech
Libeček
Čerstvá chuť připomínající celer je skvělá v polévkách, včetně studené polévky gazpacho.
Červená řepa
Výhonky nejen jemně ochutí, ale i obarví dočervena saláty i jiné pokrmy.
Poznámka: Uvedené doby klíčení se mohou lišit podle různých podmínek během klíčení a podle odrůdy.
Text: redakce
Foto: iStock
Zdroj: časopis Zahrada prima nápadů