Jak si ořechy uchovat do zásoby
Ořechy rády žluknou a plesniví, jak je tedy správně uchovat, aby vám vydržely do další sezóny? Stejně jako u všeho je třeba ořechy probrat a nechat jen ty zdravé, bez plísně a zápachu. Zkažené mají tmavou skořápku, plíseň a uvnitř můžete najít i malé pavučinky.
Ve skořápce
Jelikož skořápka slouží jako ochrana ořechu, je ideální skladovat ořechy v ní. Pokud ale nejsou dobře vysušené anebo skladované, mohou bohužel zplesnivět i tak.
- Čerstvě nasbírané ořechy rozložte na velké síto nebo něco podobného. Nedávejte je na sebe, jinak dobře neproschnout. Poté je umístěte ven a na sluníčko. V dřevěné přepravce je také možné sušit, ale počítejte, že to potrvá asi 2 měsíce.
- Po nasušení dejte ořechy do papírových sáčků a uložte na tmavé, suché a chladné místo.
- V jedné vrstvě je také můžete nasušit na topení či v troubě. Ideální je teplota 40–50 stupňů.
- Skořápka by měla být hnědá, pokud má na sobě některý ořech tmavá místa, raději ho vyhoďte anebo otevřete a skladujte jiným způsobem.
- Nasušené ořechy tzv. šustí, když je dáte do dlaně.
Mražení
Ořechy stačí vyloupat, uložit do sáčku vhodného k mražení potravin nebo potravinové dózy a je to. Trvanlivost mražených ořechů je minimálně 1 rok (z vlastní zkušenosti vím, že je to ještě déle). Před mletím by se takové ořechy měly nechat trochu proschnout, jinak vám mohou zalepit mlýnek.
Ořechy můžete zamrazit i namleté.
Nevýhoda je, že ořechy mohou v mrazáku načichnout. Raději je dejte do dvou sáčků anebo k nim dejte pohlcovač pachů, který se dá koupit za pár korun.
Zavaření
Je to méně známa metoda, nicméně velice efektivní.
- Do suché sklenice naskládejte ořechy asi centimetr pod okraj. Vložte ji do mikrovlnky na nejnižší stupeň na 3 minuty. Vyndejte a ihned uzavřete novým víčkem. Otočte dnem vzhůru a nechte zatáhnout. Vychladlé sklenice uložte na suché, chladné a temné místo. Ideální je 5–15 stupňů. Zavařené vám vydrží až 4 roky.
- Anebo je zavařte klasicky na sporáku. Akorát je třeba sklenice něčím zatížit, jinak vyplavou.
- Další možností je trouba nastavená na 80 stupňů.
Skladování v sáčku nebo sklenici
Ideální na krátkodobé skladování. Jádra dejte do papírového sáčku, zavařovací sklenice či dózy a uzavřete. Umístěte na temné, chladné a suché místo.
Sušení
Vyloupaná jádra rozložte v jedné vrstvě do sušičky. Teplotu nastavte na co nejnižší možnou.
Co z ořechů připravit
Mléko z vlašských ořechů
Rostlinné mléko, kterým můžete nahradit to kravské při pečení. Také se dá použít do smoothies, kaší apod. Anebo si ho vychutnejte jen tak, samotné.
Budete potřebovat
- 750 ml vody
- 100 g vlašských ořechů
- 2–4 lžíce medu
Ořechy zalijte vodou a nechte přes noc stát. Druhý den je propláchněte, v mixéru zalijte čerstvou vodou (750 ml) a rozmixujte. K přecezení použijte jemné síto anebo látkový sáček určený právě na přípravu rostlinných mlék. Podle chuti doslaďte medem nebo jiným sladidlem.
Trvanlivost: 3–4 dny. Po delší době stání je třeba mléko protřepat.
Medové ořechové máslo
Stejně jako se dělá máslo z arašídů nebo mandlí, lze udělat i máslo z vlašských ořechů. Je to vlastně taková pomazánka, která se hodí do krémů, náplní, koláčů, jako dip k ovoci, samotné jen tak na lžičku, jako pomazánka na pečivo, do snídaňových kaší či k ochucení jogurtů a smoothies.
Budete potřebovat
- 500 g vlašských ořechů
- 5–10 lžic medu nebo podle chuti
- 1 lžíce kokosového oleje, máslo je pak o něco tekutější (volitelné)
Ořechy mixujte 3–5 minut, nebo dokud nevznikne krémové máslo. Pro urychlení procesu je lepší přidat lžíci kokosového oleje. Přidejte med podle chuti.
Ideálně, ak máte mixér vhodný na výrobu ořechových másel. Je k němu přibaleno speciální pěchovátko a také má silnější výkon. Během mixování není třeba mixér zastavovat, stačí pěchovátkem posouvat ořechy směrem dolů.
Ořechy v medu
Budete potřebovat
- 1 díl medu
- 1 díl vyloupaných jader
Med i ořechy zahřejte na mírném plameni, promíchejte a naplňte do sklenic.
Banánový chlebíček
Banánový chlebíček můžete znát i pod názvem monkey bread, tzv. opičí chléb.
Budete potřebovat
- 270 g zralých banánů
- 200 g hladké mouky
- 150 g třtinového cukru
- 70 g másla
- 50 g vlašských ořechů
- 1 vejce
- 1 lžička jedlé sody nebo kypřicího prášku
- čokoládové pecičky nebo nakrájená čokoláda (50–100 gramů) – část půjde do těsta a část si nechte na posypání
Máslo rozpusťte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Banán rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte, přidejte k němu vajíčko a máslo.
V druhé míse smíchejte hladkou mouku, cukr a jedlou sodu nebo kypřicí prášek, přidejte nadrobno nakrájené vlašské ořechy. Poté přidejte tekutou směs z první mísy.
Nakonec vmíchejte větší část čokoládových peciček nebo na kousky nakrájenou čokoládu. Těsto nalijte do vymazané formy na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček a navrch nasypte zbylé kousky peciček nebo čokolády.
Pečte 60 minut na 175 stupňů. Až bude špejle po vytažení čistá, je chlebíček hotový. Podávejte teplý nebo studený.
Tipy na podávání:
Chlebíček potřete máslem z vlašských ořechů a medu nebo ho potřete arašídovým máslem a ozdobte kolečky banánu.
Skvěle se k němu hodí i různé čokoládové či oříškové pomazánky nebo ořechová másla a také džem.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: zijemehomemade.cz, vitalia.cz