Zahrada

Univerzálnost kávy: Ranní šálek může pomoci i rostlinám

Pravděpodobně jste už slyšeli o hnojení rostlin kávovou sedlinou. Můžete však rostlinám nabídnout kávu takovou, jakou pijete vy? Jaké výhody přináší zalévání zředěnou kávou a které rostliny mají kávu nejraději?

Zdroj: Shutterstock

Mnozí z nás začínají den kávou. Probere nás, nabudí do dalších aktivit, zrychlí metabolismus. Jak však káva ovlivňuje rostliny? Je vůbec dobré zalévat rostliny kávou?

Káva jako hnojivo

Používat kávu jako hnojivo není žádný nový nápad. Mnoho zahradníků přidává do kompostu kávovou sedlinu. Tam se rozkládá a promíchává s jinou organickou hmotou. Výsledkem je výživný doplněk do půdy, který podpoří růst rostlin, jejich zdraví a bohatou úrodu. Můžete dosáhnout podobného efektu, když zalijete rostliny ředěným zbytkem vaší ranní kávy?

Nejdůležitější je vědět, které rostliny a jak často kávou hnojit. | Zdroj: Shutterstock

Kávová sedlina versus ředěná káva

Kávová sedlina obsahuje asi dvě procenta dusíku, přičemž víme, že dusík je důležitou složkou pro pěstování rostlin. Kompost obsahuje mikroorganismy, které rozkládají a uvolňují dusík, tak vzniká teplota, která pomáhá při zrání kompostu a zároveň i při ničení semen plevele a patogenů. Takže je to velmi užitečná věc. Dobrou zprávou je, že skutečně můžete podpořit zdraví rostlin i uvařenou kávou, ale má to svá pravidla.

Cenný hořčík a draslík

Uvařená káva obsahuje měřitelné množství hořčíku a draslíku, které jsou stavebními kameny pro růst rostlin. Proto zalévání rostlin vychladlou rozředěnou uvařenou kávou může být skutečně velmi prospěšné.

Rozhodně však nepoužívejte zbytky vaší kávy, zvlášť když si do ní přidáváte trochu smetany nebo mléka, různá aromata, cukr nebo jeho náhrady. Ačkoliv přírodní cukr by rostlinám nezpůsobil problémy, mléko nebo smetana rostlinám určitě neudělají dobře. Nemluvě o vlivu umělých sladidel…

Jak připravit kávový roztok na zalévání rostlin?

Nepoužívejte ani strojovou kávu z kapslí, protože často obsahuje různé příměsi. Nejlepší je použít klasickou mletou kávu a zalít ji. Kávu je třeba nechat vychladnout a zředit. Káva má pH od 5,2 do 6,9, v závislosti na odrůdě a přípravě. Čím je pH nižší, tím je kyselejší, jinými slovy – káva je dost kyselá. Většina rostlin nejlépe roste při mírně kyselém až neutrálním pH půdy (5,8 až 7).

Káva s mlékem
Jakmile bylo do kávy přidáné mléko či cukr, již se nedá použít jako hnojivo. | Zdroj: Shutterstock

Na druhé straně voda z vodovodu je mírně zásaditá a pH má vyšší než 7. Zaléváním zředěnou kávou tedy zvýšíme kyselost půdy. Tradiční chemická hnojiva, přidávání síry nebo rozklad listů na povrchu půdy také snižují pH půdy.

Jak zředit kávu na hnojení?

Klasickou zalévanou nebo filtrovanou kávu nechejte vychladnout a potom ji zřeďte stejným množstvím studené vody, tedy v poměru 1 : 1. Tímto roztokem můžete bez obav zalévat kyselomilné rostliny (pozor, nepříliš často, jen jednou za dva tři týdny). Patří mezi ně africké fialky, azalky, hvězdníky, bramboříky, hortenzie, bromélie, gardénie, hyacinty, netýkavky, aloe, gladioly, můrovce, orchideje, růže, begónie, kapradě.

Orchidej patří k rostlinám, které zalití zředěnou kávou uvítají. | Zdroj: Shutterstock

Ředěnou kávu nepoužívejte k zalévání rostlin, které nemají rády kyselou půdu. Když se půda stane příliš kyselou, rostliny onemocní nebo odumřou. Příznakem přílišné kyselosti může být například žloutnutí listů, v tom případě rostliny nezalévejte kávou a přemístěte je do nádob s čerstvou půdou s vyváženým pH.

V interiéru, i venku

Zředěná káva funguje skvěle u mnoha druhů kvetoucích pokojových rostlin, ale dá se použít i venku. Do půdy přidává právě tolik organického hnojiva, aby podpořila silnější, zdravější rostliny a bohatší, chutnější úrodu.

Fotogalerie

Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: gardeningknowhow.com