Jaké ovoce je vhodné na přípravu pečeného čaje?
- Použít se dají téměř všechny druhy ovoce. Může být čerstvé, ale i mražené. Jako základ čaje se nejčastěji používají jablka a hrušky, ke kterým přidáte další ovoce. Pro kyselou chuť, která do čaje rozhodně patří, nezapomeňte přidat citrusy nebo lesní ovoce.
- Skvělý jednodruhový čaj připravíte ze švestek.
- Nemusíte se bát exotického ovoce, jako je ananas, mango a další.
- K čerstvému ovoci můžete také přidat ovoce sušené – rozinky, fíky, goji…
- Na přípravu pečeného čaje nejsou vhodné banány a meruňky.
Jaké koření se do čaje hodí?
Ideální je skořice, hřebíček, badyán nebo vanilka. Ale fantazii se meze nekladou, klidně experimentujte.
Tip: Nezapomeňte na klasiku. I nápoj s pečeným čajem můžete dochutit rumem, na zahřátí během chladných večerů je tato kombinace jako stvořená.
Švestkový čaj
Budete potřebovat
- 2 kg vypeckovaných švestek
- 1 kg cukru
- 8 hřebíčků
- 5 badyánů
- 1 lžička skořice
- šťáva z 1 citronu
Švestky nakrájejte na kousky, přidejte koření, cukr, šťávu z citronu a promíchejte. Nasypte na plech a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 30 minut. V polovině doby švestky promíchejte.
Po upečení je přelijte do hrnce, dobře promíchejte a poté plňte do sklenic. Sterilizujte na plechu s vodou v troubě na 80 stupňů po dobu 20 minut.
Pečený čaj z jablek, hrušek, švestek a lesního ovoce
Budete potřebovat
- 500 g jablek
- 500 g hrušek
- 500 g švestek
- 500 g mixu lesního ovoce
- 1 kg cukru
- 1 citron
- hrst rozinek
- 10 hřebíčků
- 5 hvězdiček badyánu
- 2 lžičky skořice
Ovoce důkladně omyjte. Jablka a hrušky zbavte jádřinců a švestky vypeckujte. Citron oloupejte a nakrájejte na kousky.
Všechno ovoce promíchejte s kořením a rozložte na plech. Směs zasypte cukrem, promíchejte a dejte péct do předehřáté trouby na 200 stupňů. Pečte přibližně 30–40 minut. Každých 10 minut ovoce promíchejte.
Po upečení ještě horkou směs plňte do sterilizovaných sklenic. Pevně je uzavřete, otočte a nechte vychladnout dnem vzhůru.
Hruškový se zázvorem
Budete potřebovat
- 2 kg hrušek
- 130 g čerstvého zázvoru
- 170 g krupicového cukru
- půl velké sklenice medu
- 2 citrony
- 1 tyčinka skořice
- 4 hřebíčky
Hrušky nakrájejte na kostičky (neloupejte). Zázvor oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Oloupaný citron nakrájejte na kousky.
Ovoce i koření smíchejte s medem a cukrem. Nasypte na plech a pečte na 180 stupňů asi 45 minut. Horkou směs plňte do sklenic. Po naplnění je otočte dnem vzhůru.
Příprava čaje: 2 lžičky pečeného čaje zalijte horkou vodou. Podle chuti přidejte citronovou šťávu.
Čaj s kapkou brandy
Budete potřebovat
- 1,3 kg libovolného ovoce, např. ostružiny, maliny, angrešt, švestky
- 1 kg krupicového cukru
- 550 g jablek zbavených jádřince
- 500 ml vody
- 150 g zázvoru
- 1 tyčinka skořice
- 15 hřebíčků
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 100 ml brandy
Do pekáče nasypte jablka nakrájená na 0,5–1cm kostičky a také zbytek ovoce. Oloupaný zázvor nasekejte co nejvíce nadrobno. Přidejte skořici nalámanou na menší kousky a ostatní koření.
Ovoce zasypte cukrem a zalijte 500 ml vody. Důkladně promíchejte. Pečte na 200 stupňů asi 1,5 hodiny.
Po upečení přidejte do směsi 100 ml brandy, promíchejte a rozdělte do skleniček. Po naplnění sklenice otočte dnem vzhůru, nechte postát 15 minut a poté otočte zpátky.
Příprava nápoje: 1–2 lžičky pečeného čaje zalijte 250 ml horké vody. Promíchejte a můžete podávat.
Jak dlouho čaj vydrží?
Po otevření ho spotřebujte do několika dnů. Zavřený při správném skladování vydrží až ¾ roku.
Kde pečené čaje skladovat?
Ideálním místem na skladování je sklep, lednice nebo nějaká spižírna, kde je chladno. Zavařený pečený čaj vydrží v chladu a na tmavém místě i ¾ roku.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: 4health.cz, veselemarmelady.cz, proalergiky.cz, varimesmarcelou.cz