Vaření

Připravte si na dlouhé zimní večery zásobu pečených čajů. K výrobě vám postačí i mražené ovoce

Máte doma ještě zásoby jablek, švestek či jiného ovoce z vlastní zahrádky a přemýšlíte, co z něj uděláte? Připravte si pečený čaj. Předem ale varujeme, že jeho pití je vysoce návykové, hlavně pokud máte rádi bohaté nadílky horkého ovoce a plnou chuť čaje bez zbytečných aromat. Navíc je čaj skvělým dárkem k Vánocům, který potěší snad každého. Nezapomeňte tedy udělat pár sklenic navíc, ať máte i pro své blízké.

Hruškový pečený čaj
Zdroj: Shutterstock

Jaké ovoce je vhodné na přípravu pečeného čaje?

  • Použít se dají téměř všechny druhy ovoce. Může být čerstvé, ale i mražené. Jako základ čaje se nejčastěji používají jablka a hrušky, ke kterým přidáte další ovoce. Pro kyselou chuť, která do čaje rozhodně patří, nezapomeňte přidat citrusy nebo lesní ovoce.
  • Skvělý jednodruhový čaj připravíte ze švestek.
  • Nemusíte se bát exotického ovoce, jako je ananas, mango a další.
  • K čerstvému ovoci můžete také přidat ovoce sušené – rozinky, fíky, goji…
  • Na přípravu pečeného čaje nejsou vhodné banány a meruňky.

Jaké koření se do čaje hodí?

Ideální je skořice, hřebíček, badyán nebo vanilka. Ale fantazii se meze nekladou, klidně experimentujte.

Tip: Nezapomeňte na klasiku. I nápoj s pečeným čajem můžete dochutit rumem, na zahřátí během chladných večerů je tato kombinace jako stvořená.

Švestkový čaj

Švestkový pečený čaj
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • 2 kg vypeckovaných švestek
  • 1 kg cukru
  • 8 hřebíčků
  • 5 badyánů
  • 1 lžička skořice
  • šťáva z 1 citronu

Švestky nakrájejte na kousky, přidejte koření, cukr, šťávu z citronu a promíchejte. Nasypte na plech a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 30 minut. V polovině doby švestky promíchejte.

Po upečení je přelijte do hrnce, dobře promíchejte a poté plňte do sklenic. Sterilizujte na plechu s vodou v troubě na 80 stupňů po dobu 20 minut.

Pečený čaj z jablek, hrušek, švestek a lesního ovoce

Pečený čaj z ovoce mix
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • 500 g jablek
  • 500 g hrušek
  • 500 g švestek
  • 500 g mixu lesního ovoce
  • 1 kg cukru
  • 1 citron
  • hrst rozinek
  • 10 hřebíčků
  • 5 hvězdiček badyánu
  • 2 lžičky skořice

Ovoce důkladně omyjte. Jablka a hrušky zbavte jádřinců a švestky vypeckujte. Citron oloupejte a nakrájejte na kousky.

Všechno ovoce promíchejte s kořením a rozložte na plech. Směs zasypte cukrem, promíchejte a dejte péct do předehřáté trouby na 200 stupňů. Pečte přibližně 30–40 minut. Každých 10 minut ovoce promíchejte.

Po upečení ještě horkou směs plňte do sterilizovaných sklenic. Pevně je uzavřete, otočte a nechte vychladnout dnem vzhůru.

Hruškový se zázvorem

Hruškový pečený čaj se zázvorem
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • 2 kg hrušek
  • 130 g čerstvého zázvoru
  • 170 g krupicového cukru
  • půl velké sklenice medu
  • 2 citrony
  • 1 tyčinka skořice
  • 4 hřebíčky

Hrušky nakrájejte na kostičky (neloupejte). Zázvor oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Oloupaný citron nakrájejte na kousky.

Ovoce i koření smíchejte s medem a cukrem. Nasypte na plech a pečte na 180 stupňů asi 45 minut. Horkou směs plňte do sklenic. Po naplnění je otočte dnem vzhůru.

Příprava čaje: 2 lžičky pečeného čaje zalijte horkou vodou. Podle chuti přidejte citronovou šťávu.

Čaj s kapkou brandy

pečený ovocný čaj
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • 1,3 kg libovolného ovoce, např. ostružiny, maliny, angrešt, švestky
  • 1 kg krupicového cukru
  • 550 g jablek zbavených jádřince
  • 500 ml vody
  • 150 g zázvoru
  • 1 tyčinka skořice
  • 15 hřebíčků
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 100 ml brandy

Do pekáče nasypte jablka nakrájená na 0,5–1cm kostičky a také zbytek ovoce. Oloupaný zázvor nasekejte co nejvíce nadrobno. Přidejte skořici nalámanou na menší kousky a ostatní koření.

Ovoce zasypte cukrem a zalijte 500 ml vody. Důkladně promíchejte. Pečte na 200 stupňů asi 1,5 hodiny.

Po upečení přidejte do směsi 100 ml brandy, promíchejte a rozdělte do skleniček. Po naplnění sklenice otočte dnem vzhůru, nechte postát 15 minut a poté otočte zpátky.

Příprava nápoje: 1–2 lžičky pečeného čaje zalijte 250 ml horké vody. Promíchejte a můžete podávat.

Jak dlouho čaj vydrží?

Po otevření ho spotřebujte do několika dnů. Zavřený při správném skladování vydrží až ¾ roku.

Kde pečené čaje skladovat?

Ideálním místem na skladování je sklep, lednice nebo nějaká spižírna, kde je chladno. Zavařený pečený čaj vydrží v chladu a na tmavém místě i ¾ roku.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: 4health.cz, veselemarmelady.cz, proalergiky.cz, varimesmarcelou.cz