Zahrada

Zázvor znáte pro jeho antivirové účinky, no podpoří i hubnutí. Víte, že ho můžete pěstovat i doma?

Příjemně pálivá chuť oddenku zázvoru skvěle doplní sladké i slané pokrmy. Tento spolehlivý zdroj vitamínů a minerálních látek si navíc snadno vypěstujete doma v květináči za oknem, čímž si zajistíte oddenky v té nejlepší kvalitě.

zázvor
Zdroj: Shutterstock

Zázvor pravý nebo také lékařský (Zingiber officinale)

Jak jej pěstovat

Zázvor se dá pěstovat doma jako běžná pokojová rostlina, která navíc dobře snáší letnění od května do září venku na zahradě. V porovnání s ostatními tropickými rostlinami je ovšem mnohem méně náročný na světlo, dobře poroste i v polostínu. Pro pěstování ze semen i z oddenků použijte substrát pro pokojové rostliny.

Důležité je, aby obsahoval dostatek organické hmoty a nebyly v něm obsaženy žádné větší pevné částice, které by způsobovaly deformace oddenku. Ideální jsou nádoby spíše široké než hluboké, oddenky totiž rostou poměrně mělce.

Na dno nasypte dva až tři centimetry drenáže v podobě hrubého štěrku. Pokud budete zázvor pěstovat z oddenku, nechte ho namočený přes noc ve vodě, aby se vyplavily růstové inhibitory, použít ovšem můžete už narašený zázvor.

Zázvor v květináči
Zdroj: Shutterstock

Oddenek položte na vrstvu substrátu a zasypte asi pěti centimetry zeminy. Pro růst je důležitá nejen vlhkost, kterou zajistíte pravidelnou zálivkou, ale také teplota, která by neměla nikdy klesnout pod 18 °C. Za ideální se ovšem považuje teplota 22 až 25 °C. Po několika týdnech vyraší zelené výhony. Právě v této době lze jednou měsíčně přihnojovat hnojivem pro pokojové rostliny.

Kalendář výsevu, výsadby a sběru

Výsev: leden – prosinec
Výsadba: leden – březen
Sběr: leden – prosinec
Rozestupy: v záhoně: 0,5 – 1 × 0,5 – 1 m, do květináče 1 ks

Sběr

Přibližně po osmi měsících je možné sklízet silné oddenky. Vždy si ale ponechte několik menších oddenků pro další pěstování, přičemž řezné rány ošetřete dřevěným uhlím.

Uskladnění

Oddenky lze uchovávat v chladné spíži nebo v chladničce až několik týdnů. Neměly by se ovšem nikdy zapařit, proto je uchovávejte v otevřeném sáčku pro lepší přístup vzduchu.

Zázvor se běžně používá nejen v čerstvém stavu, ale také po usušení v podobě prášku i hrubších vloček, které se perfektně hodí pro přípravu bylinných detoxikačních čajů.

zázvorové kořeny s výhonky
Zdroj: Shutterstock

Výživová hodnota

Na zásobní látky bohatý oddenek pálivé chuti obsahuje kromě velkého množství vody také sacharidy. Jeho specifickou chuť způsobují esenciální oleje. Kromě nich se v něm vyskytují také vitamíny A, B1, B2, C či E a z minerálních látek pak sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník i železo.

Zázvor je známý hlavně pro své antibakteriální a antivirové účinky, takže je to spolehlivá výbava pro podzimní a jarní období, ve kterých jsme náchylní na různá onemocnění. Používá se ale také jako chuťově zajímavá prevence i podpora hubnutí, protože urychluje spalování tuků.

Rychlý zázvorový čaj

Připravíme z osmi tenkých plátků oloupaného oddenku, které přelijme horkou vodou. Necháme pět minut louhovat a poté teprve přidáme plátek bio citronu nebo pomeranče a lžíci medu.

zázvorový čaj
Zdroj: Shutterstock

Zázvorové sušenky

Smícháme 3 hrnky polohrubé a hladké mouky (obě v polovičním množství), 2/3 hrnku třtinového cukru, hrnek másla, špetku soli, 1 prášek do pečiva, 3 vaječné žloutky, 4 lžíce sušeného mléka, 3 lžíce mletých vlašských ořechů a 3 lžíce na jemno nastrouhaného čerstvého nebo 2 sušeného mletého zázvoru. Po zadělání těsta děláme na pečicí papír placičky, které pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 20 minut.

Víte, že…

…užívání v běžném množství bývá pro zdravé jedince většinou bezpečné, za problematickou ovšem je považována dávka vyšší jak 4 g sušeného oddenku, která může způsobit u těhotných žen předčasný porod?
…u citlivých jedinců může i menší množství zázvoru způsobit pálení žáhy nebo kožní vyrážky?
…zázvor byl jedním z prvních druhů koření do Evropy dovezených po Hedvábné stezce z Číny?

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Zahrada prima nápadů