Jaký je rozdíl mezi instantní a zrnkovou kávou
Začneme u základních faktů, tedy rozpoznání variant kávových produktů. Nejvýraznější rozdíl je mezi zrnkovou a instantní kávou. Zatímco zrnková káva si zachovává své čisté kávové aroma a chuť díky pouhému pražení, instantní má jen jejich zlomek. Instantní káva se totiž nejen praží, ale také pomele, uvaří a zbaví se vody.
Pražení zrnkové kávy má různou intenzitu a každý si kupuje praženou kávu dle vlastních preferencí. Zatímco například Italové mají rádi opravdu velmi praženou kávu, kdy má pravé italské espresso díky této intenzitě a množství cukru “chutnat jako bonbón,” jiné národy, včetně Čechů, mají často raději méně praženou kávu. A tady se dostáváme k pojmům jako komoditní a výběrová káva. Komoditní (více pražená) káva přichází o své původní aroma a chutě, které jsou tímto způsobem neutralizovány. Ale tzv. výběrová káva podléhá mnohem náročnějšímu výběru během pěstování, ale i způsobu pražení, aby se zachovalo co nejvíce autentických chutí, včetně málo známé “ovocitosti”, kdy káva chutná lehce nakysle.
Jakou kávu kupují Češi
Češi nejčastěji nakupují kávu zrnkovou, ale z toho v drtivé většině mletou. To dokládá, že chuťově preferují spíše čistou kávovou chuť, kterou nedokáže dodat instantní káva. I tak se ale notoricky známá “instantka” nachází na druhém místě. Na třetí pozici je pak nemletá zrnková káva, ať už klasicky více pražená, nebo výběrová a kávové kapsle do automatických kávovarů.
Arabica nebo Robusta?
Jde o další dva poměrně zásadní pojmy a druhy pěstované kávy, které se objevují u zrnkových, ale i instantních produktů. Například právě instantní káva většinou obsahuje robustu, zatímco výběrová káva se dělá spíše z druhu arabica. Jejich hlavní rozdíl spočívá v původu, chuti i obsahu kofeinu.
Arabica – Tato káva je pěstována většinově a pochází z druhu kávovníku arabského, kterému se nejvíce daří ve vysokých nadmořských výškách Latinské a Střední Ameriky, východní Afriky a části Asie. Má méně hořkou, někdy až ovocitou, nakyslou chuť a ideální je pro opravdové milovníky kávy. Navíc obsahuje méně kofeinu.
Robusta – Keř kávovníku statného se dá pěstovat v mnohem nižších nadmořských výškách, než arabica, například v nížinách Indonésie nebo Vietnamu. Její chuť je silnější, více hořká a někdy ji provází chuť dřeva a zemitost. Obsah kofeinu je mnohem vyšší, čímž je odolnější v procesu výroby instantní kávy.
Jakou kávu si dáte?
Pojďme se podívat také na způsoby přípravy, v kterých mnozí milovníci kávy mají někdy sami zmatek. A začneme oblíbeným českým pressem nebo také pressíčkem. Taková káva v podstatě neexistuje a je to pouze český ekvivalent espressa, někdy spíše lunga s mlékem.
Není presso jako espresso
- Espresso je jen jedno a jde o chuťově silný, koncentrovaný nápoj, který je připraven vytlačením horké vody pod vysokým tlakem skrz jemně mletou kávu. Má bohatou a intenzivní chuť a používá se jako základ pro dalších kávové nápoje. Obsahuje 30 až 40 ml vody.
- Ristretto má jedno z nejmenších množství vody (jen asi 15 až 20 ml) a tudíž je dokonce menší a chuťově intenzivnější, než espresso, protože je čas extrakce kávy kratší, než u espressa, takže jsou podchyceny zase jiné tóny. A pozor, někteří Češi tomuto nápoji rádi říkaji Piccolo, ale bohužel nikdo na světě vám nebude rozumět, co tím myslíte.
- Macchiato je vlastně espresso, doplněné malým množstvím mléka nebo pěny.
- Cappuccino se skládá z jednoho espressa a našlehaného mléka.
- Latte obsahuje opět jedno espresso, ale třikrát tolik našlehaného mléka.
- Flat White je něco mezi cappuccinem a latte. Skládá se ze dvou dílu espressa a jednoho dílu našlehaného mléka, ale obsah nesmí překročit 180 ml.
- Americano a Lungo jsou si velmi podobné. Obě kávy využívají k zvětšení svého objemu horkou vodu. U Lunga je to 1:1 (espresso:voda), u Americana to může být i 1:5.
Domácí příprava kávy
Velkou část výše zmíněných nápojů lze v domácích podmínkách vytvořit většinou s pomocí kvalitních kávovarů, buď plně automatických nebo pákových. Existují ale také druhy příprav, které jsou osvědčené po generace, jindy zase přichází na řadu vychytávkové tipy. Pojďme se podívat, jak si doma připravit skvělou kávu.
Pro někoho je příprava kávy doma rituál, pro jiné nutnost, kdy je příprava pokud možno co nejrychlejším a nejjednodušším procesem. V českých domácnostech tak často převládá příprava tzv. turka, ale oblíbené jsou i french pressy nebo moka konvice.
- Turek: Jde o nápoj, který nemá s původní tureckou přípravou kávy nic společného. V podstatě jde jen o zalitou mletou kávu horkou vodou. Tato příprava způsobuje vyšší koncentraci kofeinu v kávě, ale také horší chuť díky dlouhé extrakci. Ta mimo jiné uvolňuje třísloviny, které mohou způsobit zažívací potíže. I přesto jde o jednu z nejoblíbenějších příprav v Česku, kdy turka podávají také v kavárnách a restauracích. Historie turka sahá teprve do období druhé světové války, kdy byl nedostatek kvalitní kávy a lidé se uchylovali k zalití kávových náhražek. V období socialismu pak tento trend pokračoval a od 90. let turka začala vytláčet zahraniční instantní káva.
- Moka konvice: U termínu moka si dejte pozor na záměnu s mocha kávou, neboli mochaccinem, které se skládá z espressa, mléka a čokolády nebo kakaa. Samotná moka konvice byla vynalezena až v roce 1933 (italem Alfonsem Bialletim) a představovala malou revoluci v domácí přípravě kávy. Konvice se skládá ze tří částí. Do spodní nádoby nalijte vodu, na tuto nádobu umístěte menší kalíšek, který naplníte mletou kávou (hrubost mleté kávy přímo pro moka konvici) a pak konvici uzavřete vrchní nádobou se sítkem a pokličkou. Vlivem zahřívání spodní části se vytvoří pára, která vytlačí ohřátou vodu přes mletou kávu a sítko do vrchní nádoby, z které pak můžete odlévat čistou uvařenou kávu. Tento způsob přípravy je mobilní, protože se dá použít na jakémkoliv horkém povrchu, velmi jednoduchý na přípravu, ale nevýhodou je, že se můžete snadno popálit.
- French Press: Vůbec nejjednodušší přípravou kávy a možnou alternativou k českému turkovi, je použití velmi levného, ale efektivního french pressu. Ve skleněné nádobě zalejete mletou kávu (hrubost mleté kávy přímo pro french press), počkáte několik minut na extrakci a pak vše stlačíte pomocí sítka. Získáte tak čistý nápoj plný chutí i kofeinu dle vlastních preferencí a to i pro několik osob najednou.
- Aeropress: Novinkou je od roku 2005 příprava kávy pomocí aeropressu. Podlouhlé nádoby s papírovým filtrem, přes který je káva stlačená pomocí vzduchu. Jeho výhodou je podobně jako u french pressu velká mobilita, kdy si lze připravit kávu kdekoliv, kde je horká voda, nevýhodou je vyšší pořizovací cena od 600,- do 900,-.
- Drippery a V60: Pro někoho se může jednat o španělskou vesnici, ale faktem zůstává, že dripper V60 byl vynalezen ve 20. letech v Japonsku. Jde o překapávanou kávu, která je filtrována v keramické, skleněné nebo plastové konvičce (dripperu) přes papírový filtr v úhlu 60 stupňů. Pro zalití kávy je ideální vlastnit speciální konvici s “labutím krkem”. Zásadní je správně namletá káva, ideální teplota vody a pomalé rovnoměrné zalití.
NĚKOLIK TIPŮ:
- Máme pro vás tip na kvalitního turka. I pro tento nápoj se vyplatí investovat do kvalitních kávových zrn, která nejsou příliš pražená a namlít je těsně před přípravou nápoje.
- Jezdíte rádi do Rakouska? Pak pro vás může být trochu problém při objednávání kávy ve Vídni i v jiných městech. Pokud si objednáte kávu “braunen,” znamená to kávu s mlékem. Naopak černá káva bez mléka je “schwarze.”
Text: Martin Sítek
Foto: Pixabay
Zdroje: fairmade.cz; lazenskakava.cz; coffeespot.cz; heureka.cz; mediaguru.cz; bunacafe.cz