Vaření

6 dietních receptů. Najdete mezi nimi dokonce i řízky a pizzu

Podle slova dietní si lidé často představí jídlo bez chuti, ale toho se vůbec nemusíte bát, nic takového vás nečeká. Mezi následujícími recepty najdete i řízky nebo pizzu. Ani takovým jídlům se nemusíte vyhýbat, stačí zvolit jiný způsob přípravy a některé suroviny vyměnit.

Kuřecí řízky v jogurtu pečené v troubě a pizza Margerita z květáku
Zdroj: Shutterstock

Rychlý kuřecí salát se žampiony

Ingredience

  • 2 kuřecí prsa bez kostí
  • ½ středně velkého zelí
  • 5 žampionů
  • menší červená paprika
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2–3 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžička bílého vína
  • 1 lžička sušeného česneku
  • ¼ lžičky soli
  • špetka červené papriky
  • špetka mletého černého pepře

Kuřecí prsa nakrájejte na kousky a orestujte na pánvi dozlatova. Zelí nakrájejte na malé kousky.

V pánvi orestujte na trošce oleje nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte zelí, žampiony nakrájené na plátky, papriku nakrájenou na kousky a sůl. Za stálého míchání vařte 5 minut.

Přidejte sójovou omáčku, víno, sušený česnek, mletou červenou papriku a pepř. Jako poslední přidejte kuřecí maso.

Míchejte dalších 5 minut, poté ihned servírujte.

Kuřecí řízky v jogurtu pečené v troubě

Kuřecí řízky v jogurtu pečené v troubě
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 500 g kuřecích prsních řízků
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • žitný knäckebrot se sezamem jako strouhanka

Maso si připravte den předem. Osolte ho, opepřete, naložte do marinády z jogurtu a vajíčka a nechte do druhého dne odležet.

Na druhý den maso obalte ve strouhance z namletého knäckebrotu. Řízky rozložte na plech, postříkejte olejem ve spreji a pečte na 200 stupňů 10–15 minut.

Podávejte s uvařeným bramborem nebo lehkým salátem.

Jako strouhanku lze použít také strouhanku kukuřičnou. Seženete ji v obchodě se zdravou výživou.

Cuketová omeleta s lososem

Cuketová omeleta s lososem
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 300 g cukety
  • 50 g uzeného lososa
  • 4 bílky
  • rajčata
  • čerstvá bazalka
  • lžička ghí

Cuketu oloupejte a pomocí spiralizéru nebo škrabky z ní udělejte nudle. Ty restujte na přepuštěném másle.

Bílky rozšlehejte s troškou soli a pepře. Vylijte na opečenou cuketu a na to dejte kousky uzeného lososa. Až bude vajíčko hotové, omeletu odstavte a posypte nakrájenými rajčaty a bazalkou.

Bulgur salát s kuřecím masem

Na kuřecí maso s Adžika kořením:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička Adžika koření
  • ¼ lžičky soli

Jako první si připravte maso. Smíchejte olej, adžika koření, sůl a směs nalijte na kuřecí maso nakrájené na kousky. Promíchejte a nechte alespoň hodinu marinovat. Maso pak opečte dozlatova.

Na salát:

  • 200 g bulguru
  • 250 g cherry rajčat
  • 250 g mražené kukuřice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky koření Adžika (bez toho to není ono)
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • jarní cibulka na ozdobu

Bulgur uvařte podle návodu na obale a po uvaření ho nechte vychladnout.

Kukuřici 5 minut povařte ve vodě.

V malé misce smíchejte olej, adžika koření, sůl, pepř a chilli a přidejte k bulguru. Dále přidejte také kukuřici, cherry rajčata nakrájená na půl a kuřecí maso. Kdo chce, může maso nakrájet na menší kousky nebo ho natrhat. Promíchejte, ozdobte jarní cibulkou a podávejte.

Tip: Salát posypte hoblinkami sýru typu Grana padano nebo parmezánem.

Do salátu můžete přidat opečené tofu namísto masa anebo udělat pouze samostatný salát.

Řecký salát

Řecký salát
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 150 g feta sýru (nebo balkánu)
  • 60 g oliv
  • 4 střední rajčata
  • 3 papriky
  • 1 salátová okurka
  • 1 červená cibulka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • pár lístků čerstvé bazalky nebo lžička sušené
  • sůl
  • trošku salátu

Okurku, rajčata a papriku nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Zeleninu zalijte olejem, octem, osolte a přidejte trochu nasekané bazalky.

Na talíř dejte jako první listy salátu, na něj nandejte salát a olivy. Nakonec salát posypte sýrem nakrájeným na kostičky.

Pizza Margherita bez mouky

Pizza Margerita z květáku
Zdroj: Shutterstock

Ingredience na těsto:

  • 750 g květáku
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 vajíčka
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • sůl, pepř

Na náplň:

  • 130 g mozarelly
  • 4 lžičky rajčatového protlaku
  • 3–4 cherry rajčata
  • čerstvá bazalka
  • mletý černý pepř

Květák rozlámejte na menší kousky a v mixéru rozmixujte dohladka. Nasypte na plech a pečte 15 minut na 190 stupňů. Poté ho zabalte do utěrky a zmáčkněte, abyste odstranily většinu vody. Přendejte ho do mísy a přidejte mandle, vajíčka, oregano, bazalku, sůl i pepř. Promíchejte.

Do kulaté dortové formy dejte pečicí papír pomazaný olejem. Květákovou směs namačkejte na dno a dejte péct na 240 stupňů na 15 minut. Upečené těsto nechte chvilku vychladnout, potřete ho rajčatovým protlakem a na to dejte plátky mozarelly a nakrájená rajčátka.

Pečte ještě 8 minut nebo dokud se sýr nerozteče. Pizzu ozdobte čerstvou bazalkou, nakrájejte a můžete podávat.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: martina-jandova.cz, dancahajkova.cz, carujeme.cz, zijemehomemade.cz