Rychlý kuřecí salát se žampiony
Ingredience
- 2 kuřecí prsa bez kostí
- ½ středně velkého zelí
- 5 žampionů
- menší červená paprika
- 1 střední cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2–3 lžičky sójové omáčky
- 1 lžička bílého vína
- 1 lžička sušeného česneku
- ¼ lžičky soli
- špetka červené papriky
- špetka mletého černého pepře
Kuřecí prsa nakrájejte na kousky a orestujte na pánvi dozlatova. Zelí nakrájejte na malé kousky.
V pánvi orestujte na trošce oleje nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte zelí, žampiony nakrájené na plátky, papriku nakrájenou na kousky a sůl. Za stálého míchání vařte 5 minut.
Přidejte sójovou omáčku, víno, sušený česnek, mletou červenou papriku a pepř. Jako poslední přidejte kuřecí maso.
Míchejte dalších 5 minut, poté ihned servírujte.
Kuřecí řízky v jogurtu pečené v troubě
Ingredience
- 500 g kuřecích prsních řízků
- 150 g bílého jogurtu
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- žitný knäckebrot se sezamem jako strouhanka
Maso si připravte den předem. Osolte ho, opepřete, naložte do marinády z jogurtu a vajíčka a nechte do druhého dne odležet.
Na druhý den maso obalte ve strouhance z namletého knäckebrotu. Řízky rozložte na plech, postříkejte olejem ve spreji a pečte na 200 stupňů 10–15 minut.
Podávejte s uvařeným bramborem nebo lehkým salátem.
Jako strouhanku lze použít také strouhanku kukuřičnou. Seženete ji v obchodě se zdravou výživou.
Cuketová omeleta s lososem
Ingredience
- 300 g cukety
- 50 g uzeného lososa
- 4 bílky
- rajčata
- čerstvá bazalka
- lžička ghí
Cuketu oloupejte a pomocí spiralizéru nebo škrabky z ní udělejte nudle. Ty restujte na přepuštěném másle.
Bílky rozšlehejte s troškou soli a pepře. Vylijte na opečenou cuketu a na to dejte kousky uzeného lososa. Až bude vajíčko hotové, omeletu odstavte a posypte nakrájenými rajčaty a bazalkou.
Bulgur salát s kuřecím masem
Na kuřecí maso s Adžika kořením:
- 500 g kuřecích prsou
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička Adžika koření
- ¼ lžičky soli
Jako první si připravte maso. Smíchejte olej, adžika koření, sůl a směs nalijte na kuřecí maso nakrájené na kousky. Promíchejte a nechte alespoň hodinu marinovat. Maso pak opečte dozlatova.
Na salát:
- 200 g bulguru
- 250 g cherry rajčat
- 250 g mražené kukuřice
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky koření Adžika (bez toho to není ono)
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- jarní cibulka na ozdobu
Bulgur uvařte podle návodu na obale a po uvaření ho nechte vychladnout.
Kukuřici 5 minut povařte ve vodě.
V malé misce smíchejte olej, adžika koření, sůl, pepř a chilli a přidejte k bulguru. Dále přidejte také kukuřici, cherry rajčata nakrájená na půl a kuřecí maso. Kdo chce, může maso nakrájet na menší kousky nebo ho natrhat. Promíchejte, ozdobte jarní cibulkou a podávejte.
Tip: Salát posypte hoblinkami sýru typu Grana padano nebo parmezánem.
Do salátu můžete přidat opečené tofu namísto masa anebo udělat pouze samostatný salát.
Řecký salát
Ingredience
- 150 g feta sýru (nebo balkánu)
- 60 g oliv
- 4 střední rajčata
- 3 papriky
- 1 salátová okurka
- 1 červená cibulka
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vinného octa
- pár lístků čerstvé bazalky nebo lžička sušené
- sůl
- trošku salátu
Okurku, rajčata a papriku nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Zeleninu zalijte olejem, octem, osolte a přidejte trochu nasekané bazalky.
Na talíř dejte jako první listy salátu, na něj nandejte salát a olivy. Nakonec salát posypte sýrem nakrájeným na kostičky.
Pizza Margherita bez mouky
Ingredience na těsto:
- 750 g květáku
- 100 g mletých mandlí
- 2 vajíčka
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- sůl, pepř
Na náplň:
- 130 g mozarelly
- 4 lžičky rajčatového protlaku
- 3–4 cherry rajčata
- čerstvá bazalka
- mletý černý pepř
Květák rozlámejte na menší kousky a v mixéru rozmixujte dohladka. Nasypte na plech a pečte 15 minut na 190 stupňů. Poté ho zabalte do utěrky a zmáčkněte, abyste odstranily většinu vody. Přendejte ho do mísy a přidejte mandle, vajíčka, oregano, bazalku, sůl i pepř. Promíchejte.
Do kulaté dortové formy dejte pečicí papír pomazaný olejem. Květákovou směs namačkejte na dno a dejte péct na 240 stupňů na 15 minut. Upečené těsto nechte chvilku vychladnout, potřete ho rajčatovým protlakem a na to dejte plátky mozarelly a nakrájená rajčátka.
Pečte ještě 8 minut nebo dokud se sýr nerozteče. Pizzu ozdobte čerstvou bazalkou, nakrájejte a můžete podávat.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: martina-jandova.cz, dancahajkova.cz, carujeme.cz, zijemehomemade.cz