Grilované portobello
Budete potřebovat
- 4 velké žampiony portobello
- 2 stroužky česneku
- 300 g parmezánu
- 2 lžíce piniových ořechů
- ½ hrnku balzamikového octu
- olivový olej, větvičky rozmarýnu, čerstvé listy bazalky, sůl, pepř
Z hub odřízněte nohu těsně u kloboučku. Zespodu kloboučku udělejte nožem otvory, do kterých střídavě vsuňte nakrájený česnek, sýr, oříšky, rozmarýn. V misce smíchejte ocet, sůl, pepř, přidejte olej a bazalku. Na dno jiné nádoby nalejte tuto marinádu a přidejte houby tak, aby byly spodky kloboučků namočené.
Zbytek marinády nalejte do kloboučků a dejte na 30 minut louhovat do chladničky. Potom houby slejte z marinády a uložte na naolejovaný rošt lupeny dolů a grilujte 3 minuty. Potom je otočte, nalejte do kloboučků trochu marinády a grilujte 4 až 6 minut. Aby kloboučky neshořely, přesuňte je na roštu na chladnější místo.
Hamburger se slaninou a s plísňovým sýrem
Smíchejte mleté hovězí maso se lžící worcestrové omáčky a hořčice a s pepřem. Z masa vytvarujte hamburgery a těsně před grilováním je osolte. Grilujte je z obou stran na vymaštěném grilovacím tácku. Když maso otočíte na druhou stranu, vršek posypte nastrouhaným plísňovým sýrem.
Zvlášť grilujte slaninu, kroužky cibule a housky. Spodní polovinu housky potom natřete majonézou, na ni položte plátek cibule, slaninu, hamburger a nakonec list salátu. Přikryjte vrchní polovinou housky a můžete podávat.
6 tipů na grilování na uhlících
Grilování na dřevěném uhlí je mezi Čechy stále na prvním místě. Plynovým ani elektrickým grilům se nad dřevěnými uhlíky nepodařilo zvítězit. Proto vám přinášíme nejdůležitější tipy, jak správně grilovat na žhavých uhlících.
1 Správné načasování
S grilováním začněte, až když je dřevěné uhlí správně rozpálené. Uhlíky by měly být celé pokryté jemnou vrstvou popela a musí po okrajích svítit. Pokud jídlo položíte na gril příliš brzy, bude hořet na otevřeném ohni, přičemž se bude tvořit škodlivý kouř.
2 Tepelná zkouška rukou
Optimální teplota na grilování je, když nevydržíte mít ruku ve výšce 15 cm nad roštem jednu či dvě sekundy.
3 Zdravě opečené
Před grilováním celé maso potřete olejem, rovnoměrně se propeče. Maso marinujte den předem, ryby grilujte zásadně čerstvé.
4 Uhlíky zónujte
Abyste mohli vařit, smažit a zároveň udržovat jídlo teplé, uhlíky směrem od okrajů ke středu postupně vrstvěte. Vznikne vám více zón s různými teplotami.
5 Hliníkové tácky
Jejich používání je otázkou filozofie. Jídlo připravované na takovýchto táckách se jemně vaří a získá ideální grilovací příchuť, než když je vystavené přímému teplu.
6 Vyhýbejte se škodlivým látkám
Během grilování může dojít k chemickým změnám, které se považují za karcinogenní. Dejte pozor, aby šťáva z masa, tuk nebo marináda nekapaly na uhlíky.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů