Vaření

Kyselé a sladké zároveň. Tři dezerty, ve kterých se potkávají jahody s rebarborou

Když vás přepadne chuť na něco kyselého a sladkého zároveň a nezavděčí se vám ani citron, ani kyselé jablko, zkuste rebarboru s jahodami.

Jahodové muffiny, jahodovo-rebarborové trifle, rebarborovo-jahodový mřížovník
Zdroj: iStock

Jahodové muffiny

Jahodové muffiny
Zdroj: iStock

Budete potřebovat (Z uvedeného množství připravíte asi 24 muffinů.)

  • 200 g změklého másla
  • 200 g krystalového cukru
  • 4 vajíčka
  • 200 g hladké mouky
  • 1 balíček jedlé sody
  • 4 lžíce kvalitního jahodového džemu

Zdobení:

  • 250 ml vyšlehané šlehačky
  • 250 g očištěných jahod

Troubu předehřejeme na 200 °C a připravíme si muffinové košíčky. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Jedlou sodu prosejeme s moukou a špetkou soli. Do másla s cukrem postupně po jednom přidáváme vajíčka a po částech mouku.

Větší polovinu těsta rozdělíme do připravených košíčků. Do každého košíčku dáme trošku jahodového džemu a zakryjeme zbylým těstem. Koláčky v troubě pořádně narostou, košíčky by tedy měly být naplněny přibližně do dvou třetin. Pečeme dvanáct až patnáct minut. To, jestli jsou už hotové, vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Podáváme s jahodou a šlehačkou.

Jahodovo-rebarborové trifle

Jahodovo-rebarborové trifle
Zdroj: iStock

Budete potřebovat (suroviny na 6 porcí)

Na kompot:

  • 400 g rebarbory
  • 300 g jahod
  • 200 ml vody
  • 1 až 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce jahodového sirupu nebo likéru
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Na tvarohový krém:

  • šťáva a kůra z jedné limetky
  • 2 lžíce nasekané meduňky nebo máty
  • 500 g jemného tvarohu
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 200 g šlehačkové smetany
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček ztužovače

Navíc:

  • 300 až 400 g předem upečeného piškotového korpusu
  • káva nebo čaj na namáčení

Místo upečeného piškotového korpusu můžeme použít koupené piškoty nebo sušenky,
nebo dokonce nalámaný sněhový korpus či sněhové pusinky.

Rebarboru očistíme a rozkrájíme na menší kostky. Vložíme je do hrnce spolu s cukrem, polovinou vody, citronovou šťávou, sirupem a dusíme asi osm minut. Přidáme umyté jahody, krátce podusíme a nakonec zahustíme škrobem rozmíchaným ve zbytku vody. Šlehačkovou smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovačem do tuha.

Všechny ostatní suroviny na krém smícháme a nakonec do něj zapracujeme šlehačku. Piškotový korpus nalámeme na menší části. Do zvolené nádoby vrstvíme suchý nebo podle chuti navlhčený korpus, ovoce a krém. Opakováním vytvoříme několik poschodí. Před servírováním dozdobíme jahodou nebo lístky máty.

Vyzkoušejte poschoďový dezert s ovocem, tvarohem a piškotovým korpusem. Čím více vrstev, tím lépe.

Rebarborovo-jahodový mřížovník

Mřížkovaný koláč z křehkého těsta je neodolatelný s jakoukoliv náplní. Zkuste rebarboru a angrešt!

Rebarborovo-jahodový mřížovník
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky 250 g másla
  • 90 g krystalového cukru 1 vajíčko
  • špetku soli

Na náplň:

  • 400 g rebarbory
  • 400 g jahod
  • 100 g krystalového cukru
  • 50 g moučkového cukru
  • nasekané ořechy
  • a mletou skořici (podle chuti)

Očištěnou a nakrájenou rebarboru vložíme do hrnce, zasypeme krystalovým cukrem a dolejeme trochou vody. Krátce podusíme a necháme vychladnout. Ze surovin připravíme křehké těsto. Na pomoučené desce ho vyválíme ve větší kruh a opatrně ho přeneseme do formy, prsty dotvarujeme okraje. Zbytek těsta z okrajů zřežeme a dno propícháme vidličkou.

Rebarboru rozmístíme na korpus, přidáme jahody a povrch poprášíme moučkovým cukrem. Podle chuti můžete přidat ořechy nebo mletou skořici. Z ořezaných zbytků těsta vyválíme plát a z něj nařežeme pásy na vrchní mřížku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C pětadvacet až třicet minut do zlatohněda.

Jak silné řapíky rebarbory?

Na kompot a koláče jsou vhodné řapíky střední tloušťky, zatímco velmi silné, nebo naopak tenké řapíky jsou vhodnější na přípravu šťávy a džemu.

Text: redakce
Foto: iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů