Vaření Zahrada

Máte hodně ovoce z letošní úrody? Vyzkoušejte 5 netradičních zavařovacích receptů

Zahrady doslova přetékají zrajícím ovocem a není proto divu, že nám někdy dochází fantazie, jak s takovou bohatou úrodou naložit. Proto jsme si pro vás připravili hned několik originálních a chutných receptů, které stojí za vyzkoušení!

Švestkový džem
Zdroj: Unsplash

Meruňkový džem s Amarettem

Chcete si meruňkový džem vychutnat s něčím extra? Vyzkoušejte tento recept s Amarettem, díky kterému svému kulinářskému výtvoru dodáte špetku fantazie.

Ingredience

  • 1 kg drcených oloupaných meruněk
  • ¼ hrnku citronové šťávy
  • 6 hrnků cukru
  • 1 balení Pektogelu
  • ⅓ hrnku Amaretta
Meruňkový džem s Amarettem
Zdroj: Shutterstock

Postup

  1. Smíchejte v hrnci drcené meruňky s citronovou šťávou a za mírnější teploty je propojte.
  2. Vmíchejte do směsi Pektogel a ¼ hrnku cukru, zvyšte teplotu na střední stupeň a přiveďte k varu.
  3. Postupně vmíchejte zbylý cukr a vařte po dobu 1 minuty.
  4. Sundejte hrnec ze sporáku a přidejte Amaretto.
  5. Za občasného míchání nechejte směs ještě 5 minut pracovat a poté ji nalijte do perfektně čistých sklenic.
  6. Po utažení víčka sklenice obraťte dnem vzhůru a nechejte stát 24 hodin.

Povidla s rumem a čokoládou alias švestková nutela

Milujete nutelu? Tak co si udělat její zdravější českou verzi? Smlsnete si na ní ve snídaňové kaši, v jogurtu nebo granole. Skvěle se také hodí do buchet, koláčů i kynutých knedlíků.

Ingredience

  • 2 kg švestek
  • 400 g sušených datlí
  • 150 g čokolády (čím kvalitnější, tím lépe)
  • 100 g kakaa
  • 250 g třtinového nebo kokosového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • rum – podle chuti, pokud chcete nutelu pro děti, klidně připravte nutelu bez něj
Povidla s rumem a čokoládou alias švestková nutela
Zdroj: Shutterstock

Postup

  1. Vypeckujte švestky, romixujte je, rozvařte s cukrem a odstavte z plotny.
  2. Přidejte do směsi datle bez pecek a nechejte vše odstát několik hodin, dokud nebudou datle měkké.
  3. Změklé datle v rozvařených švestkách rozmixujte, přiveďte k varu a míchejte vše tak dlouho, dokud se neodpaří přebytečná voda a směs hezky nezhoustne.
  4. Na závěr přisypejte kakao, nalámanou čokoládu a případně i rum. Míchejte dokud se všechny suroviny nepropojí.
  5. Nutelou naplňte perfektně čisté sklenice, utáhněte víčko, obraťte dnem vzhůru a nechte odpočívat do vychladnutí.

Babiččiny zavařované hrušky

Letní chuť hrušek si můžete užít jak v kompotu, tak třeba díky tomuhle tradičnímu receptu plného chuti.

Ingredience

  • 16 hrnků oloupaných a na menší kousky nakrájených hrušek
  • 4 hrnky cukru
  • 2 hrnky vody
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy
  • volitelné – skořice, hřebíček, rum
Babiččiny zavařované hrušky
Zdroj: Shutterstock

Postup

  1. Smíchejte v hrnci nakrájené hrušky, cukr, vodu, citronovou šťávu a přiveďte vše k varu. Můžete přidat koření.
  2. Vařte bez pokličky hodinu a půl až dvě hodiny, dokud směs nebude mít hustou vláčnou konzistenci. V tuto chvíli můžete také přidat dle chuti rum.
  3. Poté sundejte hrnec z plotny a naplňte směsí horké sklenice, pevně je uzavřete a dejte do nádoby s vodou tak, aby byly zcela ponořené. Přiveďte vodu k varu a vařte po dobu 10 minut.
  4. Vyndejte sklenice a nechejte je vychladnout.

Švestkové kořeněné chutney

Marmelády a džemy všichni známe. Co ale takové chutney? Tahle omáčka původem z Indie si brzy získala oblibu po celém světě a exotické ingredience nahradily i švestky, meruňky nebo jablka. Chutney si dopřejte coby omáčku masu, které nádherně dochutí.

Ingredience

  • 1 kg rozmixovaných švestek
  • 400 g třtinového nebo kokosového cukru
  • slunečnicový olej
  • jablečný ocet
  • 4 šalotky
  • 1 pomeranč
  • 3 bobkové listy
  • 1 celá skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky mletého nového koření
Švestkové kořeněné chutney
Zdroj: Shutterstock

Postup

  1. V pánvi na oleji dozlatova osmahněte najemno nakrájenou šalotku.
  2. Přidejte koření, vše smažte po dobu 1 minuty a poté vmíchejte rozmixované švestky, cukr a najemno nastrouhanou pomerančovou kůru.
  3. Vymačkejte do odměrky šťávu z pomeranče a doplňte ji na 450 ml jablečným octem.
  4. Nalijte směs šťávy a octa k ostatním ingrediencím do pánve a přiveďte k varu. Poté snižte plamen a pomalu za občasného míchání vařte do té doby, dokud se neodpaří přebytečná voda tak, aby chutney hezky zhoustlo.
  5. Chutney nalijte do perfektne čistých sklenic a pevně uzavřete.

Chutney vám takto vydrží několik týdnů. Pokud chcete delší trvanlivost, musíte sklenice ještě nechat zavařit.

Kořeněná jablečná pomazánka

Jablek máme většinou dost a dost a proto není divu, že někdy dochází fantazie, jak s nimi naložit. Co takhle vyzkoušet něco nového – třeba v podobě kořeněné jablečné pomazánky?

Ingredience

  • 7 kg jablek
  • ¾ hrnku jablečného octa
  • 5 hrnků třtinového nebo kokosového cukru
  • 4 hrnky bílého cukru
  • 1 hrnek sušených brusinek
  • 2 lžíce mleté skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • 1 lžička soli
Kořeněná jablečná pomazánka
Zdroj: Shutterstock

Postup

  1. Smíchejte v hrnci jablka, ocet a přiveďte směs k varu. Snižte teplotu a vařte bez pokličky 30 až 40 minut do změknutí. Poté sundejte z plotny, vmíchejte brusinky a nechejte vychladnout.
  2. Rozmixujte vychladlou směs do hladka a dejte ji zpět do hrnce.
  3. Přimíchejte veškerý cukr, koření a přiveďte směs k varu. Snižte teplotu a na mírném plameni vařte přibližně 2 hodiny, dokud směs nezíská hustou, “roztíratelnou” konzistenci.
  4. Odstravte hrnec z plotny a naplňte směsí horké, perfektně čisté sklenice. Pevně je uzavřete a dejte do nádoby s vodou tak, aby byly zcela ponořené. Přiveďte vodu k varu a vařte po dobu 10 minut.
  5. Vyndejte sklenice a nechejte je vychladnout.

Text: Bára Kocmánková
Foto: Unsplash, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů