Meruňkový džem s Amarettem
Chcete si meruňkový džem vychutnat s něčím extra? Vyzkoušejte tento recept s Amarettem, díky kterému svému kulinářskému výtvoru dodáte špetku fantazie.
Ingredience
- 1 kg drcených oloupaných meruněk
- ¼ hrnku citronové šťávy
- 6 hrnků cukru
- 1 balení Pektogelu
- ⅓ hrnku Amaretta
Postup
- Smíchejte v hrnci drcené meruňky s citronovou šťávou a za mírnější teploty je propojte.
- Vmíchejte do směsi Pektogel a ¼ hrnku cukru, zvyšte teplotu na střední stupeň a přiveďte k varu.
- Postupně vmíchejte zbylý cukr a vařte po dobu 1 minuty.
- Sundejte hrnec ze sporáku a přidejte Amaretto.
- Za občasného míchání nechejte směs ještě 5 minut pracovat a poté ji nalijte do perfektně čistých sklenic.
- Po utažení víčka sklenice obraťte dnem vzhůru a nechejte stát 24 hodin.
Povidla s rumem a čokoládou alias švestková nutela
Milujete nutelu? Tak co si udělat její zdravější českou verzi? Smlsnete si na ní ve snídaňové kaši, v jogurtu nebo granole. Skvěle se také hodí do buchet, koláčů i kynutých knedlíků.
Ingredience
- 2 kg švestek
- 400 g sušených datlí
- 150 g čokolády (čím kvalitnější, tím lépe)
- 100 g kakaa
- 250 g třtinového nebo kokosového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- špetka soli
- rum – podle chuti, pokud chcete nutelu pro děti, klidně připravte nutelu bez něj
Postup
- Vypeckujte švestky, romixujte je, rozvařte s cukrem a odstavte z plotny.
- Přidejte do směsi datle bez pecek a nechejte vše odstát několik hodin, dokud nebudou datle měkké.
- Změklé datle v rozvařených švestkách rozmixujte, přiveďte k varu a míchejte vše tak dlouho, dokud se neodpaří přebytečná voda a směs hezky nezhoustne.
- Na závěr přisypejte kakao, nalámanou čokoládu a případně i rum. Míchejte dokud se všechny suroviny nepropojí.
- Nutelou naplňte perfektně čisté sklenice, utáhněte víčko, obraťte dnem vzhůru a nechte odpočívat do vychladnutí.
Babiččiny zavařované hrušky
Letní chuť hrušek si můžete užít jak v kompotu, tak třeba díky tomuhle tradičnímu receptu plného chuti.
Ingredience
- 16 hrnků oloupaných a na menší kousky nakrájených hrušek
- 4 hrnky cukru
- 2 hrnky vody
- 3 polévkové lžíce citronové šťávy
- volitelné – skořice, hřebíček, rum
Postup
- Smíchejte v hrnci nakrájené hrušky, cukr, vodu, citronovou šťávu a přiveďte vše k varu. Můžete přidat koření.
- Vařte bez pokličky hodinu a půl až dvě hodiny, dokud směs nebude mít hustou vláčnou konzistenci. V tuto chvíli můžete také přidat dle chuti rum.
- Poté sundejte hrnec z plotny a naplňte směsí horké sklenice, pevně je uzavřete a dejte do nádoby s vodou tak, aby byly zcela ponořené. Přiveďte vodu k varu a vařte po dobu 10 minut.
- Vyndejte sklenice a nechejte je vychladnout.
Švestkové kořeněné chutney
Marmelády a džemy všichni známe. Co ale takové chutney? Tahle omáčka původem z Indie si brzy získala oblibu po celém světě a exotické ingredience nahradily i švestky, meruňky nebo jablka. Chutney si dopřejte coby omáčku masu, které nádherně dochutí.
Ingredience
- 1 kg rozmixovaných švestek
- 400 g třtinového nebo kokosového cukru
- slunečnicový olej
- jablečný ocet
- 4 šalotky
- 1 pomeranč
- 3 bobkové listy
- 1 celá skořice
- 5 ks hřebíčku
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého nového koření
Postup
- V pánvi na oleji dozlatova osmahněte najemno nakrájenou šalotku.
- Přidejte koření, vše smažte po dobu 1 minuty a poté vmíchejte rozmixované švestky, cukr a najemno nastrouhanou pomerančovou kůru.
- Vymačkejte do odměrky šťávu z pomeranče a doplňte ji na 450 ml jablečným octem.
- Nalijte směs šťávy a octa k ostatním ingrediencím do pánve a přiveďte k varu. Poté snižte plamen a pomalu za občasného míchání vařte do té doby, dokud se neodpaří přebytečná voda tak, aby chutney hezky zhoustlo.
- Chutney nalijte do perfektne čistých sklenic a pevně uzavřete.
Chutney vám takto vydrží několik týdnů. Pokud chcete delší trvanlivost, musíte sklenice ještě nechat zavařit.
Kořeněná jablečná pomazánka
Jablek máme většinou dost a dost a proto není divu, že někdy dochází fantazie, jak s nimi naložit. Co takhle vyzkoušet něco nového – třeba v podobě kořeněné jablečné pomazánky?
Ingredience
- 7 kg jablek
- ¾ hrnku jablečného octa
- 5 hrnků třtinového nebo kokosového cukru
- 4 hrnky bílého cukru
- 1 hrnek sušených brusinek
- 2 lžíce mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ½ lžičky mletého nového koření
- 1 lžička soli
Postup
- Smíchejte v hrnci jablka, ocet a přiveďte směs k varu. Snižte teplotu a vařte bez pokličky 30 až 40 minut do změknutí. Poté sundejte z plotny, vmíchejte brusinky a nechejte vychladnout.
- Rozmixujte vychladlou směs do hladka a dejte ji zpět do hrnce.
- Přimíchejte veškerý cukr, koření a přiveďte směs k varu. Snižte teplotu a na mírném plameni vařte přibližně 2 hodiny, dokud směs nezíská hustou, “roztíratelnou” konzistenci.
- Odstravte hrnec z plotny a naplňte směsí horké, perfektně čisté sklenice. Pevně je uzavřete a dejte do nádoby s vodou tak, aby byly zcela ponořené. Přiveďte vodu k varu a vařte po dobu 10 minut.
- Vyndejte sklenice a nechejte je vychladnout.
Text: Bára Kocmánková
Foto: Unsplash, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů