Vaření

6 originálních receptů z kešu ořechů, které vás překvapí svou chutí

Věděli jste, že ledvinovník, na kterém rostou kešu ořechy vyprodukuje až 50 kilo oříšků, ale první kvalitní kešu lze sklidit až po 8 letech? Strom sice plodí, ale jádra nejsou chutná, a tak je třeba počkat. Díky svému složení je vhodné tyto ořechy zařadit do každodenního jídelníčku. Jak to udělat, co nejchutněji?

Kešu sýr
Zdroj: Shutterstock

Kešu mají velice široké využití. Vyzkoušejte například kešu máslo či rostlinné mléko, kterým můžete nahradit mléko kravské. Anebo si připravíte nějaký z lahodných dezertů? Kešu obsahují vápník, hořčík a draslík a také vitamin E a K. Jejich krémovou chuť lze využít ve slaných i sladkých receptech.

Kešu majonéza

Pokud majonézu nemůžete, tak si vyrobte tu z kešu, která jí dokáže skvěle nahradit.

Rozmixované kešu ořechy
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 200 g kešu natural
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • Sůl dle chuti

Postup

  1. Ořechy namočte alespoň na hodinu do vody. Poté vodu slijte a dejte do mixéru. Zalijte vývarem, citrónovou šťávou a přidejte i sušený česnek.
  2. Rozmixujte dohladka a podle chuti ještě dosolte.
  3. Majonézu lze dochutit i čerstvými bylinkami třeba koriandrem nebo hořčicí.

Kešu mléko

Rostlinné mléko vyrobené z kešu ořechů je ze všech rostlinných mlék asi nejvíce podobné tomu kravskému. Ideální pro ty, co nesmí laktózu anebo jim kravské mléko nedělá dobře.

Ingredience

  • 1 litr vody
  • 250 g nesolených a nepražených kešu ořechů

Postup

  1. Ořechy dejte přes noc namočit. Vodu slijte a ořechy dejte do mixéru.
  2. Zalijte litrem vody a rozmixujte.
  3. Pokud je třeba, přeceďte mléko přes síto. Zbavíte se tak případných kousků oříšků (u silnějšího mixéru cezení není nutné).
  4. Kešu mléko skladujte v lednici po dobu max. 5 dní. Podle chuti můžete mléko dosladit cukrem, datlemi nebo jiným sladidlem. Také lze přidat vanilku, skořici nebo jiné koření.

Jak mléko využít? Do kaší, na pečení, vaření, do koktejlů i smoothies, různých dezertů, náplní a polev a samozřejmě i k samotnému pití.

Kešu máslo

Toto máslo je vysoce návykové. Je opravdu velmi dobré! Dávám ho do různých dezertů, krémů anebo si vezmu lžičku a mlsám.

Ingredience

  • 250 g kešu ořechů
  • 7 lžic kokosového oleje

Postup

  1. Kešu dejte do silného mixéru a mixujte. Pro usnadnění mixování přidejte kokosový olej, ale jde to samozřejmě i bez něj.
  2. Záleží, jestli ho chcete tekutější nebo hustší. Samotné máslo může mít hladkou konzistenci anebo ho rozmixujete méně a necháte v něm kousky oříšků.

Co s ním? Přidejte ho do smoothie, kaší, jogurtu. Skvělý dezert je například banán s kešu máslem, případně s ním naplňte datle, to je také vynikající.

Kešu dezert do skleničky

Kešu dezert
Zdroj: Shutterstock

Ingredience na 2 porce

  • 70 g sušenek
  • 50 g ořechového másla
  • 60 g kešu ořechů (namořených přes noc)
  • 70 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce čekankového sirupu
  • Vanilková semínka
  • 200 g mraženého lesního ovoce
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody

Postup

  1. Sušenky dejte do pytlíku a rozválejte válečkem.  Rozdělte je na dno do 2 skleniček.
  2. Namočené kešu ořechy slijte a poté rozmixujte společně s kokosovým mlékem, lžící čekankového sirupu a semínky vanilky. Nalijte do skleniček.
  3. Mražené ovoce dejte do rendlíku a nechte povolit. Do vroucího ovoce přidejte lžíci čekankového sirupu a poté kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě (ten směs zahustí).
  4. Dezert zalijte ještě teplým ovocem. Dejte ztuhnout do lednice.

Pudink s karamelovou polevou

Nadýchaný pudink s karamelovou polevou, tomu jde jen těžko odolat. Navíc neobsahuje žádný lepek ani vejce a je vhodný i pro vegany.

Kešu ořechy
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 150 g kešu ořechů
  • 2 zralé banány
  • 2 lžíce mléka (volitelné)
  • ½ lžička vanilkového extraktu

Na polevu:

  • 4 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • Špetka mořské soli
  • Trochu vody dle potřeby
  • Ořechy na posypání

Postup

  1. Kešu ořechy namočte na 24 hodin do vody. Poté je sceďte, opláchněte a dejte rozmixovat s banány, mlékem a vanilkovým extraktem. Vznikne vám hladký pudink.
  2. V kastrůlku smíchejte vše potřebné na polevu a během stálého míchání nechte minutu přejít varem. Kdyby byla omáčka moc hustá, přidejte trochu vody.
  3. Pudink nalijte do misek a přelijte karamelovou omáčkou a posypte ořechy.

Veganský sýr

Tento recept je sice veganský, ale je určený pro všechny, kdo mají rádi kešu oříšky. Ty jsou totiž hlavní surovinou receptu. Společně s krekry se skvěle hodí i jako občerstvení na party a jiné akce.

Ingredience

  • 3 hrnky kešu ořechů
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 1/3 hrnku lahůdkového droždí
  • ¼ hrnku citrónové šťávy
  • Kůra z ½ citronu
  • Sůl a pepř
  • Na obalení: směs drvených oříšků, semínek a sušeného ovoce

Postup

  1. Jako první si dejte namočit kešu ořechy. Minimálně na 2 hodiny, ideálně však přes noc. Díky namočení se pak lépe rozmixují.
  2. Všechny suroviny rozmixujte dohladka. Dejte do potravinové folie a zabalte do tvaru koule. Nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.
  3. Po vyndání z lednice sýr obalte ve směsi drcených semínek, oříšků nebo sušeného ovoce.
  4. Podávejte s krekry, čerstvou zeleninou nebo s pečivem.

Fotogalerie

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.veganfoodporn.cz, www.jimezdrave.cz, www.nutsman.cz, www.restarthubnuti.cz, www.zdravefitrecepty.cz, www.proveg.com, www.ochutnejorech.cz