Kešu mají velice široké využití. Vyzkoušejte například kešu máslo či rostlinné mléko, kterým můžete nahradit mléko kravské. Anebo si připravíte nějaký z lahodných dezertů? Kešu obsahují vápník, hořčík a draslík a také vitamin E a K. Jejich krémovou chuť lze využít ve slaných i sladkých receptech.
Kešu majonéza
Pokud majonézu nemůžete, tak si vyrobte tu z kešu, která jí dokáže skvěle nahradit.
Ingredience
- 200 g kešu natural
- 150 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky sušeného česneku
- Sůl dle chuti
Postup
- Ořechy namočte alespoň na hodinu do vody. Poté vodu slijte a dejte do mixéru. Zalijte vývarem, citrónovou šťávou a přidejte i sušený česnek.
- Rozmixujte dohladka a podle chuti ještě dosolte.
- Majonézu lze dochutit i čerstvými bylinkami třeba koriandrem nebo hořčicí.
Kešu mléko
Rostlinné mléko vyrobené z kešu ořechů je ze všech rostlinných mlék asi nejvíce podobné tomu kravskému. Ideální pro ty, co nesmí laktózu anebo jim kravské mléko nedělá dobře.
Ingredience
- 1 litr vody
- 250 g nesolených a nepražených kešu ořechů
Postup
- Ořechy dejte přes noc namočit. Vodu slijte a ořechy dejte do mixéru.
- Zalijte litrem vody a rozmixujte.
- Pokud je třeba, přeceďte mléko přes síto. Zbavíte se tak případných kousků oříšků (u silnějšího mixéru cezení není nutné).
- Kešu mléko skladujte v lednici po dobu max. 5 dní. Podle chuti můžete mléko dosladit cukrem, datlemi nebo jiným sladidlem. Také lze přidat vanilku, skořici nebo jiné koření.
Jak mléko využít? Do kaší, na pečení, vaření, do koktejlů i smoothies, různých dezertů, náplní a polev a samozřejmě i k samotnému pití.
Kešu máslo
Toto máslo je vysoce návykové. Je opravdu velmi dobré! Dávám ho do různých dezertů, krémů anebo si vezmu lžičku a mlsám.
Ingredience
- 250 g kešu ořechů
- 7 lžic kokosového oleje
Postup
- Kešu dejte do silného mixéru a mixujte. Pro usnadnění mixování přidejte kokosový olej, ale jde to samozřejmě i bez něj.
- Záleží, jestli ho chcete tekutější nebo hustší. Samotné máslo může mít hladkou konzistenci anebo ho rozmixujete méně a necháte v něm kousky oříšků.
Co s ním? Přidejte ho do smoothie, kaší, jogurtu. Skvělý dezert je například banán s kešu máslem, případně s ním naplňte datle, to je také vynikající.
Kešu dezert do skleničky
Ingredience na 2 porce
- 70 g sušenek
- 50 g ořechového másla
- 60 g kešu ořechů (namořených přes noc)
- 70 ml kokosového mléka
- 2 lžíce čekankového sirupu
- Vanilková semínka
- 200 g mraženého lesního ovoce
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vody
Postup
- Sušenky dejte do pytlíku a rozválejte válečkem. Rozdělte je na dno do 2 skleniček.
- Namočené kešu ořechy slijte a poté rozmixujte společně s kokosovým mlékem, lžící čekankového sirupu a semínky vanilky. Nalijte do skleniček.
- Mražené ovoce dejte do rendlíku a nechte povolit. Do vroucího ovoce přidejte lžíci čekankového sirupu a poté kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě (ten směs zahustí).
- Dezert zalijte ještě teplým ovocem. Dejte ztuhnout do lednice.
Pudink s karamelovou polevou
Nadýchaný pudink s karamelovou polevou, tomu jde jen těžko odolat. Navíc neobsahuje žádný lepek ani vejce a je vhodný i pro vegany.
Ingredience
- 150 g kešu ořechů
- 2 zralé banány
- 2 lžíce mléka (volitelné)
- ½ lžička vanilkového extraktu
Na polevu:
- 4 lžíce medu nebo javorového sirupu
- ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
- Špetka mořské soli
- Trochu vody dle potřeby
- Ořechy na posypání
Postup
- Kešu ořechy namočte na 24 hodin do vody. Poté je sceďte, opláchněte a dejte rozmixovat s banány, mlékem a vanilkovým extraktem. Vznikne vám hladký pudink.
- V kastrůlku smíchejte vše potřebné na polevu a během stálého míchání nechte minutu přejít varem. Kdyby byla omáčka moc hustá, přidejte trochu vody.
- Pudink nalijte do misek a přelijte karamelovou omáčkou a posypte ořechy.
Veganský sýr
Tento recept je sice veganský, ale je určený pro všechny, kdo mají rádi kešu oříšky. Ty jsou totiž hlavní surovinou receptu. Společně s krekry se skvěle hodí i jako občerstvení na party a jiné akce.
Ingredience
- 3 hrnky kešu ořechů
- 4 lžíce kokosového oleje
- 1/3 hrnku lahůdkového droždí
- ¼ hrnku citrónové šťávy
- Kůra z ½ citronu
- Sůl a pepř
- Na obalení: směs drvených oříšků, semínek a sušeného ovoce
Postup
- Jako první si dejte namočit kešu ořechy. Minimálně na 2 hodiny, ideálně však přes noc. Díky namočení se pak lépe rozmixují.
- Všechny suroviny rozmixujte dohladka. Dejte do potravinové folie a zabalte do tvaru koule. Nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.
- Po vyndání z lednice sýr obalte ve směsi drcených semínek, oříšků nebo sušeného ovoce.
- Podávejte s krekry, čerstvou zeleninou nebo s pečivem.
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.veganfoodporn.cz, www.jimezdrave.cz, www.nutsman.cz, www.restarthubnuti.cz, www.zdravefitrecepty.cz, www.proveg.com, www.ochutnejorech.cz