Vaření

Oslavte Silvestr se vším všudy. Inspirujte se 9 recepty na nápoje i slané pochutiny

Silvestr si zaslouží speciální občerstvení, a to jak nápoje, tak i něco slaného na zub. Z našeho nápojového menu si vyberou příznivci míchaných koktejlů i ti, co rádi něco na zahřátí.

Míchané nápoje
Zdroj: Shutterstock

Nápoje

Silvestrovská bowle

Budete potřebovat

  • 1 lahev sektu (brut či demi)
  • 2 ovocné kompoty, například ananas a mandarinka
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce cukru
  • 15 kostek ledu
  • mražené maliny (volitelné)
Silvestrovská bowle
Zdroj: Shutterstock
  1. Šťávy z kompotů slijte do vhodné nádoby na bowli (ideálně skleněná či porcelánová mísa).
  2. Ovoce z kompotu dejte do misky, prosypejte ho cukrem, zalijte rumem a nechte 2 hodiny marinovat.
  3. Marinované ovoce i se šťávou, kterou pustilo, přidejte do mísy na bowli. Zalijte sektem.

Podávání: Do sklenice dejte led, mražené maliny a sběračkou naberte bowli.

Mojito

Budete potřebovat

  • 4 cl bílého rumu
  • 3 cl limetkové šťávy
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • několik lístků čerstvé máty
  • sodovku
  1. Do vyšší sklenice dejte lístky máty, třtinový cukr a limetu a pomocí paličky na koktejly (nebo vařečky) vše pomačkejte.
  2. Přidejte nadrcený led, rum a zbytek dolijte sodovkou. Ozdobte mátou a plátkem čerstvé limetky.
  3. Pro nealko verzi vynechte bílý rum, o to více použijte sodovky.

Piña colada

Budete potřebovat

  • 9 cl ananasového džusu
  • 3 cl bílého rumu
  • 3 cl kokosového krému (nebo zahuštěného kokosového mléka)
  • pár kapek sodovky
  • ledovou tříšť
  1. Vše kromě sodovky protřepejte v shakeru. Nalijte do skleničky a doplňte sodou. Při správném promíchání má vzniknout hustá pěna.
  2. Podávejte s plátkem ananasu a brčkem.
Piña colada
Zdroj: Shutterstock

Pomerančový punč

Budete potřebovat

  • 400 ml horké vody
  • 200 ml pomerančového džusu
  • 200 ml whisky
  • 8 lžiček cukru
  1. Cukr, whisky a džus rozdělte do 4 sklenic.
  2. Zalijte vroucí vodou a podávejte.

Grog

Budete potřebovat

  • 40 ml hnědého rumu
  • horkou vodu na zalití
  • plátek citronu
  • cukr podle chuti
  1. Hnědý rum nalijte do sklenice a zalijte horkou vodou.
  2. Do hrnku vložte plátek citronu. Nápoj podle chuti oslaďte.
Grog
Zdroj: Shutterstock

Slané pochutiny

Jednohubky s grilovaným hermelínem a brusinkou

Budete potřebovat

  • 1 francouzskou bagetu
  • 1 hermelín
  • brusinkový džem
  • sůl
  • pepř
  1. Hermelín potřete olejem, osolte a opepřete. Zabalte ho do alobalu a dejte péct na gril. Pečte ho 5 minut z každé strany anebo ho upečte v troubě – na 180 stupňů 10–15 minut.
  2. Sýr vytáhněte z trouby, nechte vychladnout asi na 10 minut a teprve poté rozbalte. Nakrájejte ho na silnější plátky.
  3. Bagetu nakrájejte našikmo a opečte dozlatova na suché pánvi anebo trošce másla.
  4. Na každou bagetu dejte lžičku nebo dvě brusinkového džemu, na to uložte plátek hermelínu (pokud je moc velký, rozdělte ho na polovinu) a nakonec posypte špetkou soli a čerstvě namletého pepře.

Sýrové chipsy

Sýrové chipsy
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • 100 g sýra (eidam, grana padano, čedar…)
  1. Sýr nastrouhejte najemno.
  2. Nasypte ho na plech vyložený pečicím papírem do tvaru koleček. Většinou dělám 9 koleček, to je tak ideální velikosti chipsů (nechte mezi nimi rozestup pár centimetrů).
  3. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 3–5 minut. Chce to hlídat – až sýr zezlátne, chipsy vyndejte. Každý sýr se chová trochu jinak.

Slané jogurtové tyčinky

Budete potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 g másla
  • 1 lžičku soli
  • 1 vejce na potření
  • kmín, strouhaný sýr, sezam, len, chia, mák (na posypání)
  1. Všechny suroviny smíchejte ručně nebo v robotu.
  2. Těsto položte na pomoučněný vál a vyválejte ho na sílu asi 0,5 cm. Pokud se lepí, posypte ho i svrchu anebo ho nechte na chvilku v lednici.
  3. Těsto rozkrájejte na tyčinky a rozložte je na plech. Tyčinky potřete rozšlehaným vajíčkem, a nakonec je posypte kmínem, nastrouhaným sýrem nebo jiným posypem. Vyjde to na více plechů.
  4. Pečte na 180 stupňů v předehřáté troubě asi 15 minut pěkně dozlatova.

Mini párky zapečené v rohlíku

Budete potřebovat

  • 260 g hladké mouky
  • 120 ml vlažné vody
  • 40 ml slunečnicového oleje
  • 25 g cukru
  • 8 menších párků
  • 1 sušené droždí
  • ½ lžičky soli
  • 1 vejce na potření
  • kečup nebo hořčici
Mini párky zapečené v rohlíku
Zdroj: Shutterstock
  1. V misce promíchejte vlažnou vodu, cukr a sušené droždí a nechte 10 minut odstát.
  2. Do velké mísy dejte hladkou mouku, olej a vzešlý kvásek. Propracujte těsto, zakryjte utěrkou a nechte ještě 10 minut kynout.
  3. Z párků sundejte obal, pokud ho mají. Těsto rozdělte na 8 stejných dílů, vyválejte z nich dlouhého tenkého hada a každý párek s ním omotejte. Hada dělám dlouhého asi tak na 3 otočení kolem párků. Konce zmáčkněte, aby se nerozbalil. (Kdyby těsto nešlo vyválet, navlhčete si ruce, to pomůže. Podsypávání moukou není nutné.)
  4. Až budete mít všechny párky zabalené, dejte je na plech. Potřete je rozšlehaným vajíčkem, budou mít pěknou barvu.
  5. Pečte na 190 stupňů dohněda, 15–20 minut.
  6. Podávejte horké nebo studené spolu s kečupem nebo hořčicí.

Tip: Párky ještě můžete obalit plátkem sýra a teprve poté je obalit těstem.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: alkoholium.cz, makova-panenka.cz, zijemehomemade.cz