Nápoje
Silvestrovská bowle
Budete potřebovat
- 1 lahev sektu (brut či demi)
- 2 ovocné kompoty, například ananas a mandarinka
- 3 lžíce rumu
- 2 lžíce cukru
- 15 kostek ledu
- mražené maliny (volitelné)
- Šťávy z kompotů slijte do vhodné nádoby na bowli (ideálně skleněná či porcelánová mísa).
- Ovoce z kompotu dejte do misky, prosypejte ho cukrem, zalijte rumem a nechte 2 hodiny marinovat.
- Marinované ovoce i se šťávou, kterou pustilo, přidejte do mísy na bowli. Zalijte sektem.
Podávání: Do sklenice dejte led, mražené maliny a sběračkou naberte bowli.
Mojito
Budete potřebovat
- 4 cl bílého rumu
- 3 cl limetkové šťávy
- 2 lžíce třtinového cukru
- několik lístků čerstvé máty
- sodovku
- Do vyšší sklenice dejte lístky máty, třtinový cukr a limetu a pomocí paličky na koktejly (nebo vařečky) vše pomačkejte.
- Přidejte nadrcený led, rum a zbytek dolijte sodovkou. Ozdobte mátou a plátkem čerstvé limetky.
- Pro nealko verzi vynechte bílý rum, o to více použijte sodovky.
Piña colada
Budete potřebovat
- 9 cl ananasového džusu
- 3 cl bílého rumu
- 3 cl kokosového krému (nebo zahuštěného kokosového mléka)
- pár kapek sodovky
- ledovou tříšť
- Vše kromě sodovky protřepejte v shakeru. Nalijte do skleničky a doplňte sodou. Při správném promíchání má vzniknout hustá pěna.
- Podávejte s plátkem ananasu a brčkem.
Pomerančový punč
Budete potřebovat
- 400 ml horké vody
- 200 ml pomerančového džusu
- 200 ml whisky
- 8 lžiček cukru
- Cukr, whisky a džus rozdělte do 4 sklenic.
- Zalijte vroucí vodou a podávejte.
Grog
Budete potřebovat
- 40 ml hnědého rumu
- horkou vodu na zalití
- plátek citronu
- cukr podle chuti
- Hnědý rum nalijte do sklenice a zalijte horkou vodou.
- Do hrnku vložte plátek citronu. Nápoj podle chuti oslaďte.
Slané pochutiny
Jednohubky s grilovaným hermelínem a brusinkou
Budete potřebovat
- 1 francouzskou bagetu
- 1 hermelín
- brusinkový džem
- sůl
- pepř
- Hermelín potřete olejem, osolte a opepřete. Zabalte ho do alobalu a dejte péct na gril. Pečte ho 5 minut z každé strany anebo ho upečte v troubě – na 180 stupňů 10–15 minut.
- Sýr vytáhněte z trouby, nechte vychladnout asi na 10 minut a teprve poté rozbalte. Nakrájejte ho na silnější plátky.
- Bagetu nakrájejte našikmo a opečte dozlatova na suché pánvi anebo trošce másla.
- Na každou bagetu dejte lžičku nebo dvě brusinkového džemu, na to uložte plátek hermelínu (pokud je moc velký, rozdělte ho na polovinu) a nakonec posypte špetkou soli a čerstvě namletého pepře.
Sýrové chipsy
Budete potřebovat
- 100 g sýra (eidam, grana padano, čedar…)
- Sýr nastrouhejte najemno.
- Nasypte ho na plech vyložený pečicím papírem do tvaru koleček. Většinou dělám 9 koleček, to je tak ideální velikosti chipsů (nechte mezi nimi rozestup pár centimetrů).
- Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 3–5 minut. Chce to hlídat – až sýr zezlátne, chipsy vyndejte. Každý sýr se chová trochu jinak.
Slané jogurtové tyčinky
Budete potřebovat
- 250 g hladké mouky
- 150 g bílého jogurtu
- 100 g másla
- 1 lžičku soli
- 1 vejce na potření
- kmín, strouhaný sýr, sezam, len, chia, mák (na posypání)
- Všechny suroviny smíchejte ručně nebo v robotu.
- Těsto položte na pomoučněný vál a vyválejte ho na sílu asi 0,5 cm. Pokud se lepí, posypte ho i svrchu anebo ho nechte na chvilku v lednici.
- Těsto rozkrájejte na tyčinky a rozložte je na plech. Tyčinky potřete rozšlehaným vajíčkem, a nakonec je posypte kmínem, nastrouhaným sýrem nebo jiným posypem. Vyjde to na více plechů.
- Pečte na 180 stupňů v předehřáté troubě asi 15 minut pěkně dozlatova.
Mini párky zapečené v rohlíku
Budete potřebovat
- 260 g hladké mouky
- 120 ml vlažné vody
- 40 ml slunečnicového oleje
- 25 g cukru
- 8 menších párků
- 1 sušené droždí
- ½ lžičky soli
- 1 vejce na potření
- kečup nebo hořčici
- V misce promíchejte vlažnou vodu, cukr a sušené droždí a nechte 10 minut odstát.
- Do velké mísy dejte hladkou mouku, olej a vzešlý kvásek. Propracujte těsto, zakryjte utěrkou a nechte ještě 10 minut kynout.
- Z párků sundejte obal, pokud ho mají. Těsto rozdělte na 8 stejných dílů, vyválejte z nich dlouhého tenkého hada a každý párek s ním omotejte. Hada dělám dlouhého asi tak na 3 otočení kolem párků. Konce zmáčkněte, aby se nerozbalil. (Kdyby těsto nešlo vyválet, navlhčete si ruce, to pomůže. Podsypávání moukou není nutné.)
- Až budete mít všechny párky zabalené, dejte je na plech. Potřete je rozšlehaným vajíčkem, budou mít pěknou barvu.
- Pečte na 190 stupňů dohněda, 15–20 minut.
- Podávejte horké nebo studené spolu s kečupem nebo hořčicí.
Tip: Párky ještě můžete obalit plátkem sýra a teprve poté je obalit těstem.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: alkoholium.cz, makova-panenka.cz, zijemehomemade.cz