Raw jídla jsou lahodná, osvěžující, plná vitaminů. Připravit si jde tímto způsobem nejen polévky či hlavní chody, ale také dezerty. Máme pro vás několik odzkoušených receptů, které si zamilujete.
Boloňské špagety
Když se řekne Itálie, každý si vybaví dobré jídlo. Boloňské špagety v Česku patří mezi jeden z nejoblíbenějších pokrmů italské kuchyně. Tento recept proto zachutná celé rodině i v raw verzi, bez těstovin.
Ingredience
- 2 cukety
- ½ cibule
- 1 pastinák
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- ¾ hrnku vlašských ořechů
- ½ hrnku sluncem sušených rajčat
- 1 malá chilli paprička (lze vynechat)
- 1 – 2 datle
- 20–30 listů bazalky
- 2 lžičky čerstvého tymiánu
- 2 lžičky čerstvé saturejky
- 1 lžička čerstvého rozmarýnu
- 2 hrnky rajčat nakrájených na kostky
- sůl, pepř
Postup
- Cuketu spiralizujte a rozdělte do 2–3 misek.
- Cibuli, pastinák, mrkev a česnek dejte do robota a velice krátce rozmixujte.
- Přidejte vlašské ořechy, sušená rajčata, chilli, datle, bazalku, tymián, šalvěj a rozmarýn. Mixujte, dokud se vše nespojí, ale stále ne úplně dohladka.
- Přidejte čerstvá rajčata nakrájená na kostky, sůl, pepř a opět krátce rozmixujte.
- Cuketové špagety polijte omáčkou a podávejte.
Raw parmezán
Parmezán je také typický pro italskou kuchyni. I tento oblíbený sýr je možné napodobit v raw verzi. Navíc k přípravě postačí jen pár surovin.
Ingredience
- 5 makadamiových ořechů (lze použít i kešu)
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- ¼ lžičky soli
Postup
Ořechy nastrouhejte najemno a smíchejte se solí a droždím.
Letní gazpacho
Gazpacho je typické pro španělskou kuchyni. Jde o letní polévku, která osvěží, protože se podává studená. Ačkoliv je pro mnoho lidí studená polévka nepředstavitelná, v tomto případě většina udělá výjimku.
Ingredience
Na polévku:
- 3 rajčata
- šťáva z 1 pomeranče
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce tamari omáčky
- 1/3 svazku petržele nebo koriandru
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička soli
- 1 chilli
Dále:
- 3 rajčata
- 1 okurka
- 1 červená paprika
- 2 jarní cibulky
- 1 avokádo
- ¼ hrnku čerstvého koriandru
Postup
- Vše ze seznamu na polévku rozmixujte dohladka.
- Rajčata, okurku, papriku, cibulku a avokádo nakrájejte nadrobno. Koriandr nasekejte najemno.
- Připravenou zeleninu a koriandr dejte do talířů a zalijte polévkou.
Chia pudink
Chia semínka jsou plné vlákniny, antioxidantů a dalších prospěšných látek.
Ingredience
- 2/3 hrnku chia semínek
- 2 hrnky kokosového mléka
- ½ hrnku raw kakaového prášku
- 3 lžíce raw datlové pasty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- vlašské ořechy, kokosové vločky a kakaové boby (na posypání)
Postup
- Chia semínka, kokosové mléko, kakao, datlovou pastu a vanilku dobře promíchejte.
- Po 30 minutách znovu promíchejte a dejte přes noc do lednice odležet.
- Podávejte sypaný ořechy, kokosem a kakaovými boby.
Borůvkové kešu dortíky
Tento nepečený dort je bezlepkový a také bez laktózy. Je v něm plno oříšků, borůvek a chutná naprosto fantasticky.
Ingredience
Spodní vrstva:
- 130 g kešu
- 100 g mletého kokosu
- vanilková esence
- ½ lžičky skořice
- 100 ml kokosového mléka
Borůvková vrstva:
- 340 g kešu (namočených den předem)
- 300 g mražených borůvek
- ¼ hrnku kokosového mléka
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce kokosového oleje
Dále:
- 3 formičky na dort o průměru 12 cm anebo 1 velkou o průměru 22 cm
- pistácie, lesní ovoce na ozdobení
Postup
Spodní vrstva:
- Kešu, mletý kokos, vanilku, skořici a kokosové mléko rozmixujte.
- Hmotu rozdělte na 3 části a pomocí prstů nebo lžíce namačkejte do formiček. Tím získáte nepečený korpus.
- Formičky zakryjte a dejte na minimálně 1,5 hodiny do lednice.
Dortíky nechte v mrazáku, dokud je nebudete servírovat, jinak by se vám roztekly.
Borůvková vrstva:
- Kešu den předem namočte. Poté je propláchněte a nechte okapat.
- Společně se zbytkem ingrediencí dejte do mixéru a také rozmixujte.
- Nalijte do formiček na první vrstvu, která je již ztuhlá.
- Dejte na min. 3 hodiny do mrazáku.
- Ozdobte pistáciemi nebo lesním ovocem a podávejte.
Špagety s bazalkovou omáčkou
Pomocí spiralizéru se dají z okurky nebo i jiné zeleniny udělat špagety. Na rozdíl od originálu se ale nevaří.
Ingredience
Na špagety:
- 2 salátové okurky
- 250 g cherry rajčat
Pomůcky: spiralizér
Na bazalkovou omáčku:
- 70 g kešu ořechů
- 50 g studené vody
- 1 – 2 lžičky citronové šťávy
- 5 g čerstvé bazalky
- sůl podle chuti
- špetka mletého černého pepře
Postup
- Okurky oloupejte a pomocí spiralizéru z nich udělejte špagety (na výběr jsou různé nástavce, vyberte tedy ten, co je na zeleninové špagety). Jelikož se okurka většinou nevejde do spiralizéru celá, je třeba ji rozkrojit na 2 – 3 kusy.
- Cherry rajčata rozkrojte na půl.
- Vše na omáčku rozmixujte dohladka, promíchejte s okurkovými špagetami a rajčaty a podávejte.
Pro snadnější mixování je lepší kešu ořechy na pár hodin namočit.
Acai bowl
Acai je přímo nabitá antioxidanty. Je také dobrým zdrojem omega 3 tuků.
Ingredience
- 1 malé avokádo
- 1 lžíce Acai prášku
- 1 banán
- 1 hrnek mandlového mléka
- špetka skořice
- hrst kakaových bobů
- na ozdobu: pistácie, goji, kakaové boby
Postup
- Vše dejte do mixéru a rozmixujte.
- Nalijte do misky, ozdobte pistáciemi, plody goji a kakaovými boby.
Cuketové nudle s kokosovo-limetovým dresinkem
Cukety jsou vděčnou zeleninou, protože se dají v kuchyni využít na mnoho způsobů.
Ingredience
Na nudle:
- 1 cuketa na každou porci
- na ozdobu: černý sezam, koriandr, jarní cibulka
Na dresink:
- 1 hrnek kešu ořechů
- šťáva ze 4 limetek
- kůra z 1 limety
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička himalájské soli
- ½ hrnku kokosové vody
Postup
- Suroviny na omáčku rozmixujte dohladka. Pro snadnější mixování ořechy předem namočte.
- Cuketu spiralizujte, polije omáčkou a nandejte na talíř.
- Posypte černým sezamem, koriandrem nebo jarní cibulkou a podávejte.
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: iStock, Shutterstock
Zdroj: www.zijemehomemade.cz