Vaření

I bez vaření jde vytvořit chutné jídlo. Vyzkoušejte například italskou kuchyni v raw verzi

Raw kuchyně je syrová strava založená na konzumaci tepelně neupravených potravin. Teplota při přípravě nepřekročí 42 stupňů, a proto se zachovají všechny prospěšné látky. Na léto je to přímo ideální – ušetříte si plno práce a hlavně nemusíte zapínat troubu nebo sporák a tím doma ještě více přitápět.

Cuketové špagety
Zdroj: iStock

Raw jídla jsou lahodná, osvěžující, plná vitaminů. Připravit si jde tímto způsobem nejen polévky či hlavní chody, ale také dezerty. Máme pro vás několik odzkoušených receptů, které si zamilujete.

Boloňské špagety

Když se řekne Itálie, každý si vybaví dobré jídlo. Boloňské špagety v Česku patří mezi jeden z nejoblíbenějších pokrmů italské kuchyně. Tento recept proto zachutná celé rodině i v raw verzi, bez těstovin.

Ingredience

  • 2 cukety
  • ½ cibule
  • 1 pastinák
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • ¾ hrnku vlašských ořechů
  • ½ hrnku sluncem sušených rajčat
  • 1 malá chilli paprička (lze vynechat)
  • 1 – 2 datle
  • 20–30 listů bazalky
  • 2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky čerstvé saturejky
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 2 hrnky rajčat nakrájených na kostky
  • sůl, pepř
Úroda cuket
Na českých zahradách se cuketám dobře daří. | Zdroj: iStock

Postup

  1. Cuketu spiralizujte a rozdělte do 2–3 misek.
  2. Cibuli, pastinák, mrkev a česnek dejte do robota a velice krátce rozmixujte.
  3. Přidejte vlašské ořechy, sušená rajčata, chilli, datle, bazalku, tymián, šalvěj a rozmarýn. Mixujte, dokud se vše nespojí, ale stále ne úplně dohladka.
  4. Přidejte čerstvá rajčata nakrájená na kostky, sůl, pepř a opět krátce rozmixujte.
  5. Cuketové špagety polijte omáčkou a podávejte.

Raw parmezán

Parmezán je také typický pro italskou kuchyni. I tento oblíbený sýr je možné napodobit v raw verzi. Navíc k přípravě postačí jen pár surovin.

Ingredience

  • 5 makadamiových ořechů (lze použít i kešu)
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • ¼ lžičky soli

Postup

Ořechy nastrouhejte najemno a smíchejte se solí a droždím.

Letní gazpacho

Gazpacho je typické pro španělskou kuchyni. Jde o letní polévku, která osvěží, protože se podává studená. Ačkoliv je pro mnoho lidí studená polévka nepředstavitelná, v tomto případě většina udělá výjimku.

Gazpacho
Základem dobrého gazpacha jsou dobře vyzrálá rajčata. | Zdroj: Shutterstock

Ingredience

Na polévku:

  • 3 rajčata
  • šťáva z 1 pomeranče
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce tamari omáčky
  • 1/3 svazku petržele nebo koriandru
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 chilli

Dále:

  • 3 rajčata
  • 1 okurka
  • 1 červená paprika
  • 2 jarní cibulky
  • 1 avokádo
  • ¼ hrnku čerstvého koriandru

Postup

  1. Vše ze seznamu na polévku rozmixujte dohladka.
  2. Rajčata, okurku, papriku, cibulku a avokádo nakrájejte nadrobno. Koriandr nasekejte najemno.
  3. Připravenou zeleninu a koriandr dejte do talířů a zalijte polévkou.

Chia pudink

Chia semínka jsou plné vlákniny, antioxidantů a dalších prospěšných látek.

Chia pudink
Chia semínka dokážou skvěle zasytit a přitom jsou velmi zdravá. | Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 2/3 hrnku chia semínek
  • 2 hrnky kokosového mléka
  • ½ hrnku raw kakaového prášku
  • 3 lžíce raw datlové pasty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • vlašské ořechy, kokosové vločky a kakaové boby (na posypání)

Postup

  1. Chia semínka, kokosové mléko, kakao, datlovou pastu a vanilku dobře promíchejte.
  2. Po 30 minutách znovu promíchejte a dejte přes noc do lednice odležet.
  3. Podávejte sypaný ořechy, kokosem a kakaovými boby.

Borůvkové kešu dortíky

Tento nepečený dort je bezlepkový a také bez laktózy. Je v něm plno oříšků, borůvek a chutná naprosto fantasticky.

Ingredience

Spodní vrstva:

  • 130 g kešu
  • 100 g mletého kokosu
  • vanilková esence
  • ½ lžičky skořice
  • 100 ml kokosového mléka

Borůvková vrstva:

  • 340 g kešu (namočených den předem)
  • 300 g mražených borůvek
  • ¼ hrnku kokosového mléka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce kokosového oleje

Dále:

  • 3 formičky na dort o průměru 12 cm anebo 1 velkou o průměru 22 cm
  • pistácie, lesní ovoce na ozdobení
Borůvkový dort
I sladká jídla mohou být zdravá, raw dezerty jsou toho důkazem. | Zdroj: Shutterstock

Postup

Spodní vrstva:

  1. Kešu, mletý kokos, vanilku, skořici a kokosové mléko rozmixujte.
  2. Hmotu rozdělte na 3 části a pomocí prstů nebo lžíce namačkejte do formiček. Tím získáte nepečený korpus.
  3. Formičky zakryjte a dejte na minimálně 1,5 hodiny do lednice.

Dortíky nechte v mrazáku, dokud je nebudete servírovat, jinak by se vám roztekly.

Borůvková vrstva:

  1. Kešu den předem namočte. Poté je propláchněte a nechte okapat.
  2. Společně se zbytkem ingrediencí dejte do mixéru a také rozmixujte.
  3. Nalijte do formiček na první vrstvu, která je již ztuhlá.
  4. Dejte na min. 3 hodiny do mrazáku.
  5. Ozdobte pistáciemi nebo lesním ovocem a podávejte.

Špagety s bazalkovou omáčkou

Pomocí spiralizéru se dají z okurky nebo i jiné zeleniny udělat špagety. Na rozdíl od originálu se ale nevaří.

Okurkový salát
Okurky mají v raw stravě široké možnosti využití, hodí se hlavně do různých salátů. | Zdroj: iStock

Ingredience

Na špagety:

  • 2 salátové okurky
  • 250 g cherry rajčat

Pomůcky: spiralizér

Na bazalkovou omáčku:

  • 70 g kešu ořechů
  • 50 g studené vody
  • 1 – 2 lžičky citronové šťávy
  • 5 g čerstvé bazalky
  • sůl podle chuti
  • špetka mletého černého pepře

Postup

  1. Okurky oloupejte a pomocí spiralizéru z nich udělejte špagety (na výběr jsou různé nástavce, vyberte tedy ten, co je na zeleninové špagety). Jelikož se okurka většinou nevejde do spiralizéru celá, je třeba ji rozkrojit na 2 – 3 kusy.
  2. Cherry rajčata rozkrojte na půl.
  3. Vše na omáčku rozmixujte dohladka, promíchejte s okurkovými špagetami a rajčaty a podávejte.

Pro snadnější mixování je lepší kešu ořechy na pár hodin namočit.

Acai bowl

Acai je přímo nabitá antioxidanty. Je také dobrým zdrojem omega 3 tuků.

Acai
Acai patří mezi superpotraviny. | Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 1 malé avokádo
  • 1 lžíce Acai prášku
  • 1 banán
  • 1 hrnek mandlového mléka
  • špetka skořice
  • hrst kakaových bobů
  • na ozdobu: pistácie, goji, kakaové boby

Postup

  1. Vše dejte do mixéru a rozmixujte.
  2. Nalijte do misky, ozdobte pistáciemi, plody goji a kakaovými boby.

Cuketové nudle s kokosovo-limetovým dresinkem

Cukety jsou vděčnou zeleninou, protože se dají v kuchyni využít na mnoho způsobů.

Ingredience

Na nudle:

  • 1 cuketa na každou porci
  • na ozdobu: černý sezam, koriandr, jarní cibulka

Na dresink:

  • 1 hrnek kešu ořechů
  • šťáva ze 4 limetek
  • kůra z 1 limety
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička himalájské soli
  • ½ hrnku kokosové vody

Postup

  1. Suroviny na omáčku rozmixujte dohladka. Pro snadnější mixování ořechy předem namočte.
  2. Cuketu spiralizujte, polije omáčkou a nandejte na talíř.
  3. Posypte černým sezamem, koriandrem nebo jarní cibulkou a podávejte.

Fotogalerie

Text: Veronika Poláčková
Foto: iStock, Shutterstock
Zdroj: www.zijemehomemade.cz