Toasty jdou připravit na mnoho způsobů. Zaujmout mohou milovníky opečeného chleba Caprese toasty či toasty se slaninou a cibulovou marmeládou. Pokud dáváte přednost sladkému, máme i několik tipů na sladké toasty.
Toast se slaninou
Pokud si nedokážete představit toast bez uzeniny, tento by mohl být pro vás pravou volbou. Chuť slaniny je v tomto případě doladěna díky goudě a hlavně cibulové marmeládě, která toast skvěle dochutí.
Ingredience na 2 toasty
- 4 plátky toastového chleba
- 4 plátky goudy
- 3 až 4 lžičky hrubozrnné hořčice
- 8 plátků slaniny
- 1 lžíce cibulové marmelády
- máslo
Postup
- Na pánvi opečte slaninu do křupava.
- Chleby pomažte máslem a z druhé strany hořčicí a cibulovou marmeládou.
- Přidejte goudu a slaninu.
- Zakryjte chlebem a opečte z obou stran dozlatova.
Toasty alá Mexiko
Máte rádi pálivé? Udělejte si toasty s jalapěno papričkami. A kdyby to bylo stále málo pálivé, přidejte do kečupu mleté chilli. Pálivost si určíte podle toho, jaký druh chilli použijete.
Ingredience na 5 toastů
- 10 plátků toastového chleba
- 50 g šunky
- 20 koleček vysočiny
- chorizo klobása
- 5 plátků čedaru nebo eidamu
- nakládané jalapěno papričky
- máslo
- kečup
- chilli
Postup
- Pět chlebů potřete kečupem. Kdo má rád pálivé, může kečup smíchat s chilli práškem.
- Na to dejte šunku, vysočinu, kolečka chorizo klobásky a nakládané jalapěno papričky.
- Zakryjte plátkem sýra a přiklopte chlebem. Dejte do toustovače.
Tip: Vrchní chléb posypte nastrouhaným sýrem. Ten se pěkně zapeče a vytvoří na toastech sýrovou krustu.
Rychlé tuňákové toasty
Toasty se dají přizpůsobit i milovníkům ryb. Stačí k tomu konzerva tuňáka ve vlastní šťávě a pár dalších ověrených surovin.
Ingredience na 2 toasty
- 4 plátky celozrnného toastového chleba
- 125 g mozarelly
- 100 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 2 střední rajčata
- čerstvá bazalka
Postup
- Otevřete konzervu tuňáka a slijte z něj šťávu.
- Mozarellu a rajčata nakrájejte na menší kostky. Vše rozdělte na 2 toastové chleby.
- Přidejte bazalku, zaklopte zbylými plátky chleba a dejte péct do toustovače.
Toasty Caprese
Toasty inspirované známým Caprese salátem. Kombinace mozarelly, bazalky a rajčat je něco, čemu nejde odolat.
Ingredience
- světlý toastový chléb
- rajče
- sýr mozzarella
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- sůl
Postup
- Opečte si toastový chléb, na něj položte plátky mozarelly a na to kolečka rajčat.
- Lehce osolte, posypte nakrájenou bazalkou a zakápněte olivovým olejem.
Tip: Místo bazalky lze použít také bazalkové pesto. Akorát už toasty nesolte, pesto je slané dost.
Snídaňový toast se slaninou a čedarem
Sice se to jmenuje snídaňové toasty, ale to neznamená, že si je nemůžete udělat třeba k večeři. Dokřupava upečená slanina, vajíčko a sýr, to je další osvědčená kombinace.
Ingredience na 1 toast
- 2 plátky toastového chleba
- několik plátků anglické slaniny
- 2 plátky čedaru
- 1 vajíčko
- ½ cibule
- máslo
Postup
- Na pánvi osmahněte slaninu. Až trochu zhnědne, přidejte vajíčko. Po chvíli otočte a opečte i z druhé strany. Dejte stranou na talířek.
- Cibulku nakrájejte nahrubo a opečte do karamelové barvy. Olej již není nutné přidávat, zbyl tam po slanině.
- Oba plátky chleba potřete máslem (jen z jedné strany). Dejte na pánev – namazanou stranou směrem dolů. Na chleby dejte plátek čedaru a nechte je chvíli opéct.
- Na jeden chléb dejte vajíčko opečené se slaninou, cibuli a zakryjte druhým plátkem na kterém je také sýr.
Fitness toasty ve vaječném županu
Díky vejci, ve kterém jsou toasty obalené bude náplň krásně vláčná.
Ingredience na 2 toasty
- 4 plátky celozrnného toastového chleba
- ¼ zralého avokáda
- 2 plátky eidamu nebo jiného sýru
- 2 plátky kuřecí nebo krutí šunky
- 30 g rajčat
- lístky salátu
- 1 vejce
- volitelně: česnek
Postup
- Vejce rozkvedlejte a dle chuti osolte a opepřete.
- Avokádo rozmačkejte a také mírně osolte. Můžete do něj přidat i trošku česneku.
- Toastové chleby potřete avokádem, na něj dejte plátky rajčat, lístky salátu, šunku a sýr. Přiklopte a dejte do toustovače, který jste vystříkali olejem ve spreji.
- Na chvilku zavřete a poté na toasty nalijte rozmíchané vajíčko. Rovnoměrně ho rozetřete po toastech. Zavřete a nechte propéct asi 5 minut.
Veganské toasty
Přestože součástí klasických toastů je většinou uzenina a sýr, dá se připravit tato svačina i ve veganské variantě. Stačí sýr nahradit rostlinnou alternativou, případně ho zcela vynechat.
Ingredience
- toastový chléb
- veganský sýr (typu eidam nebo mozzarella)
- oregano
- červená paprika-kapie
- kečup
- volitelně: olivy
Postup
- Na chleba dejte na tenké plátky nakrájený veganský sýr.
- Lehce potřete kečupem, přidejte tenké proužky červené papriky nebo na plátky nakrájené olivy a posypte oregánem.
- Přikryjte druhým plátkem chleba a dejte zapéct.
Banánové tousty
Honí vás mlsná? Připravte si banánové toasty. Jsou hotové za pár minut a chutnají skvěle.
Ingredience
- toastový chléb
- 1 banán
- čokoládová pomazánka nebo rozpuštěná čokoláda
Postup
- Banán nakrájejte na kolečka.
- Toastový chléb potřete čokoládovou pomazánkou nebo rozpuštěnou čokoládou, položte na něj kolečka banánu. Přiložte druhý chléb a zapečte v toustovači.
Tip: Místo čokoládové pomazánky použijte zdravější arašídového máslo.
Sladké toasty s proteinem
Dostatek proteinu ve stravě si hlídají hlavně sportovci. Nejen oni nicméně mohou vyzkoušet tento nezvyklý toast, který je plný sladké chuti a nutričně vyvážen.
Ingredience na 2 toasty
- 4 plátky toustového chleba
- 100 g skyru
- 1 vejce
- 15 g vanilkového proteinu
- špetka mleté vanilky
- čokopecičky
- lyofilizované maliny
- javorový sirup
Postup
- V misce smíchejte skyr, vejce, javorový sirup a vanilku.
- Střed všech toastových chlebů umačkejte prsty. Naplňte vanilkovou směsí a posypte čokopecičkami.
- Dejte do trouby zapéct na 170 stupňů na zhruba 10 minut (dokud okraje nezezlátnou).
- Posypte lyo malinami a ještě teplý podávejte.
Francouzský toast
Ideální kombinace jako chutná a zdravá snídaně je právě tato varianta. Francouzský toast ve sladké verzi je plný ovoce a skvělé chuti. Navíc je vše hotovo během chviličky.
Ingredience na 1 toast
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- 1 lžička medu
- 1 lžička mleté skořice
- 2 plátky celozrnného chleba
- 30 g čerstvých fíků nakrájených na měsíčky
- 50 g směsi lesního ovoce na ozdobení
Postup
- Vejce, mléko, med a skořici rozšlehejte. Do této směsi z obou stran namočte chleba.
- Opečte z obou stran dozlatova na nepřilnavé pánvi, tedy bez tuku.
- Ozdobte čerstvým ovocem a podávejte.
Nemáte toustovač?
Nevadí, chleby jde opéct i na rozehřáté pánvi. Opékejte do rozpuštění sýra.
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.jimezdrave.cz, www.bajolafit.cz, www.aktin.cz, www.jimezdrave.cz, www.tropicfishing.cz, www.zijemehomemade.cz, www.letemgastrosvetem.cz, www.carujeme.cz