Určitě při pečení nepoužívejte ztužené rostlinné tuky a margaríny – umělé „potraviny“ podílející se na srdečněcévních onemocněních ve velmi vysoké míře.
Zdravé kokosové raffaello kuličky
20 minut + 40 kousků ♦ snadné
Výborné kokosové kuličky bez mouky a salka, s nižším obsahem cukru a tuku!
- ovesné vločky, 2 hrnky
- strouhaný kokos, 3 hrnky kokosu + 70 g na obalení
- změklé máslo, 110 g
- třtinový cukr, 1/2 hrnku
- sušené mléko, 150 g
- voda, 1/4 až 1/2 hrnku (čím méně, tím lépe)
- vanilkový lusk, 1 ks nebo 1 lžička vanilkového extraktu
Ovesné vločky pomeleme nebo rozmixujeme v mixéru téměř na mouku. V míse smícháme pomleté ovesné vločky s kokosem, se sušeným mlékem, s třtinovým cukrem, vanilkovými zrnky (nebo extraktem), se změklým máslem a s vodou.
Těsto ručně vypracujeme, a pokud je příliš suché, přidáme ještě trochu vody. Pokud jste náhodou přidali příliš mnoho vody a těsto je velmi mazlavé, dejte ho na 15 minut do chladničky. Když je těsto hotové, uděláme z něj kuličky a obalíme je v kokosu. Kuličky skladujeme v chladničce v uzavřené dóze.
Křupavé perníkové sušenky
10 minut příprava + 25 minut pečení ♦ na 1 plech ♦ snadné
Jejich příprava je jednodušší než příprava perníků. Vyplatí se je vyzkoušet!
- máslo, 50 g
- med / javorový sirup / agávový sirup, 1/2 hrnku
- ovesná mouka (ovesné vločky pomleté nebo rozmixované nahladko), 1 a 1/2 hrnku
- celozrnná mouka, 3/4 hrnku
- skořice, 1 lžička
- perníkové koření, 2 lžičky
- 1 vejce
V menším hrnci rozpustíme máslo, odstavíme ho z tepla a smícháme s medem (javorovým sirupem či s agáve). Když máslo vychladne, přidáme do něj vejce a rozmícháme.
V misce smícháme dohromady všechny suché ingredience a nakonec k nim přimícháme máslovou hmotu. Rukou vypracujeme těsto, rozdělíme ho na menší části a z každé uválíme dlouhý váleček.
Z válečků krájíme malé kousky, uložíme je na plech vystlaný papírem na pečení a 4 minuty pečeme v troubě při teplotě 200 °C. Potom snížíme teplotu na 100 °C a sušenky sušíme dokřupava a dohněda ještě 20–30 minut.
Křupavé biscotti z ovesných vloček
10 minut příprava + 45 minut pečení ♦ 25 kousků ♦ středně těžké
Biscotti jsou křupavé italské sušenky, tradičně vyráběné z mouky, mandlí, vajec a cukru. Jejich název „biscotti“ v sobě ukrývá i jejich výrobní tajemství, a tím je, že jsou pečené dvakrát. Poprvé vcelku a podruhé nakrájené, aby se dosáhlo toho nejlepšího, křupavého efektu.
- ovesná mouka (rozmixované ovesné vločky), 300 g
- mandlová mouka (rozmixované mandle), 70 g
- jablkové pyré (nebo 2 vejce), 100 g
- kokosový / třtinový cukr, 100 g
- kokosový olej – rozpuštěný, 7 lžic
- prášek do pečiva,1 lžička
- kousky mandlí / čokolády / brusnice (podle chuti)
V misce dohromady smícháme ovesnou a mandlovou mouku, kokosový či třtinový cukr a prášek do pečiva. Následně do směsi přimícháme i zbývající ingredience
a vypracujeme z nich tužší těsto.
Z těsta vytvarujeme dva silnější a delší válce, které uložíme na plech vystlaný papírem na pečení a pečeme je 25 minut na 180 °C.
Potom těsta vyndáme z trouby, nakrájíme na tenčí biscotty a uložíme na jednu ze stran a pečeme je dalších 10 minut. Po 10 minutách je otočíme na druhou stranu a znovu pečeme ještě 10 minut.
Tip
Vychladlé biscotti můžeme z jedné strany namočit v tmavé čokoládě a nechat ztuhnout.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů