Jaké by mělo být správné „kocovinové” jídlo
- Vydatné – Zapomeňte na chroupání syrové mrkvičky a dopřejte svému tělu pořádnou dávku regeneračních kalorií.
- Teplé – Dopřejte svému tělu teplé jídlo, aby se dalo hezky do pořádku.
- Měkké – Žádné složitosti a náročné kousání. I samotná konzumace kocovinové gastro dobroty musí být snadná.
Americký kocovinový vyprošťovák
Ideální snídaně pro všechny stupně kocoviny, ve které najdete pořádnou dávku chuti a síly. Stejně tak se tímhle receptem můžete inspirovat pro lahodný a vydatný brunch.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká brambora, oloupaná a nakrájená na kostičky
- ½ žluté cibule, nakrájené na kostičky
- chorizo klobása, rozdrobená
- 8 vajec
- ½ hrnku mléka
- ½ červené papriky, nakrájené na kostičky
- 1 ½ hrnku nastrouhaného čedaru
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte zapékací mísu nebo kastrol máslem.
- Rozehřejte na pánvi olivový olej, přidejte cibuli a osmahněte ji do zlatova.
- Přidejte brambory a nechejte pracovat, dokud jejich kostičky nejsou zlatavě hnědé a měkké (cca 10 minut).
- Na druhé pánvi osmahněte chorizo na středním plameni, dokud nezíská hnědou barvu (cca 5 minut).
- Ušlehejte v míse vejce s mlékem a přidejte do směsi papriku, brambory a cibuli z pánve, 1 hrnek čedaru a osmahnuté chorizo. Vše nalijte do vymazané zapékací mísy nebo kastrolu a horní část posypejte zbývajícím ½ hrnkem čedaru.
- Dejte do trouby a pečte, dokud se sýr nerozpustí a nezačne chytat barvu (cca 30 minut).
Britský kocovinový Fry-Up
U tohohle receptu můžete popustit uzdu své fantazii a jednotlivé součásti obměnit nebo k nim navíc přidat fazole či míchaná vajíčka.
Ingredience:
- ¼ hrnku rostlinného oleje
- 1 vepřová nebo jiná klobása
- 2 silné plátky slaniny
- 1 rajče
- 4 žampiony nakrájené na plátky
- 1 vejce
- 1 krajíc chleba
- máslo
Postup:
- Rozehřejte na pánvi olej a opečte na něm klobásu do hněda po jedné i druhé straně (cca 5 minut).
- Přidejte rajče rozkrojené na polovinu, plátky slaniny a žampiony.
- Jakmile budou rajčata, slanina a houby měkké, rozklepněte do středu pánvičky vejce.
- Než bude vejce usmažené, opečte si krajíc chleba a namažte ho máslem.
- Vše naservírujte na talíř a pusťte se do jídla.
Havajské loco moco
Úžasná havajská klasika a velmi snadné jídlo, které si prostě zamilujete. Loco moco vzniklo původně jako jednoduchý recept pro stále hladové vysokoškoláky, ale nakonec si získalo oblibu u celé řady lidí i mimo vysokoškolské koleje.
Ingredience:
- mleté hovězí maso
- 1 špetka soli a čerstvě mletého černého pepře
- 1 špetka kajenského pepře
- 1 ½ hrnku hovězího vývaru
- 4 lžičky sójové omáčky
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 4 lžičky kukuřičného škrobu
- 2 lžičky kečupu
- 2 lžičky třtinového cukru
- 2 lžičky másla
- 2 lžíce nasekané jarní cibulky
- 2 vejce
- 2 hrnky vařené rýže
Postup:
- Ochuťte mleté hovězí solí, pepřem a kajenským pepřem a dejte ho na chvíli stranou.
- V misce prošlehejte hovězí vývar, sójovou omáčku, worcesterskou omáčku, kukuřičný škrob, kečup a cukr.
- Rozpusťte na pánvi 1 lžičku másla a osmahněte na něm mleté hovězí maso vytvarované do dvou placiček, dokud po obou stranách hezky nechytne barvu.
- Přidejte k masu jarní cibulku a nechejte pracovat (cca 4 až 5 minut). Pak dejte placičky i cibuli na talíř.
- Nalijte do stejné pánve směs s hovězím vývarem, propojte se zbytky, které na jejím dně zůstaly po smažení hovězího a za stálého míchání nechejte pracovat asi 2 minuty. Snižte teplotu a stále míchejte, dokud směs s vývarem nezhoustne do podoby hustější omáčky.
- Vezměte jinou pánev a na zbylém másle si připravte 2 volská oka (tak, aby bílky hezky ztuhly a žloutky byly ještě tekuté).
- Vezměte 2 misky a do každé z nich dejte hrnek vařené rýže. Na rýži položte placičku, přelejte ji omáčkou a navrch položte volská oka.
Gurmánská kocovinová omeleta s whiskey
Pochoutka, kterou oceníte každé ráno, když potřebujete povzbudit a dodat sílu nejen po náročném večírku.
Ingredience:
- 4 plátky opepřené krůtí nebo vepřové šunky nakrájené na kousky
- máslo
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce nakrájené cibule
- ¼ hrnku nakrájené zelené papriky
- ¼ hrnku nakrájené červené papriky
- ¼ hrnku nakrájené žluté papriky
- ¼ hrnku nakrájené oranžové papriky
- 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 kapka worcesterské omáčky
- špetka kajenského pepře
- ¼ hrnku whisky
- 3 vejce
- špetka koření na čínu
- ¼ hrnku nastrouhaného čedaru
- ¼ hrnku nastrouhané goudy
- 2 lžíce zakysané smetany
Postup:
- Rozpusťte na pánvi máslo, přidejte nakrájenou šunku a nechte chvíli pracovat.
- Přimíchejte česnek a cibuli a opět nechte pracovat.
- Poté přidejte zelenou, červenou, žlutou a oranžovou papriku, přidejte bazalku, petržel, worcestrovou omáčku a kajenský pepř. Míchejte, dokud papriky nezačnou měknout (cca 3 minuty).
- Přidejte whiskey a vše vařte tak dlouho, dokud se neodpaří.
- Přendejte směs do misky a udržujte ji teplou.
- Rozšlehejte vejce a přidejte k nim trochu koření na čínu. Poté vlijte na pánev a počkejte, dokud se směs nezačne srážet. Posypte ji strouhanými sýry a nechejte dále pracovat, dokud se nezačnou rozpouštět.
- Přidejte na omeletu paprikovou směs z misky, omeletu překlopte a dejte na talíř. Potřete ji zakysanou smetanou a pusťte se do jídla.
Japonská nudlová polévka Ramen
Ramen prý kromě kocoviny umí vyléčit i další neduhy. A navíc skvěle chutná!
Ingredience:
- 3 ½ hrnku zeleninového vývaru
- 1 balení ramen nudlí se sušenou zeleninou
- 2 lžičky sójové omáčky
- ½ lžičky chilli oleje
- ½ lžičky mletého čerstvého kořene zázvoru
- 1 lžička sezamového oleje
- 2 jarní cibulky, najemno nakrájené
Postup:
- Smíchejte ve středně velkém hrnci vývar s nudlemi. Přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Vše promíchejte, aby se nudle hezky rozdrobily.
- Snižte teplotu na střední stupeň a přidejte sójovou omáčku, chilli olej a zázvor. Odkryté nechejte pracovat po dobu 10 minut.
- Na závěr přidejte sezamový olej a ozdobte nakrájenou jarní cibulkou.
Text: Bára Kocmánková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů